Ολοκληρώθηκε η 28η Δημοπρασία του Οίκου Ψαθάρης

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 26.12.2020

Η 28η δημοπρασία έργων τέχνης του Οίκου Ψαθάρης ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία αποφέροντας στον Οίκο το συνολικό ποσό των €311.456 ευρώ και καταγράφοντας ποσοστό 84% by value. Από τα 147 έργα που δημοπρατήθηκαν πωλήθηκαν συνολικά 110 έργα σημειώνοντας ποσοστό 74% by lot.


«Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της πανδημίας, ο τομέας των δημοπρασιών έργων τέχνης αποδεικνύεται από τους ανθεκτικότερους και τους προσαρμοστικότερους τομείς της αγοράς», σημειώνει ο Νίκος Ψαθάρης, Ιδρυτής του Οίκου.

«Η δημοπρασία του Δεκεμβρίου απέδειξε ότι το κοινό των δημοπρασιών έργων τέχνης είναι πλήρως εξοικειωμένο με την χρήση της τεχνολογίας», σημειώνει ο Νίκος Ψαθάρης. «Αυτό το στοιχείο είναι καταλυτικό και ως προς την ανθεκτικότητα της αγοράς δημοπρασιών αλλά και ως προς την μελλοντικής της εξέλιξη.»

Η δημοπρασία διεξήχθη στις 2 Δεκεμβρίου στο Ξενοδοχείο The Landmark στη Λευκωσία μέσω live streaming και με τηλεφωνικές και γραπτές πλειοδοτήσεις.

Από τα 99 έργα που πλειοδοτήθηκαν και που ανήκουν σε Κύπριους καλλιτέχνες, πωλήθηκαν τα 71 σημειώνοντας ποσοστό 71% by lot ενώ οι πωλήσεις έργων Ελλαδιτών ζωγράφων κατέγραψαν το εντυπωσιακό ποσοστό 84% by lot, με το σύνολο 39 πωλήσεων από τα 46 έργα που είχαν καταχωρηθεί.




«Φορτώνουν σάκους με σιτάρι στο κάρο» - Μιχαήλ Χρ. Κάσιαλος



«Ποδηλάτες» - Γιάννης Γαϊτης



«Το Πάρτυ» - Χρίστος Χρίστου




Ακριβότερο έργο της δημοπρασίας αναδείχθηκε το έργο του Κύπριου ναϊφ Μιχαήλ Χρ. Κάσιαλου «Φορτώνουν σάκους με σιτάρι στο κάρο» που μετά από 8 κτυπήματα υπερδιπλασίασε την αρχική του τιμή φθάνοντας τις €38.854 ευρώ. Η τιμή εκκίνησης ήταν €19.000.

Δεύτερο ακριβότερο έργο της δημοπρασίας αναδείχθηκε «Το Πάρτυ» του Χρίστου Χρίστου το οποίο πωλήθηκε για €11.928, ενώ το «Ορεινό χωριό» του Σολωμού Φραγκουλίδη απέφερε στον Οίκο το ποσό των €8.342 ευρώ.

Τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό σημείωσε με 24 κτυπήματα η υδατογραφία του Κερκυραίου Άγγελου Γιαλλινά «Λιτανεία στο χωριό Βιρός – Κέρκυρα» που πωλήθηκε για €8.462 ευρώ τριπλασιάζοντας σχεδόν την αρχική της εκτίμηση στις €3.000. Από τις τρεις υδατογραφίες του Γιαλλινά, η «Κέρκυρα» και το «Βουνό Παντοκράτορας – Κέρκυρα» έφθασαν με 12 κτυπήματα τις €3.813 και €3.933 αντίστοιχα.

Μεγάλος ανταγωνισμός σημειώθηκε επίσης για τη «Σταύρωση» του Ξάνθου Χατζησωτηρίου που πλειοδοτήθηκε 17 φορές ανεβάζοντας την αρχική τιμή από €3.000 σε €8.104 ευρώ. Το «Χωριό» του Φώτου Χατζησωτηρίου μετά από 12 κτυπήματα υπερκέρασε την αρχική του τιμή στις €2.400 φθάνοντας τις €5.959 ευρώ.

