Graphic Stories #5

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 11.3.2019


Γραφιστική, εικόνες, καλλιγραφία, τεχνολογία, γελοιογραφία είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στη φετινή πέμπτη διοργάνωση του Συνεδρίου Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου





Στις 15 Μαρτίου και για ένα τριήμερο πραγματοποιείται η πέμπτη έκδοση του Συνεδρίου Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus. Με σειρά διαλέξεων, παρουσιάσεων και εργαστηρίων, το συνέδριο επανέρχεται φέτος και με μια έκδοση 256 σελίδων στην οποία περιλαμβάνεται η πενταετής πορεία της διοργάνωσης. H ιδρύτρια του συνεδρίου, Αγγελική Αθανασιάδη, μίλησε στο «Π» για το ξεκίνημα και τη συνέχεια του Graphic Stories Cyprus.





«Πάντα έψαχνα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με ανθρώπους του χώρου της οπτικής επικοινωνίας και να ανταλλάζω ιδέες, εμπειρίες ή απόψεις», σχολιάζει η Αγγελική η οποία αρχικά επιδίωξε αυτή την επαφή μέσα από τη στήλη «Γραφιστορίες» που φιλοξενούσαμε από αυτές τις σελίδες μέχρι πρόσφατα. Η ιδέα για την ανάληψη δράσης προέκυψε από την αλληλεπίδρασή της με την κοινότητα των δημιουργικών ανθρώπων του κλάδου που κατέδειξε την ανάγκη για ένα συνέδριο.





Τι δεν περίμενες να δεις αλλά συνέβη στα πέντε χρόνια της διοργάνωσης;





Αυτό που δεν περιμέναμε ήταν να δούμε την αναγνώριση της ποιότητας και της αξίας του συνεδρίου στο εξωτερικό και σε διεθνές επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα να βιώσουμε τόσα εμπόδια, αμφισβήτηση αλλά και τρικλοποδιές στο εσωτερικό. Φέτος το Graphic Stories Cyprus επιλέχθηκε στα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Ένωση Φεστιβάλ, European Festivals Association (EFA) και του απονεμήθηκε η τιμητική σφραγίδα ποιότητας της Ευρώπης EFFE Label για τη χρονική περίοδο 2019-2020. Τον Δεκέμβριο του 2018 η έκθεση του 4ου συνεδρίου με τίτλο «Γραφή, το Έναυσμα του Πολιτισμού» ταξίδεψε μέχρι τη Μόσχα, όπου και φιλοξενήθηκε σε από ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά πανεπιστήμια της Ρωσίας, το Russian State University A.N. Kosygin. Για το 2019 η έκθεση του 5ου μας συνεδρίου, με τίτλο «Graphic Design, Αμφισβητώντας την Αντίληψη» θα εκτεθεί στο πλαίσιο του 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας, ICTVC.





Είναι κανόνας πως όταν ξεκινάς να χτίσεις κάτι καινούργιο, αναμένεις να συναντήσεις δυσκολίες και εμπόδια. Αρχικά κάνεις βραχυπρόθεσμα σχέδια και έχεις την προσδοκία με μικρά βήματα να φτάσεις στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Οι όποιες δυσκολίες όμως μας δυνάμωσαν και έτσι συνεχίζουμε κοιτώντας μόνο μπροστά.





Ποια είναι η ανταπόκριση της κοινότητας και του κοινού απέναντι στο Graphic Stories;





Όταν ξεκινούσαμε, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προσπάθησαν να μας αποθαρρύνουν θεωρώντας πως το συνέδριο δεν θα έχει τη δέουσα ανταπόκριση από το κοινό, καθώς παρόμοιες προσπάθειες στο παρελθόν έπεσαν στο κενό. Εμείς, κόντρα στις όποιες προβλέψεις, καταφέραμε από την πρώτη κιόλας διοργάνωση, το 2015, να πλημμυρίσουμε με κόσμο το ισόγειο της εφημερίδας του «Πολίτη». Ήταν ένα στοίχημα με τον εαυτό μας και, κόντρα στις σειρήνες της εσωστρέφειας, καταφέραμε τελικά να το κερδίσουμε. Το5ο κατά σειρά Graphic Stories Cyprus είναι το μοναδικό καθιερωμένο, ανεξάρτητο, ετήσιο, θεσμικό συνέδριο του τομέα της οπτικής επικοινωνίας που καλύπτει όλο το φάσμα αυτής. Σήμερα έχουμε έναν διεθνή διαγωνισμό με περισσότερες από 800 συμμετοχές από όλον τον κόσμο, βάζοντας την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη της οπτικής επικοινωνίας, ενώ τις δράσεις του τελευταίου συνεδρίου παρακολούθησαν περισσότερα από 250 άτομα.





