HAPPY HAPPIER DAYS με την Αριάννα Οικονόμου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 7.4.2023
5, 6, και 7 Μαΐου 2023, στη Στέγη Χορού Λευκωσίας.

"…τόσα λίγα / είναι τόσα λίγα / αυτά για τα οποία, θα ήταν δυνατόν/ να κάνει κανείς λόγο…"

Μετά τη σόλο περφόρμανς Breathing Eye (2021) και την περιπατητική περφόρμανς / βίντεο/ εγκατάσταση ΜΕΤΑ (2022) βασισμένα πάνω στο φιλμ του Σάμιουελ Μπέκετ, η Aριάννα Οικονόμου συνεχίζει την έρευνα της ορμώμενη από το θεατρικό του έργο Happy Days (Ευτυχισμένες Μέρες) σε ένα ταξίδι ζωής, αναζητήσεων και νοήματος.

Στο Ηappy Happier Days, (Ωραίες, για πιο Ωραίες Ημέρες) η δημιουργός μοιράζεται με το κοινό, σε αυτή την ώριμη καλλιτεχνική θέση που βρίσκεται, κοιτάζοντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον: τι υπήρξε, τι θα μπορούσε να υπάρξει και αναζητά τι θα μπορούσε να προσδιοριστεί ως οι πιο ευτυχισμένες ημέρες. Σε ένα διαρκή διάλογο με το κείμενο, αναπόφευκτα έρχεται αντιμέτωπη με τις επιλογές της ως ενεργού γυναίκας καλλιτέχνη στην Κύπρο από το πρώτα βήματα της μέχρι σήμερα, αλλά και με προσωπικές μνήμες ή σκέψεις.

Η ίδια η Αριάννα Οικονόμου σημειώνει: « Στo θεατρικό του έργο Happy Days γραμμένο 20 χρόνια μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο (και την πυρηνική πολεμική καταστροφή της Χιροσίμα η οποία επηρέασε πολλούς συγγραφείς της δεκαετίας του 60), ο Μπέκετ τοποθετεί το έργο σε ένα έρημο τοπίο, μια ερημιά, ένα τοπίο μετά το τέλος του κόσμου, όπου οι δύο επιζήσαντες, η Γουίννυ και ο Γουίλλυ, περιμένουν το δικό τους τέλος. Η ηρωίδα του έργου, θαμμένη μέσα σε ένα λόφο από χώμα μέχρι τη μέση της (στην 1η πράξη) και μέχρι το λαιμό (στη 2η πράξη), τελετουργικά μιλά για τη καθημερινότητα και τη ρουτίνα της, τις δράσεις που επιτελεί βάζοντας και βγάζοντας πράγματα μέσα και έξω από τη τσάντα της, για να ρυθμίσει έτσι το πέρασμα του χρόνου μεταξύ του κουδουνιού για Ξύπνιο και του κουδουνιού για Ύπνο. Ενώ παράλληλα αναρωτιέμαι, σημειωνει η Αριαννα Οικονόμου, πώς μέσα από τα συμβατικά χρονικά πλαίσια της τέχνης της περφόρμανς μπορώ να μιλήσω για τους δικούς μου προσωπικούς φόβους, πώς να αντικρύσω γενικότερα το εφήμερο της Ζωής και της Τέχνης; Η σχέση μου με τη Γουίννυ είναι ότι κάποτε είμαι εκείνη και κάποτε εγώ, και κάποιες φορές και οι δύο μας μαζί στο ενδιάμεσο».

Παράλληλα με την παράσταση, θα παρουσιάζεται μια προθήκη με υλικό από το αρχείο της καλλιτέχνιδας. Η δράση αυτή συσχετίζεται τόσο με τις θεματικές της παράστασης όσο και με μια ερευνητική προσέγγιση που έχει ως σημείο εκκίνησης την ερώτηση: ποια η ζωή του αρχείου και με ποιους τρόπους το ενεργοποιούμε. Το Ηappy Happier Days δημιουργείται στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ιδέα, Σκηνοθεσία, Κείμενα, Μουσική, Περφόρμερ: Aριάννα Οικονόμου

Δραματουργία, Συνεργάτης καλλιτέχνης: Έλενα Αγαθοκλέους

Σύμβουλος κίνησης: Πέτρος Κονναρής

Ηχητικός σχεδιασμός: Γιάννης Χριστοφίδης

Σκηνογράφος: Νάταλυ Σάββα

Επιλογή από αρχείο καλλιτέχνιδας: Ευαγόρας Βανέζης

Μοντάζ, Promo video: Justyna Ataman

Τεχνική υποστήριξη: Γιάγκος Χατζηγιάννης

Παραγωγή: Echo Arts 2023

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 5, 6, και 7 Μαΐου 2023.

Ώρα: 20:00

Που: Στέγη Χορού Λευκωσίας (Παρθενώνος 25, Λευκωσία, 1105)

Κρατήσεις: 97 77 22 64

Email: echo-arts@cytanet.com.cy

FB: Arianna Εconomou / echo arts

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σώμα/Χώρος’ της Αριάννας Οικονόμου | Ενεργοποιείται σήμερα από το Sic. Contemporary Culture

Σώμα/Χώρος’ της Αριάννας Οικονόμου | Ενεργοποιείται σήμερα από το Sic. Contemporary Culture

Σώμα/Χώρος’ της Αριάννας Οικονόμου | Ενεργοποιείται σήμερα από το Sic. Contemporary Culture