Η «Φιγούρα» του Δημήτρη Μυταρά κτυπήθηκε 6 φορές φθάνοντας τις €5.244 ενώ «Οι Φιγούρες» του ίδιου καλλιτέχνη πωλήθηκαν εντός της υψηλής τιμής εκτίμησης φθάνοντας τις €7.746 ευρώ. Με δύο κτυπήματα, οι «Ποδηλάτες», ένα μικρό έργο του Γιάννη Γαϊτη πωλήθηκαν εντός της τιμή της υψηλής τους εκτίμησης φθάνοντας τις €8.342 ευρώ.

Ανάμεσα στα έργα που πλειοδοτήθηκαν, η «Επιστροφή στο χωριό» του Άλκη Κεραμίδα έφθασε μετά από 10 κτυπήματα τις €4.767 ευρώ ενώ η «Γυναικεία Φιγούρα,» ένα μικρό έργο του Βίκτωρα Ιωαννίδη έφθασε μετά από 5 κτυπήματα τις €2.264 ευρώ. Έντονο υπήρξε επίσης το ενδιαφέρον για το «Τοπίο» του Ηλία Καρσερά που συγκέντρωσε 14 κτυπήματα ανεβάζοντας την τιμή του στις €2.145 ευρώ καθώς και για άτιτλο έργο του Γιώργου Ερωτόκριτου που μετά από 11 κτυπήματα έφθασε τις €3.098 ευρώ. Η «Ερέτρεια» μια υδατογραφία του Σπύρου Βασιλείου κτυπήθηκε 9 φορές για να πωληθεί τελικά στις €2.383 ενώ μετά από 10 κτυπήματα το έργο «Στο Νείλο» του Σπυρίδωνα Σκαρβέλη έφθασε τις €1.135 ευρώ.

Μεγάλος ανταγωνισμός σημειώθηκε και για τα χαρακτικά του Τηλέμαχου Κάνθου. Το χαρακτικό «Στ’ αγκαθερά της Τυλληρίας» κτυπήθηκε 17 φορές ενώ το χαρακτικό «Γυναίκες στα χωράφια» συγκέντρωσε 16 κτυπήματα με την τελική τους τιμή να καταγράφεται στις €1.906 και €1.787 ευρώ αντίστοιχα.

Άνοδο στην αρχική τους τιμή σημείωσαν επίσης τα έργα «Ελληνικός Αμφορέας με Φρούτα» του Μανωλίδη που έφθασε τις €3.217 ευρώ και «Καλόγερος» του Θεόδωρου Λαζαρή που πωλήθηκε στις €2.145 ευρώ. «Η Ραπτομηχανή» του Άλκη Πιερράκου μετά από 5 κτυπήματα έφθασε τις €2.622 ευρώ ενώ το «Νησιώτικο» του Λουκά Γεραλή συγκέντρωσε 6 κτυπήματα φθάνοντας τα €1.311 ευρώ.

Εντός της τιμής εκτίμησης πωλήθηκε το «Παράθυρο με ροζ αροδάφνη» του Ανδρέα Λαδόματου (€6.197), τα «Κρίνα στη γλάστρα» του Ανδρέα Κάραγιαν (€6.555), το «Φανταστικό ζώο» του Θανάση Τσίγκου (€4.171) καθώς έργο της σειράς Καφενεία Πέλλα Πάϊς του Λευτέρη Οικονόμου (€6.555)

Η επόμενη δημοπρασία του Οίκου Ψαθάρη προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2021.

Ο Οίκος Ψαθάρη είναι από τους πρώτους οίκους δημοπρασιών στη Κύπρο.

H τιμή της εκτίμησης των περισσοτέρων έργων που δημοπρατούνται από τον Οίκο θεωρείται σχεδόν πάντοτε δελεαστική, υποσχόμενη εύλογο εώς μεγάλο περιθώριο ανόδου.

Τα ποσά που αναφέρονται στο Δελτίο συμπεριλαμβάνουν τιμή κατακύρωσης, ΦΠΑ και πνευματικά δικαιώματα.

Τα αποτελέσματα της δημοπρασία παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα www.psatharis-auctions.com.cy

Tags

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

Bill Viola: Για τη μυστήρια μπλε λάμψη

Bill Viola: Για τη μυστήρια μπλε λάμψη

Bill Viola: Για τη μυστήρια μπλε λάμψη

Οι γάτες μπορούν να επισκέπτονται το Μουσείο της Σαγκάης

Οι γάτες μπορούν να επισκέπτονται το Μουσείο της Σαγκάης

Οι γάτες μπορούν να επισκέπτονται το Μουσείο της Σαγκάης