DUST / ΣΚΟΝΗ: Ομαδική Έκθεση Τέχνης

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 22.3.2021

Κατά την διάρκεια του μήνα Μαρτίου και μέχρι αρχές Απριλίου, η ομαδική έκθεση DUST / ΣΚΟΝΗ ανοίγει τις πόρτες της στον εκθεσιακό χώρο "Copperlemon" στην Λεμεσό . Φέρνει μαζί τρεις ντόπιους καλλιτέχνες, τον Opsis, τον Μάριο Σιαρλή και τον Alex Welch, για να παρουσιάσουν τη τελευταία τους δουλειά.


Αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους -ως προς την αιθητική και τη προσέγγιση- αλλά εν τούτοις, πολύ κοντά πνευματικά. Εμπνευσμένοι από τον κοινωνικό, περιβαλλοντικό, πολιτικό και θρησκευτικό χώρο, μεταφέρουν προσωπικές ερμηνείες, ο καθένας τους στη προσωπική του γλώσσα, για τα θέματα που απασχολούν και τροφοδοτούν τη δουλειά τους.

Η έκθεση θα παρουσιάσει γλυπτά, installations, πίνακες και prints. Πραγματοποιείται σ’έναν απο τους πιο ενδιαφέροντες δημιουργικούς χώρους, στο "Copperlemon" στη Λεμεσό, και στόχος της είναι να φέρει τους θεατές πιο κοντά στον χώρο εργασίας των καλλιτεχνών. Ταυτόχρονα, οι δημιουργοί έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την δουλειά τους σ’ένα εναλλακτικό σκηνικό, διαφορετικό από τη συνήθη παρουσιάση γκαλερί, επιτρέποντας στους επισκέπτες να εμπλακούν με τον χώρο και τα έργα με μια πιο χαλαρή διάθεση. Η έκθεση θα είναι ανοικτή μεταξύ 3:00 μ.μ. και 8:00 μ.μ. καθημερινά εκτός Δευτέρας, με τουλάχιστον έναν καλλιτέχνη παρών.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια του Μ.Κ.Ο. «Όασης» και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, κι ελπίζουμε να μεγαλώσει ως συλλογικότητα και ως έννοια έκθεσης, στο άμεσο μέλλον.







Η σκόνη αποτελείται απο μικροσκοπικά σωματίδια στερεάς ύλης, είναι η απαρχή της ζωής του σύμπαντος. Αστέρια δημιουργούνται σε σύννεφα κοσμικής σκόνης, και σκόνη δημιούργησε τον πλανήτη στον οποίο βρισκόμαστε και τα σώματα στα οποία κατοικούμε. Η σκόνη είναι η αρχή και το τέλος όλης της ύλης, ανακυκλώνεται και μεταφέρεται αέναα στο πέρασμα του χρόνου.

Στη Γη, αναδύεται από τις πόλεις, τα δάση και τους ωκεανούς. Λιπαίνει, μολύνει και χρωματίζει τον πλανήτη μας. Τα σώματά μας περιβάλλονται από ένα προσωπικό σύννεφο σκόνης, δίνει γεύση στο φαγητό μας και αρωματίζει τον αέρα που αναπνέουμε, μπορεί να είναι ευλογία ή και κατάρα. Αν η σκόνη είναι ο αγγελιοφόρος, τότε ο αέρας είναι το μέσο.

Όπως είπε και ο Πάμπλο Πικάσο: «Η τέχνη αναδύεται από τη ψυχή και τη σκόνη της καθημερινής ζωής». Αυτή η συλλογική έκθεση, ξεσκονίζει τη τελευταία δουλειά των Opsis, Μάριου Σιαρλή και Alex Welch.







Στην πρόσφατη δουλειά του ο Opsis εμπνέεται απο αντικείμενα που βρίσκονται πιο κοντά στο σπίτι. Σκηνές απο το συνεργείο ανταλλακτικών αυτοκινήτων και τα γκαράζ γύρω και απο την γειτονιά όπου βρίσκεται το στούντιό του, τρέφουν την δουλειά του. Το στούντιο βρίσκεται σε μία απο τις τελευταίες «βιομηχανικές» περιοχές του κέντρου της πόλης. Ο Opsis ψάχνει να αποθανατίσει και να καταγράψει κάποιες απο αυτές τις κοινότοπες και μπανάλ εικόνες τις οποίες τείνουμε να προσπερνούμε και οι οποίες αποτελούν απλά μέρος του ιστού της πολης. Κι όμως, μέσα απ’αυτές τις φευγαλέες ματιές, ο Opsis βρίσκει την έμπνευση του σε υφές, χρώματα και στη συνολική σύνθεση που στοιβάζεται πάνω σε παλιοσίδερα αυτοκινήτων και μέταλα. Αυτή η έκθεση σηματοδοτεί την αρχή του επόμενου αντικείμενου που επιθυμεί ο Opsis να εξερευνήσει στις μελλοντικές του εκθέσεις, ενσωματώνοντας σκηνές και τοπία απο τη περιοχή λιμανιού, τους γερανούς της, τα πλοία και τα εμπορευματοκιβώτια που βρίσκονται στον τερματικό σταθμό και απο τις μάντρες αυτοκινήτων στα περίχωρα της Λεμεσού. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να δώσει σ’αυτά τα σύμβολα της καθημερινότητας μία άλλη οπτική γωνία και μια διαφορετική αισθητική.





Ο Μάριος Σιαρλής είναι ένας καλλιτέχνης που πειραματίζεται με τη γλυπτική και την εικόνα. Μέχρι σήμερα, η δουλειά του χαρακτηρίζεται ως επαναπροσέγγιση της παραδοσιακής τέχνης, της υποκουλτούρας και της μαζικής κατανάλωσης, δίνοντας τους νέα πνοή. Με το πνευματώδη χιούμορ του και την παιχνιδιάρικη εξυπνάδα του, ο Μάριος Σιαρλής δημιουργεί υβριδικά γλυπτά τα οποία εξετάζουν σύγχρονα θέματα κοινωνικού, πολιτικού ή θρησκευτικού χαρακτήρα. Οι τεχνικές του συγκεντρώνονται στο να σμίξουν διάφορες τεχνικές και αντικείμενα απο τη ποπ κουλτούρα και την καθημερινή ζωή. Η ελευθερία με την οποία συνεχώς προκαλεί και διευρύνει τα όρια των τεχνικών του επαναπροσδιορίζει εντελώς τον τομέα των γλυπτών και την αντίληψη μας προς αυτά. Προσεγγίζει «λεπτά» θέματα με έντονη αισθητική και χιούμορ. Η χρήση καθημερινών αντικειμένων επιδεικνύει πως δεν πρόκειται απλά για θέμα χρήσης αλλά πως πίσω απ’ αυτά έχουν κρυφτεί αλήθειες οι οποιες αντανακλούν τα έμφυτα κρυφά μας όνειρα, εμμονές και μύθους. Αλλάζοντας ή/και μεταπλάθοντας αυτά τα αντικείμενα, δοκιμάζει και προκαλεί τις προκαταλήψεις και προδιαθέσεις μας-αναγκάζοντας μας να θεωρήσουμε πως θα μπορούσαμε να μεταμορφώσουμε τα καλούπια που μας επιβάλλονται απο τη καθημερινότητα και τη κουλτούρα.





Ο Alex Welch είναι γλύπτης και σιδηρουργός. Δουλεύει κυρίως με μέταλλα, προθέτοντας γυαλί και άλλα υλικά ούτως ώστε να δημιουργήσει κατασκευές και φόρμες διαφόρων μεγεθών, οι οποίες αποδίδουν το επιλεγμένο υποκείμενο με υπερβολή ή αλλοίωση, δίνοντας πάντα έμφαση στη μορφή του γλυπτού, στο υλικό και στην υφή του. Η δουλειά του είναι αντανάκλαση της ανθρωπότητας και της σχέσης της με τον φυσικό κόσμο, στον οποίο ο δημιουργός βασίζεται κυρίως. Τα έργα του, έχουν σαν σκοπό να φωτίσουν την αποσύνδεσή μας με τον φυσικό κόσμο, την εμπορευματοποίηση της φύσης και τον αντίκτυπο που έχει το είδος μας σ’αυτόν τον πλανήτη. Η κυκλική φύση του περάσματος ζωής-θανάτου, η κατάσταση που διαφοροποιεί ζώα και φυτά απο ανόργανη ύλη, η ικανότητα τους για ανάπτυξη, αναπαραγωγή και συνεχή αλλαγή, είναι κάποια άλλα σημεία ενδιαφέροντος του καλλιτέχνη. Η διαδικασία με την οποία το γλυπτό δημιουργείται παίζει επίσης σημαντικό ρόλο για τον Alex. Οι ποικίλες μετεμψυχώσεις που τυχόν υπέκειται ένα έργο, ο πειραματισμός και η εύρεση λύσεων, οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να συνδυαστούν τα διάφορα μέταλλα, οι φυσικές τους πιθανότητες καθώς και η οξείδωση και η διαδικασία παλαίωσης, είναι ένα συνεχές ταξίδι στη δουλειά του.





DUST / ΣΚΟΝΗ: Ομαδική Έκθεση Τέχνης

Τοποθεσία: Εκθεσιακός Χώρος "Copperlemon", Οδός Αυστραλίας 6, 3017, Λεμεσός.
Έναρξη: 17 Μαρτίου 5:00 μ.μ. / Λήξη: 7 Απριλίου 5:00 μ.μ.
Ώρες Λειτουργίας: 18 Μαρτίου - 6 Απριλίου, 3:00 μ.μ. μέχρι 8:00 μ.μ. (κλειστό τις Δευτέρες)

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τους Μάριο Σταυρου και Μάριο Σιαρλή στα τηλέφωνα 96-837204 και 99-308500 και στα email: mariostavrou@gmail.comκαι siarlis-m@hotmail.com

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση μπορείτε να βρείτε στο Facebook - Dustartshow και στο Instagram - Dustmatters

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

«Origins» | Αιμίλιος Κουτσοφτίδης, Στας και Μαργαρίτα Παράσχου

«Origins» | Αιμίλιος Κουτσοφτίδης, Στας και Μαργαρίτα Παράσχου

«Origins» | Αιμίλιος Κουτσοφτίδης, Στας και Μαργαρίτα Παράσχου

Το Λούβρο υποδέχεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες με μια έκθεση για τα ολυμπιακά ιδεώδη

Το Λούβρο υποδέχεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες με μια έκθεση για τα ολυμπιακά ιδεώδη

Το Λούβρο υποδέχεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες με μια έκθεση για τα ολυμπιακά ιδεώδη

Έκθεση «Αγορά: Η δημιουργία» | 12 σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας

Έκθεση «Αγορά: Η δημιουργία» | 12 σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας

Έκθεση «Αγορά: Η δημιουργία» | 12 σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας