Ο Ιούνιος στο Παλιό Ξυδάδικο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 29.5.2018

Στο πλαίσιο του φετινού καλλιτεχνικού προγράμματος φιλοξενίας theYard.Residency.18, που πραγματοποιείται για 8η συνεχή χρονιά από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, το Παλιό Ξυδάδικο φιλοξενεί τις εξής εκδηλώσεις το μήνα Ιούλιο:


  • Flash | 24hour shot


Η πλατφόρμα Flash θέτει σε ανοικτό διάλογο προβληματισμούς και ερωτήματα γύρω από τη δημιουργική διαδικασία και πρόσληψη του καλλιτεχνικού έργου. Οι δύο οργανισμοί με έδρα τη Λεμεσό - με δεκαετή εμπειρία και έντονη δραστηριοποίηση σε παραγωγές, προγράμματα φιλοξενίας, συνεργασίες με το εξωτερικό, εκπαιδευτικά προγράμματα, φεστιβάλ, ευρωπαϊκά προγράμματα κ.α. - αντιμετωπίζουν το Flash ως μια ευκαιρία για ενδοσκόπηση και επαναπροσδιορισμό του καλλιτεχνικού τους έργου.

Η φετινή διοργάνωση επικεντρώνεται στη σχέση του κοινού και του δημιουργού, σε μια συντονισμένη συζήτηση. Καλεσμένοι καλλιτέχνες των Παραστατικών Τεχνών - Μελίτα Κούτα και Χάρης Καυκαρίδης (Paravan Proactions), Πάρις Ερωτοκρίτου (Fresh Target Τheatre Ensemble), Κατερίνα Λούρα (Θέατρο Δέντρο), Ελεάνα Αλεξάνδρου (bytheway productions), Μαρίνα Μακρή και Έλενα Καλλινίκου (enacttheatre) - θα κληθούν να δώσουν σε συγκεκριμένη χρονική διάρκεια απαντήσεις, σχετικά με: τα δεδομένα και την πραγματικότητα μέσα στην οποία δημιουργούν οι καλλιτέχνες στην Κύπρο, τα κίνητρα και τα ερεθίσματα για τη δημιουργική διαδικασία, τη σημασία της βιωσιμότητας του έργου, το status του καλλιτέχνη και πως επηρεάζει τη σχέση του με το κοινό, τη σχέση της καλλιτεχνικής ιδέας και του αποτέλεσματος. To Flash θα δώσει λόγο σε ομάδα προσκεκλημένων θεατών- Ελλάδα Ευαγγέλου (δραματουργός), Εύης Μιχαηλίδης (Σχεδιαστής Κοσμημάτων/Ακτιβιστής), Αργύρης Αργυρού (Γενικός διευθυντής Appnext Κύπρου) και Αναστάσιος Κουρουπάκης (δημοσιογράφος)που θα κληθούν επίσης να συζητήσουν: ποιά είναι τα κριτήρια για να πάνε να δούνε μια παράσταση, τι προσδοκούν, τι προσελκύει και τι απομακρύνει το κοινό από την παράσταση

Πληροφορίες

2 Ιουνίου 2018

18:00 – 20:00

Παλιό Ξυδάδικο, Γενεθλίου Μιτέλλα 34 Λεμεσός

Τηλέφωνο επικοινωνίας 97 879793

Είσοδος ελεύθερη



  • Re-writing the Constitution: A workshop | Residency


Ανοικτή παρουσίαση της ομάδας Οne/Off (Κύπρος) σε συνεργασία με τις ομάδες ShadowCasters (Κροατία) και Rooftop theatre group (Kύπρος), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου, στο πλαίσιο της κατηγορίας Residency του προγράμματος theYard.Residency.18.

Το εργαστήρι θα αποτελέσει την αρχή της δημιουργικής διαδικασίας που έχει ως στόχο μια παράσταση θεάτρου της επινόησης. Η ανασύνταξη/επαναγραφή του Συντάγματος θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο και ως έναυσμα για την ανάπτυξη υλικού που θα προκύψει μέσα από την προσωπική εμπλοκή των συμμετεχόντων. Ο σχεδιασμός του Συντάγματος, όντας πολυπεπίπεδος και δομημένος έτσι ώστε να εμπεριέχει ένα σώμα από βασικές αρχές, προσφέρεται ως βάση για την ανάπτυξη μιας τέτοιας έρευνας, που αφορά σε κοινωνικοπολιτικά διαχρονικά θέματα.

Μέσα στις έξι μέρες του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες, που θα είναι άτομα που εργάζονται στον χώρο των παραστατικών τεχνών και θα επιλεγούν ειδικά από τους εμψυχωτές, θα δρουν ως ενεργοί πολίτες οι οποίοι καλούνται να χτίσουν το δικό τους όραμα για την χώρα στην οποία ζουν, να εγείρουν ερωτήματα, να συζητήσουν, να διαφωνήσουν και να καταλήξουν σε μια κοινή ουτοπία. Η τελευταία μέρα του εργαστηρίου θα είναι ανοιχτή στο κοινό, για ένα μοίρασμα της δουλειάς που θα προκύψει.

Συντελεστές

Εμψυχωτές: Boris Bakal – σκηνοθέτης/ακτιβιστής/ηθοποιός, Ελλάδα Ευαγγέλου – δραματουργός/σκηνοθέτις, Μαρία Κυριάκου – σκηνοθέτις, Μαρία Βαρνακκίδου- ηθοποιός, Mέντορας- Θεοπίστη Στυλιανού Lambert

Πληροφορίες

11.06 ανοικτή παρουσίαση

Ώρα – 20:00 - 22:00

Είσοδος ελεύθερη

Tηλέφωνο επικοινωνίας- 99 321812

Διάρκεια φιλοξενίας – 8 μέρες

Παλιό Ξυδάδικο, Γενεθλίου Μιτέλλα 34, Λεμεσός



  • Πέτα στον Αέρα | Guest participant


Η παράσταση της ομάδας enacttheatre, Πέτα στον Αέρα, θα παρουσιαστεί για δύο ακόμα βραδιές στις 16 και 17 Ιουνίου, στο πλαίσιο του theYard.Residency.18, στην κατηγορία Guest participant

Ένα τετράγωνο, δύο γυναικείες υπάρξεις και μία τρίτη αυθαίρετη ζωντανή ύπαρξη ύψους 1.87, βρίσκονται έρμαια μιας καταιγίδας πληροφοριών. Οι πληροφορίες στριφογυρίζουν άστοχα στον αέρα καθώς οι χαρακτήρες, άλλοτε συναγωνιστικά και άλλοτε ανταγωνιστικά, προσπαθούν να υπερβούν ο ένας τον άλλο.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, κείμενο, δραματουργία: enacttheatre , Παραγωγή: enacttheatre, Performers: Μαρίνα Μακρή, Έλενα Καλλινίκου , Εικαστική Επιμέλεια: Στέφανος Δρουσσιώτης , Σχεδιασμός φωτισμού: Μαρίνος Χαραλάμπους , Μέντορας: Λία Χαράκη, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Δημήτρης Χειμώνας, Βοηθός Παραγωγής: Εβίτα Ιωάννου, Σχεδιασμός αφίσας: Αλέξης Θεμιστοκλέους

Πληροφορίες

16 και 17 Ιουνίου

Ώρα – 20:30

Είσοδος – €10

Κρατήσεις – 99 942966

Παλιό Ξυδάδικο, Γενεθλίου Μιτελλά 34, Λεμεσός

Μέγας Χορηγός της παράστασης: ΘΟΚ, Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου



  • Unravel Nepal/ Έκθεση Φωτογραφίας από την Mαριάννα Κωνσταντά


«Με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον εθελοντισμό και την φιλανθρωπία, αλλά συνάμα και την ενίσχυση των καλλιτεχνικών δρώμενων,  προτίθεμαι να διοργανώσω την πρώτη προσωπική μου έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο 'Unravel Nepal'».Mαριάννα Κωνσταντά

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στις 22-24 Ιουνίου 2018, στο Παλιό Ξυδάδικο στην περιοχή του Κάστρου στην Λεμεσό και αφορά την οπτική εξιστόρηση του εθελοντικού ταξιδιού μου στο Νεπάλ. Tα εγκαίνια θα τελέσει ο αξιότιμος Δήμαρχος Λεμεσού στις 22 Ιουνίου η ώρα 19:30 και η έκθεση θα είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Λεμεσού.

Το ταξίδι διεκπεραιώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, μαζί με άλλους 26 νέους, μέσω της οργάνωσης Wheeling2help, η οποία ιδρύθηκε με σκοπό να εμπνέει και να μυεί τους νέους στον εθελοντισμό, μέσω κοινωνικών δράσεων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.  Σκοπός αυτού του ταξιδιού ήταν η οικονομική στήριξη αλλά κυρίως η προσωπική συνεισφορά μέσω της ανοικοδόμησης σπιτιών στο σεισμόπληκτο χωριό Τακούρε, όπου εδρεύει η οργάνωση Conscious Impact, από το 2015 μέχρι σήμερα.

Ο κύριος στόχος της διοργάνωσης αυτής της έκθεσης, είναι μέσω της πώλησης των φωτογραφιών που απαθανάτισε η καλλιτέχνης στο Νεπάλ, να σταλούν όλα τα καθαρά έσοδα στην Conscious Impact, για την ενίσχυση της εκστρατείας τους «Bricks for Nepal» .  Επιπλέον και εξίσου σημαντικός στόχος  είναι  η ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά τον εθελοντισμό αλλά και η ενημέρωση του κοινού για τις αντίξοες συνθήκες που κάποιοι συνάνθρωποι μας βιώνουν.

 

Πληροφορίες

Εγκαίνια  22 Ιουνίου 2018

Ώρα: 18:30 – 23:00

Ημέρες για το κοινό 23 και 24 Ιουνίου 2018

Ώρες: 11:30-14:30

16:30- 22:30

Παλιό Ξυδάδικο, Γεννεθλίου Μιτέλλα 34, Λεμεσός







Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Μπιενάλε Βενετίας | Το Βατικανό με δικό του περίπτερο στις φυλακές Giudecca

Μπιενάλε Βενετίας | Το Βατικανό με δικό του περίπτερο στις φυλακές Giudecca

Μπιενάλε Βενετίας | Το Βατικανό με δικό του περίπτερο στις φυλακές Giudecca

World Press Photo | Παλαιστίνια που θρηνεί τη νεκρή ανιψιά στη φωτογραφία που πήρε το 1ο βραβείο

World Press Photo | Παλαιστίνια που θρηνεί τη νεκρή ανιψιά στη φωτογραφία που πήρε το 1ο βραβείο

World Press Photo | Παλαιστίνια που θρηνεί τη νεκρή ανιψιά στη φωτογραφία που πήρε το 1ο βραβείο

Τέλος στην κακοποίηση παιδιών ζητούν μαθητές μέσω της τέχνης - Το μήνυμα στον Υπ. Δικαιοσύνης

Τέλος στην κακοποίηση παιδιών ζητούν μαθητές μέσω της τέχνης - Το μήνυμα στον Υπ. Δικαιοσύνης

Τέλος στην κακοποίηση παιδιών ζητούν μαθητές μέσω της τέχνης - Το μήνυμα στον Υπ. Δικαιοσύνης

«ΤΑΝΑΓΛΥΦΑ» | Αφηγηματική σύνθεση της εικαστικού Ελίνας Ιωάννου και της συγγραφέως Λουίζας Παπαλοΐζου

«ΤΑΝΑΓΛΥΦΑ» | Αφηγηματική σύνθεση της εικαστικού Ελίνας Ιωάννου και της συγγραφέως Λουίζας Παπαλοΐζου

«ΤΑΝΑΓΛΥΦΑ» | Αφηγηματική σύνθεση της εικαστικού Ελίνας Ιωάννου και της συγγραφέως Λουίζας Παπαλοΐζου