Πώς θα ήταν το ιδανικό graphic stories αν είχε απεριόριστο budget;





Το Graphic Stories Cyprus είναι πρώτα από όλα μια κατάθεση ψυχής, μια πρωτοβουλία που στηρίζεται στην αγάπη όσων ενεργά εμπλέκονται στη διοργάνωσή του, αλλά και στην αγάπη του κοινού που όλα αυτά τα χρόνια μας στηρίζει με τη συμμέτοχή του. Αυτή η αγάπη είναι η κινητήρια δύναμη για εμάς. Κάθε χρόνο, με την ολοκλήρωση ενός ακόμα συνεδρίου, σχεδιάζουμε το επόμενο, προσπαθώντας να βελτιώσουμε ό,τι μπορούμε και να προσθέσουμε ένα ακόμα λιθαράκι σε ό,τι έχουμε χτίσει μέχρι τώρα. Το ιδανικό είναι κάτι που έχουμε στο μυαλό μας, είναι μια κατάσταση του νου, είναι συναίσθημα και υπό την έννοια αυτή δεν υπόκειται σε οικονομικούς ισολογισμούς.





Ποιοι είναι οι στόχοι της φετινής διοργάνωσης;





Έναν από τους βασικότερους στόχους του συνεδρίου αποτελεί η μετάδοση εξειδικευμένης γνώσης και εμπειρίας από τους ομιλητές προς το κοινό, αλλά και η αμφίδρομη αλληλεπίδραση με αυτό. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής το 5ο Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας, Graphic Stories Cyprus, υποδέχεται την Παρασκευή 15 Μαρτίου έντεκα διακεκριμένους επαγγελματίες του χώρου, από την Κύπρο και το εξωτερικό, για τις καθιερωμένες διαλέξεις που θα φιλοξενηθούν στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία. Κατά την 5η αυτή διοργάνωση έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην πολυθεματικότητα των δράσεων που έχουν ως στόχο να καλύψουν και να εκφράσουν το σύνολο των εικαστικών τεχνών και των δημιουργών της, αναδεικνύοντας το παρόν αλλά και εξερευνώντας το μέλλον της.





Φέτος παρουσιάζεις και το λεύκωμα του συνεδρίου.





Οι γραφιστορίες ξεκίνησαν ως μια ιδέα που έγινε πραγματικότητα, έγινε εβδομαδιαία στήλη εφημερίδας, έγινε συνάντηση, έγινε συνέδριο, έγινε ταξίδι. Και το πολύχρονο ταξίδι έγινε λεύκωμα που φυλάει μέσα στις 256 σελίδες του το καλύτερο άρωμα όλων αυτών των ετών! Τις καλύτερες στιγμές που έγραψαν τη δική τους [γραφ]ιστορία!





Το λεύκωμα περιλαμβάνει θεωρητικά κείμενα και άρθρα, εν είδει χρονογραφήματος, εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε σχέση με την οπτική επικοινωνία και το Design. Επίσης φιλοξενεί παρουσιάσεις, συνεντεύξεις καθώς και έργα σπουδαίων δημιουργών και σχεδιαστών της Κύπρου και του εξωτερικού.





Το συνέδριο έχει προφανώς ανοίξει και μεγαλώσει. Τι άλλο να αναμένουμε;





Κάθε χρόνο ξεκινάμε από λευκό χαρτί. Αντιμετωπίζουμε κάθε συνέδριο σαν να είναι το τελευταίο και προσπαθούμε για το καλύτερο με την ίδια αγάπη, επαγγελματισμό και συνέπεια σε αυτό που κάνουμε. Όσο υπάρχει η ανταπόκριση και η αγάπη του κόσμου προχωράμε και επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες σε σχέση με το ευρύτερο φάσμα της οπτικής επικοινωνίας.





