Χορογράφος πασαλείβει περιττώματα σκύλου σε κριτικό μετά από αρνητική κριτική

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.2.2023
Ο Μάρκο Γκέκε τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τη θέση του ως διευθυντής μπαλέτου της κεντρικής όπερας του Ανόβερου, αφού επάλειψε με περιττώματα το πρόσωπο μιας κριτικού.

Το βράδυ του Σαββάτου, η Βίμπκε Χούστερ, μια Γερμανίδα κριτικός χορού, έκανε ένα διάλειμμα από την παρακολούθηση ενός προγράμματος μπαλέτου στην κεντρική όπερα του Ανόβερου, όταν εμφανίστηκε μπροστά της ο χορογράφος Μάρκο Γκέκε.

Εκείνο το πρωί, η κ. Χούστερ, 57 ετών, είχε δημοσιεύσει μια κριτική για το τελευταίο έργο του κ. Γκέκε και δεν ήταν θετική. Παρακολουθώντας τη νέα του χορογραφία, "Στα ολλανδικά βουνά", οι θεατές θα ένιωθαν ότι είτε "τρελαίνονται" είτε " πεθαίνουν από την πλήξη", έγραψε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, μια μεγάλη γερμανική εφημερίδα.

Έτσι, δεν ήταν ίσως παράξενο όταν ο κ. Γκέκε, 50 ετών, διευθυντής μπαλέτου στην Κρατική Όπερα του Ανόβερου, την αντιμετώπισε, ρωτώντας την γιατί έγραψε τόσο αρνητικά γι' αυτόν.

Αυτό που αποτέλεσε έκπληξη ήταν ότι ο κ. Γκέκε - ο οποίος είναι γνωστός για το κατοικίδιο σκυλί του, τον Γκουστάβ, καθώς και για τη δουλειά του - έβγαλε στη συνέχεια από την τσέπη του μια σακούλα γεμάτη με περιττώματα σκύλου και έτριψε τα περιττώματα στο πρόσωπο της κ. Χούστερ.

Η κ. Χούστερ, κριτικός χορού εδώ και 25 χρόνια, δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ότι σοκαρίστηκε τόσο πολύ που άρχισε να ουρλιάζει. "Ήταν τρομερό", είπε. Μόλις συνήλθε, κατήγγειλε τον κ. Γκέκε- ο οποίος πέρυσι τιμήθηκε από κοινού με το κύριο βραβείο χορού της Γερμανίας - στην αστυνομία.

Τη Δευτέρα, το αστυνομικό τμήμα του Ανόβερου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ξεκίνησε έρευνα για υπόθεση σωματικής βλάβης και εξύβρισης. "Οι έρευνες βρίσκονται στην αρχή", πρόσθεσε.

Η Κρατική Όπερα του Ανόβερου ανέφερε σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της ότι έθεσε σε διαθεσιμότητα τον κ. Γκέκε από τη θέση του διευθυντή μπαλέτου, έναν ρόλο που κατείχε από το 2019. Η "αυθόρμητη" ενέργειά του δεν είχε μόνο προσβάλει την κ. Χούστερ, αλλά είχε "προκαλέσει μαζική ζημιά" στην εταιρεία μπαλέτου, πρόσθεσε. Η όπερα ζήτησε από τον κ. Goecke να δώσει εξηγήσεις για τις ενέργειές του και δήλωσε ότι θα περιμένει να ακούσει νέα του πριν αποφασίσει για τα περαιτέρω βήματα, ανέφερε η ανακοίνωση. (Η όπερα δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για συνέντευξη του διευθυντή της ή του κ. Goecke).

Ο κ. Γκέκε υπήρξε αστέρι στην Ευρώπη για περισσότερο από μια δεκαετία. Εκτός από τον ρόλο του στην Κρατική Όπερα του Ανόβερου, είναι βοηθός χορογράφου στο Nederlands Dans Theater, μια εταιρεία που έχει παρουσιάσει έργα του στη Νέα Υόρκη. Το Dans Theater ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι ενέργειες του κ. Γκέκε ήταν "αντίθετες με τις αξίες μας" και ότι η εταιρεία περίμενε να μιλήσει μαζί του προτού κάνει περαιτέρω σχόλια.

Ο Μανουέλ Μπρούγκ κριτικός της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο κ. Γκέκε ήταν "ο σημαντικότερος χορογράφος μπαλέτου στη Γερμανία". Το χαρακτηριστικό του στυλ, πρόσθεσε ο κ. Brug, που περιλαμβάνει γρήγορες κινήσεις των χεριών, κάνει τους χορευτές να μοιάζουν "με ιπτάμενα πουλιά".

Μετά το περιστατικό, είπε η κ. Χούστερ, έχει επικεντρωθεί στο να κάνει "ό,τι περνάει από το χέρι μου για να θεραπευτώ", αλλά μεγάλο μέρος του χορευτικού κόσμου της Γερμανίας προσπαθεί να καταλάβει γιατί ένας σεβαστός χορογράφος θα επιτίθετο σε μια κριτικό και αν αυτό αποτελεί ένδειξη μιας επιζήμιας αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν την κριτική.

Η κ. Χούστερ δήλωσε ότι λάμβανε μερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το χρόνο που διαμαρτύρονταν για τη δουλειά της, αλλά ότι ποτέ δεν αισθάνθηκε απειλή στον κόσμο του χορού. Πρόσθεσε ότι θα παρακολουθήσει μια παράσταση μπαλέτου μόλις μπορέσει.

"Είμαι επαγγελματίας", είπε. "Θα επιστρέψω στη δουλειά μου". Αλλά, πρόσθεσε, δεν θα ξαναδεί δουλειά του κ. Γκέκε.

ΠΗΓΗ: The New York Times

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος