Ο Ζακ Μπλας είναι καλλιτέχνης, δημιουργός ταινιών και συγγραφέας του οποίου η δουλειά εξετάζει τεχνολογίες ελέγχου μέσα από το φακό queer και φεμινιστικών πολιτικών προσεγγίσεων. Τα έργα του αγγίζουν θέματα βιομετρικού ελέγχου, ψυχεδέλειας, τεχνητής νοημοσύνης, κρυστάλλινων μπαλών της Σίλικον Βάλεϊ, ελέγχου σε αεροδρόμια και ντίλντο. Ο Μπλας έχει παρουσιάσει σειρά τέτοιων έργων, περιλαμβανομένου των The Doors (2019), Icosahedron (2019) και SANCTUM (2018).
Έχει εκθέσει και έχει κάνει διαλέξεις και προβολές στο Walker Art Center, στην Μπιενάλε του Γκουανγκτζου το 2018, στο Κέντρο Τεχνών Matadero Madrid, στο Mουσείο Τεχνών της Κομητείας του Λος Άντζελες, στο 68ο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου, στους χώρους Art in General, Gasworks, και e-flux.
Στο παρόν διάστημα, ο Μπλας συνεπιμελείται την ανθολογία Informatics of Domination και γράφει βιβλίο υπό τον τίτλο Informatic Opacity: The Art of Defacement in Biometric Times. Είναι λέκτορας στο Τμήμα Οπτικού Πολιτισμού στο Γκόλντσμιθς, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και υπότροφος του 2018-2020 UK Arts and Humanities Research Council και του “Configurations of Film” στο Γκέτε- Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης.
H συζήτηση που θα ακολουθήσει θα ξεκινήσει με τοποθετήσεις σε σχέση με θέματα που θίγονται από την παρουσίαση του καλλιτέχνη από την Δρ Έλενας Πάρπα, συν-επιμελήτρια της έκθεσης, και προσκεκλημένους τους Ευαγόρα Βανέζη και Φαϊζάλ Μρουέ, επιμελητικό πρόγραμμα Formworks 02.
Με στόχο τη δημιουργία ενός ‘Glossary of Virtuality’, το Formworks 02 παίρνει τη μορφή μιας συμμετοχικής άσκησης δημιουργικής γραφής και πραγματοποιείται παράλληλα με τις εκθέσεις Sickle & Code και Birdland. Τη δημιουργία του γλωσσαρίου συνοδεύουν τρεις δραστηριότητες:
α) ομιλία-συζήτηση στις 28 Νοεμβρίου
β) εργαστήρι ανταλλαγής ιδεών-δημιουργικής γραφής στις Θκιό Ππαλιές και
γ) ένα online έγγραφο με δυνατότητα επεξεργασίας από τον κάθε χρήστη του διαδικτύου.
Το Formworks είναι μια πειραματική εκθεσιακή συνθήκη, σχεδιασμένο για το Θκιό Ππαλιές, που επιμελείται ο Ευαγόρας Βανέζης και που έχει ως στόχο τη δημιουργία περιβαλλόντων που προωθούν την συνεργασία και τα συμμετοχικά δρώμενα. Τα περιβάλλοντα είναι μέσα επικοινωνίας μέσα στα οποία σχηματίζονται διαγραμματικά πεδία μεταξύ ιδεών, ρευστών πιθανοτήτων και μελλοντικών οριζόντων.
Ο Faysal Mroueh εξερευνά την λειτουργία της αφηγηματικότητας στον τρισδιάστατο χώρο και τις πιθανότητες που προσφέρει η μυθοπλασία για την εξέταση διαφόρων θεματικών. Συγκεκριμένα σκηνογραφικά στοιχεία χρησιμοποιούνται τόσο στο φυσικό όσο και στο ψηφιακό περιβάλλον. Η χρήση τους ακολουθεί την μεθοδολογία λογοτεχνικών πρακτικών, κάτι που επιτρέπει στη δουλειά να υπάρχει ανάμεσα στις καταστάσεις της «εμβυθιστικής» εγκατάστασης και του περιπλανώμενου θιάσου.
Η παρουσίαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης και του προγράμματος εκδηλώσεων Δρεπάνι & Κώδικας, του προγράμματος Phygital (έργο Interreg V 2014-2020 BalkanMed που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση), το οποίο συνδιοργανώνεται από το Ερευνητικό Ίδρυμα Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Δήμο Λακατάμιας.
Έταιρος-υλοποίησης: Thkio Ppalies.
Σε συνεπιμέλεια: Πήτερ Εραμιάν, Έλενας Πάρπα και Εύης (Ευανθίας) Τσελίκα. Σχεδιασμός, Νίκος Στέφου.
Θα ακολουθήσει συζήτηση σε συντονισμό Έλενας Πάρπα με προσκεκλημένους τους Ευαγόρα Βανέζη και Φαϊζάλ Μρουέ, επιμελητικό πρόγραμμα Formworks 02.
+ Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019, 18:30 / Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Αμφιθέατρο Yellow, Κτίριο Μιλένιουμ, Μακεδονιτίσσης 46, Λευκωσία 2417 /Γλώσσα: Αγγλικά