Για το 2019 έχουμε προγραμματίσει την υλοποίηση μιας νέας δράσης. Συγκεκριμένα τον Μάιο θα παρουσιάσουμε το 1ο Design Forum Κύπρου, μια ανοικτή διαδραστική ημερίδα και ταυτόχρονα ένα ελεύθερο αλληλεπιδραστικό φόρουμ ανάπτυξης, προβολής, καταγραφής και διαφύλαξης της σύγχρονης Κυπριακής Εικαστικής Δημιουργίας. Στο 1ο Design Forum Κύπρου θα φιλοξενηθούν ορισμένοι από τους σπουδαιότερους εικαστικούς δημιουργούς και σχεδιαστές της Κύπρου.





Παράλληλα το Design Forum επιχειρεί την καταγραφή, την ανάδειξη και τη διαφύλαξη του έργου των σύγχρονων δημιουργών της Κύπρου, αλλά και της προσωπικότητας τους, μέσω της έκδοσης σειράς λευκωμάτων καλλιτεχνικής, εκπαιδευτικής και ιστορικής αξίας, ως αρχείο του Design για τις παρούσες και τις μέλλουσες γενιές του νησιού.





Νομίζω ότι η σπίθα που αρχικά ανάψαμε έχει γίνει πλέον φλόγα που αρκεί για να θερμάνει ακόμα και τον πιο δύσπιστο. 





+ Το Graphic Stories Cyprus 2015 ξεκινά στις 15 Μαρτίου 2019 με σειρά διαλέξεων στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στις 14:00. Τις διαλέξεις θα δώσουν οι Σώτος Βοσκαρίδης - BOSS «Η γελοιογραφία ως εκπαιδευτικό εργαλείο», Γιώργος Τσαγγάρης [Αφίσες και συνεργασίες], Κωστής Παπαθεοδώρου [Επανάσταση & Καλλιτέχνες], Κώστας Μάντζαλος [Οι Γραφικές Τέχνες στην Κύπρο από το 1960] και η Ειρήνη Γκόνου [Η λέξη που προστατεύει], ο Vladimir Radibratovic [Η μεγαλειότητα των γραμμάτων], ο Κωνσταντίνος Καμπούρογλου [Τι ήταν το Μουσείο Design, μπαμπά;], ο Χάρης Τσέβης [Love, Peace, Technology from Cyprus], οι Beetroot [Going hybrid: Πώς τα νέα μέσα και εργαλεία αμφισβητούν την παραδοσιακή γραφιστική] και ο David Carson [Neversnap2guides]. Με την ολοκλήρωση των διαλέξεων, θα ακολουθήσουν στις 21:00 τα εγκαίνια της 3ης Διεθνούς Έκθεσης του Graphic Stories Cyprus με θέμα Graphic Design, Αμφισβητώντας την Αντίληψη.





Το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί σειρά εργαστηρίων. Πληροφορίες και εισιτήρια www.graphicstoriescyprus.com.





Εικόνα: Η έκδοση Graphic Stories της Αγγελικής Αθανασιάδη περιλαμβάνει θεωρητικά κείμενα και άρθρα, εν είδει χρονογραφήματος, εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε σχέση με την οπτική επικοινωνία και το Design, παρουσιάσεις, συνεντεύξεις και έργα δημιουργών και σχεδιαστών της Κύπρου και του εξωτερικού. Η έκδοση θα παρουσιαστεί την πρώτη μέρα του Graphic Stories, στις 15 Μαρτίου.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

«Origins» | Αιμίλιος Κουτσοφτίδης, Στας και Μαργαρίτα Παράσχου

«Origins» | Αιμίλιος Κουτσοφτίδης, Στας και Μαργαρίτα Παράσχου

«Origins» | Αιμίλιος Κουτσοφτίδης, Στας και Μαργαρίτα Παράσχου

Το Λούβρο υποδέχεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες με μια έκθεση για τα ολυμπιακά ιδεώδη

Το Λούβρο υποδέχεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες με μια έκθεση για τα ολυμπιακά ιδεώδη

Το Λούβρο υποδέχεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες με μια έκθεση για τα ολυμπιακά ιδεώδη

Έκθεση «Αγορά: Η δημιουργία» | 12 σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας

Έκθεση «Αγορά: Η δημιουργία» | 12 σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας

Έκθεση «Αγορά: Η δημιουργία» | 12 σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας