Η Μαρία Λοϊζίδου συνδέεται εκ νέου με 22 χώρους της Λευκωσίας

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 26.9.2019

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου ανοίγει επίσημα για το κοινό η έκθεση της Μαρίας Λοϊζίδου με τίτλο «Look Under the Hood», ο κύριος κορμός της οποίας θα φιλοξενείται στον χώρο Γκαράζ.


Εκεί θα παρουσιάζονται έργα της Μαρίας Λοϊζίδου από το σύνολο της μακρόχρονης πορείας της στο εικαστικό πεδίο και τα οποία συγκεντρώθηκαν ειδικά για την έκθεση από το στούντιό της και τις γκαλερί που την εκπροσωπούν σε Αθήνα και Παρίσι.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, που αντιμετωπίζεται μάλλον ως μια αναδρομική θεώρηση / πρόταση, εκτός από την έκθεση θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από εργαστήρια, συζητήσεις και προκλήσεις για την παραγωγή σκέψης και νέων προτάσεων.

Μέσα από την προσωπική της δουλειά και με την ευκαιρία αυτής της θεώρησης, η Μαρία Λοϊζίδου προτείνει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άνοιγμα στον εικαστικό χώρο της Κύπρου, κάνοντας αναφορά σε 22 χώρους στη Λευκωσία, με τους οποίους συνεργάστηκε στην πορεία των 35 χρόνων του έργου της.

Η εικαστικός συνδέεται εκ νέου με αυτούς τους χώρους και σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες, θεωρητικούς τέχνης, δημοσιογράφους, ποιητές και ιστορικούς προτείνει νέες συνέργειες, προσαρμοσμένες στις τρέχουσες δραστηριότητες του κάθε χώρου.

Αυτοί οι χώροι είναι: η Πύλη Αμμοχώστου, η Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, η Τάφρος Πύλης Αμμοχώστου, το Γκαράζ, το X-Dream Racing & Restoration, το παλιό στούντιο της εικαστικού στην οδό Οδυσσέως 12 στην Χρυσαλινιώτισσα, η Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης [ΣΠΕΛ], το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [ΝiMAC], To Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, τα κεντρικά γραφεία διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου, η Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης [επί της λεωφ. Στασίνου], το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Γκαλερί Αργώ, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος, η Diaspro Art Center, το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, ο χώρος Θκιο Ππαλιές, ο χώρος Drive Drive, η γκαλερί Party Contemporary, το υφιστάμενο εργαστήρι της εικαστικού στην οδό Τομπάζη 13 στον Λυκαβητό, η Πράσινη Γραμμή του Λήδρα Πάλας, το Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας εντός του Δημοτικού Κήπου Λευκωσίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο.
Με το άνοιγμα της έκθεσης της Μαρίας Λοϊζίδου, η εφημερίδα Πολίτης θα δίνει καθημερινά -και για σύνολο 22 ημερών- χώρο στην έκδοσή της, σε έκαστο από τους 22 χώρους που ενεργοποιεί -κυριολεκτικά και μεταφορικά- η εικαστικός

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη στις 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση με εικαστικούς που διαθέτουν εκθεσιακούς χώρους [artist-run spaces], προκειμένου να συζητήσουν θέματα που τους απασχολούν, με την εικαστική ερευνήτρια Dieuwertje Hehewerth από την Ολλανδία. Η Dieuwertje είναι καλλιτέχνις η ίδια και διαθέτει ανάλογο χώρο στο Άμστερνταμ. Ως ερευνήτρια, εντοπίζει σε διεθνές επίπεδο και καταγράφει αυτή την πρακτική.

Σε κάποιους από τους 22 χώρους με τους οποίους συνδέεται η Λοϊζίδου, θα πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες δράσεις, ως εξής:

★ IN THE MAKING

Η Μαρία Λοϊζίδου άνοιξε το εργαστήριό της τον περασμένο Ιούλιο και μοιράστηκε την τεχνογνωσία της σε ό,τι αφορά θέματα υλικότητας και κατασκευής. Στο εργαστήρι συμμετείχαν οι Χριστίνα Πιτσιλλίδου, Βασιλική Ριαλά, Χαρά Κολεσίδου, Μαριλένα Καλογερά και Μαρία Λοϊζίδου και μαζί κατασκεύασαν ένα αντικείμενο το οποίο θα φιλοξενηθεί στο showroom Hemonides Handcrafted Furniture. Η διεθνώς γνωστή βιοτεχνία κυπριακού επίπλου με παράδοση και αφοσίωση στη χειροποίητη κατασκευή, φιλοξενεί το εν δυνάμει  συλλογικά κατασκευασμένο αντικείμενο, στο χώρο της, στις 29 Οκτωβρίου, στις 19:00.

★ ARTIST-RUN SPACES

Το ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου φιλοξενεί την εικαστικό-ερευνήτρια Dieuwertje Hehewerth από την Ολλανδία, η οποία σε συνεργασία με την εικαστικό Μαρία Λοϊζίδου επιλέγει να γνωρίσει την πόλη της Λευκωσίας μέσα από τον πολιτισμό και συγκεκριμένα μέσα από τους χώρους τέχνης που διαθέτει η πόλη. Το Γκαράζ σε συνεργασία με το Θκιό Ππαλιές συνδιοργανώνουν μία συνάντηση με όλους τους εικαστικούς που διαθέτουν εκθεσιακούς χώρους, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που τους απασχολούν. Η Dieuwertje μέσα από τη δική της πρακτική ως καλλιτέχνης που διαθέτει ανάλογο χώρο στο Άμστερνταμ και ως ερευνήτρια που εντοπίζει σε διεθνή επίπεδο και καταγράφει την πρακτική αυτή θα συντονίσει τη συζήτηση.

24 Σεπτεμβρίου / 19:00

★ Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ, Ο ΘΥΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΝΕΑ ΚΟΡΕΣ

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας παρουσιάζει την εικαστική παρέμβαση Ο Δραγουμάνος, ο θυμός του και οι εννέα κόρες μέσα στο πλαίσιο της νέας πρότασης της Μαρίας Λοϊζίδου Look under the hood. Το έργο θα φιλοξενείται στην αίθουσα «Οθωμανικοί Χρόνοι», του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.

Ξενάγηση 25 Οκτωβρίου / 18:30

28 Σεπτεμβρίου — 31 Οκτωβρίου

★ ΤΟ ΤΡΙΠΛΟ ΤΕΣΤ ΤΗΣ ΔΙΥΛΙΣΗΣ

Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας,  Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] σας προσκαλεί στη συζήτηση με θέμα Το τριπλό τεστ της διύλισης. Η συζήτηση πραγματοποιείται μεταξύ του Γιάννη Τουμαζή, επιμελητή, της Μαρίας Λοϊζίδου, εικαστικού, της Λίας Χαράκη, χορογράφου-περφόρμερ, και του κοινού, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που συνυπάρχουν αυτό τον καιρό στην πόλη της Λευκωσίας και που συνδέονται ιστορικά με το NiMAC. Πρόκειται για την έκθεση της Μαρίας Λοϊζίδου Look under the hood που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου και τη δημιουργική φιλοξενία της Λίας Χαράκη στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ από το NiMAC.

16 Οκτωβρίου / 19:00

★ ΗΜΙΤΕΛΗ ΑΝΤΙ-ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο  εικαστικός Λοϊζος Ολύμπιος ψάχνει στη βιβλιοθήκη της Μαρίας Λοϊζίδου , επιλέγει και μεταποιεί βιβλία, και επεξεργάζεται τις σημειώσεις της. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι νέα  βιβλία-αντικείμενα  (artists' books) τα οποία μαζί με όλες τις εκδόσεις που συνοδεύουν το έργο της Λοϊζίδου, θα εκτίθενται μαζί στο βιβλιοπωλείο Moufflon.

19 — 31 Οκτωβρίου

★ GARDENS OF RESISTANCE

Εργαστήρι-συζήτηση σε συντονισμό της Έλενας Πάρπα στο πλαίσιο των εκθέσεων Look under the hood της Μαρίας Λοϊζίδου και sickle & code (συνεπιμέλεια Πήτερ Εραμιάν, Έλενας Πάρπα, Ευανθίας Τσελίκα). Η εικαστικός παρουσιάζει στο Φυτώριο το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ Ο κήπος της Όλγας, σε συνεργασία με την Κύπρια σκηνοθέτη Δανάη Στυλιανού.

Το φιλμ θα προβληθεί με αγγλικούς υποτίτλους. Διάρκεια: 16’

Η έκθεση sickle & code διοργανώνεται από το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο πλαίσιο του προγράμματος PHYGITAL (έργο Interreg V 2014-2020 BalkanMed που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση) σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Καλών Τεχνών του Τμήματος Σχεδιασμού και Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Δήμο Λακατάμιας. Έταιρος υλοποίησης, Θκιό Ππαλιές.

Φυτώριο, δημοτικός κήπος, Λευκωσία

20 Οκτωβρίου / 18:00

★ ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Περίπατος με την Rachel Spence, δημοσιογράφο και ποιήτρια στη βόρια και νότια πόλη της Λευκωσίας. Η Münevver Ozgür Ozersay μαζί με ομάδα φίλων και συνεργατών της εικαστικού Μαρίας Λοϊζίδου, επιλέγουν μία περιοχή, ένα τοπίο, η ένα μέρος, τα οποία θα αποτελέσουν μια ξενάγηση, προκειμένου να μοιραστούμε όλοι μαζί μια διαδρομή στην πόλη μιας ενιαίας Λευκωσίας.

Σημείο συνάντησης, Σπίτι της συνεργασίας, Λήδρα Πάλας

20 Οκτωβρίου / 10:00 — 14:00

✖ SEZON

ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟ

Look under the hood

H εικαστικός Μαρία Λοϊζίδου συνομιλεί με ανθρώπους του πολιτισμού, στο χώρο πρόβας του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας.

Πληροφορίες & κρατήσεις: 99602428, 96500767

Η Βιρτζίνια Γούλφ στο επαναστατικό της δοκίμιο Ένα δικό της δωμάτιο επιτίθεται στην κοινωνική αδικία που σταματά τις γυναίκες από το να εκφραστούν με τη δική τους φωνή. Σε αυτή την εκδήλωση, σε ένα ανεπίσημο περιβάλλον, γυναίκες από διαφορετικές γενιές μοιράζονται εμπειρίες, αφηγήσεις και γνώσεις, βοηθώντας μας να χτίσουμε το μέλλον πάνω στην κατανόηση του παρελθόντος. Μια συζήτηση ανοιχτή στο κοινό που θέτει ερωτήματα για την ιεράρχηση των ιστοριών που καθορίζουν τη συλλογική μας ταυτότητα.

24 Οκτωβρίου / 18:00

★ (MEMORY MISS)

Η ομάδα του Drive-Drive φιλοξενεί στο χώρο της, την εικόνα γλυπτού της Μαρίας Λοϊζίδου, Memory Miss τυπωμένη σε αφίσα. Η ηχητική εγκατάσταση που παράγεται σε συνεργασία των εικαστικών Νάγια Σάββα, Ραϊσσα Αγγελή και Μαρία Λοϊζίδου, δημιουργεί την ατμόσφαιρα που επιτρέπει στο πορτραίτο της Memory Miss να ανακτήσει τα χαρακτηριστικά ενός μεταβαλλόμενου χαρακτήρα. Η ηχητική εγκατάσταση αντλεί το υλικό της από τις αφηγήσεις ανθρώπων που περιγράφουν ήπιες μορφές βίας, της πρότασης της Λοϊζίδου Directly Mild και επιλογές μουσικών ακουσμάτων των Νάγια Σάββα και Ραϊσσα Αγγελή.

25 Οκτωβρίου / 19:00

★ DRAWING NOW

H εικαστικός Αναστασία Μινά η οποία ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, φιλοξενείται στο εργαστήριο της Μαρίας Λοϊζίδου και μέσα από μια εκ βάθους συνομιλία των δύο εικαστικών προκύπτει μία εγκατάσταση σχεδίων στο χώρο του εργαστηρίου την οποία θα μοιραστούν με το κοινό [Τομπάζη 13, Λευκωσία 1055]

27 Οκτωβρίου / 11:00 — 18:00

★ LET’S GET LOST AGAIN

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος φιλοξενεί την εικαστικό Μάριελ Κουβέλη η οποία με αναφορά τη δουλειά της Μαρίας Λοϊζίδου Let’s get lost, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Διάτοπο το 2001, παράγει ένα νέο έργο.

Μέσα από την πρακτική της ανατύπωσης η νεαρή εικαστικός, παράγει σειρά από έργα με έναυσμα το θέμα του ταξιδιού και μιας σύγχρονης ερμηνείας του.

30 Οκτωβρίου / 19:00

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

«Origins» | Αιμίλιος Κουτσοφτίδης, Στας και Μαργαρίτα Παράσχου

«Origins» | Αιμίλιος Κουτσοφτίδης, Στας και Μαργαρίτα Παράσχου

«Origins» | Αιμίλιος Κουτσοφτίδης, Στας και Μαργαρίτα Παράσχου

Το Λούβρο υποδέχεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες με μια έκθεση για τα ολυμπιακά ιδεώδη

Το Λούβρο υποδέχεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες με μια έκθεση για τα ολυμπιακά ιδεώδη

Το Λούβρο υποδέχεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες με μια έκθεση για τα ολυμπιακά ιδεώδη

Έκθεση «Αγορά: Η δημιουργία» | 12 σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας

Έκθεση «Αγορά: Η δημιουργία» | 12 σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας

Έκθεση «Αγορά: Η δημιουργία» | 12 σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας