Προκηρύχθηκαν τα σχέδια του «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ» για τελευταία χρονιά - Τι αλλάζει

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.10.2024
Illustration by Tim Enthoven
Αλλαγές στα ποσά επιχορήγησης, δίδεται δυνατότητα ένστασης - Ποια η διαδικασία που θα ακολουθείται

Προκηρύχθηκαν τα σχέδια του προγράμματος «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ» για το 2025, από το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του υφυπουργείου Πολιτισμού, τα οποία αφορούν τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων φορέων, ομάδων φυσικών προσώπων και πολιτιστικών δημιουργών.

Όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου, η αναθεώρηση και ο εκσυγχρονισμός των Σχεδίων επιχορηγήσεων του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού αποτελεί μία από τις εμβληματικές δράσεις του Υφυπουργείου για το 2024 και συμβαδίζει με τη νέα στρατηγική του.

Συγκεκριμένα, οι πιο σημαντικές αλλαγές που αφορούν στην εφαρμογή του Προγράμματος για το 2025, είναι οι ακόλουθες:

Τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης αιτήσεων μέσω της Πλατφόρμας grants4arts.cy:

«Στο πλαίσιο μιας εξίσου σημαντικής εμβληματικής δράσης του υφυπουργείου για το 2024, της ψηφιακής αναβάθμισης των δράσεων του, έχει δημιουργηθεί και θα είναι στη διάθεση των αιτητών ένα καινοτόμο εργαλείο: για πρώτη φορά, όλες ανεξαιρέτως οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας grants4arts.cy, η οποία έχει δημιουργηθεί ειδικά για σκοπούς της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων που αφορούν στα προγράμματα και σχέδια χρηματοδότησης που προκηρύσσονται από το υφυπουργείο», σημειώνεται.

Προστίθεται δε ότι, με γνώμονα την απλοποίηση των διαδικασιών, η λειτουργία της πλατφόρμας αναμένεται ότι θα διευκολύνει και θα εκσυγχρονίσει τον τρόπο οργάνωσης των εργασιών του Τμήματος σε σχέση με τις αιτήσεις που υποβάλλονται σ’ αυτό, ενώ παράλληλα θα καλύψει και ένα διαχρονικό αίτημα που υπήρχε από την πλευρά των αιτητών για μείωση του χρόνου αξιολόγησης των αιτήσεων τους.

«Με τη λειτουργία της αναμένεται ότι θα υπάρξει ουσιαστική συντόμευση του χρόνου που απαιτείται για την εξέταση των υποβαλλόμενων αιτήσεων, όπως επίσης και έγκαιρη ενημέρωση των αιτητών (εντός Ιανουαρίου του 2025) αναφορικά με το αποτέλεσμα της εξέτασης των αιτήσεών τους».

Αυξάνεται το ποσό της πρώτης δόσης:

Στόχος, αναφέρεται, η περαιτέρω διευκόλυνση των αιτητών, αυξάνεται το ποσό της πρώτης δόσης που θα τους καταβάλλεται.

Αντί η χρηματοδότηση να τους παραχωρείται σε ποσοστό 75%-25% (πρώτη δόση και δεύτερη δόση, αντίστοιχα), θα τους παραχωρείται σε ποσοστό 80%-20%.

Ενιαία ένταση χρηματοδότησης:

Η αλλαγή αυτή αποσκοπεί, τονίζεται, κατά κύριο λόγο στην εμπέδωση συνθηκών σταθερότητας και στη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας σε σχέση με τις προσδοκίες που έχουν οι αιτητές, τόσο αναφορικά με την ένταση της χρηματοδότησης, όσο και αναφορικά με το ανώτατο ποσό με το οποίο μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι δραστηριότητές τους.

Καταργούνται οι 3 ξεχωριστές διαβαθμίσεις (70%, 80% και 90%) που ίσχυαν προηγουμένως σε σχέση με την ένταση της χρηματοδότησης, όπως επίσης και τα ξεχωριστά, ανά κατηγορία κατάταξης καθορισμένα ανώτατα ποσά χρηματοδότησης. Παράλληλα, διατηρείται ως ανώτατο ποσό χρηματοδότησης το ποσό το οποίο καταβαλλόταν στην κατηγορία για την οποία η ένταση χρηματοδότησης ανερχόταν στο 90%.

Με την αλλαγή αυτή, το μέγιστο ποσό χρηματοδότησης που μπορεί να παραχωρηθεί σε ομάδες φυσικών προσώπων για υλοποίηση των δραστηριοτήτων τους ανέρχεται στο 80% των επιλέξιμων δαπανών, ενώ για τους φορείς (στους οποίους παραχωρείται ένα επιπλέον ποσό που αναλογεί στο 5% των επιλέξιμων τους δαπανών και αφορά στις υπερκεφαλικές τους δαπάνες) η κάλυψη ανέρχεται στο 85%.

Θεσπίζεται διαδικασία υποβολής ένστασης:

Παρέχεται πλέον η δυνατότητα σε αιτητές των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί να υποβάλουν ένσταση.

Η ένσταση πρέπει να υποβάλλεται εντός διαστήματος 15 ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία θα γίνεται ενημέρωση για το αποτέλεσμα της εξέτασης της αίτησης.

Οι ενστάσεις θα εξετάζονται από ανεξάρτητη τριμελή επιτροπή.

Όπως τονίζεται στο δελτίο Τύπου του υφυπουργείου: «Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των αιτητών που ικανοποιείται με θεσμικό τρόπο. Η διαδικασία ενστάσεων θα είναι αυτή που ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις και από άλλα τμήματα της κυβέρνησης»

Υπογραμμίζεται δε, ότι το Υφυπουργείο έχει προχωρήσει στις πιο πάνω αλλαγές και τροποποιήσεις του Προγράμματος στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για διαρκή βελτίωση και αναβάθμισή του.

«Το 2025 είναι το τελευταίο έτος εφαρμογής του συγκεκριμένου Προγράμματος, εφόσον βρισκόμαστε στη διαδικασία ετοιμασίας του νέου προγράμματος στο πλαίσιο της υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού», τονίζεται.

Πρωταρχική επιδίωξη του υφυπουργείου, «είναι να έχουν οι αιτητές όσο το δυνατό πιο έγκαιρη ενημέρωση αναφορικά με τις αιτήσεις τους, ώστε να αυξηθεί ο ωφέλιμος χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους για υλοποίηση των δραστηριοτήτων τους».

Προθεσμία

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων από φορείς και ομάδες φυσικών προσώπων είναι η Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024.

Για τις ημερομηνίες υποβολής αίτησης από πολιτιστικούς δημιουργούς, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από το διατομεακό Σχέδιο «Στήριξη Δραστηριοτήτων Πολιτιστικών Δημιουργών».

Διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων:

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις που θα υποβληθούν από φορείς και από ομάδες φυσικών προσώπων θα εξεταστούν και αξιολογηθούν από τριμελείς Επιτροπές Αξιολόγησης, στις οποίες θα συμμετέχουν ένας Λειτουργός του Τμήματος και δύο εμπειρογνώμονες (εξωτερικοί αξιολογητές).

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης και αξιολόγησης των αιτήσεων θα αναρτηθεί Πίνακας με τα αποτελέσματα εφαρμογής του Προγράμματος, στην ιστοσελίδα του υφυπουργείου Πολιτισμού.

Έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού (στον σύνδεσμο bit.ly/3zS8ioy) τα 7 τομεακά Σχέδια Επιχορήγησης για τη Λογοτεχνία, τα Εικαστικά, τη Μουσική, τον Χορό, το Θέατρο, τον Παραδοσιακό Πολιτισμό και τον Κινηματογράφο, καθώς επίσης και το ξεχωριστό, διατομεακό Σχέδιο για στήριξη των πολιτιστικών δημιουργών.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