Έκθεση του Αργύρη Κωνσταντίνου στην Γκαλερί Γκλόρια

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 23.3.2022

Η Γκαλερί Γκλόρια στη Λευκωσία φιλοξενεί έκθεση έργων ενός από τους πιο ταλαντούχους ζωγράφους της Κύπρου της νεότερης γενιάς, του Αργύρη Κωνσταντίνου κάτω από το τίτλο «Ελλάδα μία εικόνα μια ιστορία». Τα εγκαίνια τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κυρίος Γρηγόριος την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022 στις 7.30 μ.μ.. Την έκθεση προλόγισε ο  Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεαπόλεως Γιώργος Γεωργής. 


Για την έκθεση γράφει η ποιήτρια Πίτσα Γαλάζη τα ακόλουθα: «Ο Αργύρης επανέρχεται με μια μεγάλη και ιδιαίτερη νέα ατομική του έκθεση. Η έκθεση του Αργύρη είναι πρωτότυπη και δουλεύτηκε με αφορμή την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας και είναι ουσιαστικά ένα εικαστικό ταξίδι στην παλιά Ελλάδα.

Ο εξαίρετος ζωγράφος αφού καταπιάστηκε με όλα τα υλικά γυρίζει τώρα παρουσιάζοντας μια έκθεση με σχέδια και φωτοσκιάσεις που δίνουν περίτεχνα έργα θυμίζοντας έντονα γκραβούρες. Η δουλειά του φανερώνει, τόλμη και υπομονή αλλά και απέραντη αγάπη για τους ανθρώπους και τα αντικείμενα που μας γυρίζουν πίσω στον καιρό της ανέχειας και της ανθρωπιάς.

Απόλυτα μνημικός ο Αργύρης όπως μας έδειξε και στις προηγούμενες του εκθέσεις επιστρέφει να μας θυμίζει την παλιά Ελλάδα. Ωραίοι τσολιάδες, πόντιοι,  κρητικοί, παραδοσιακοί χοροί, παραδοσιακές ενδυμασίες, ζευγάρια, οικογένειες μιας άλλης εποχής, παρελάσεις, μαθητές στις τάξεις, παιδιά στις αλάνες και την ύπαιθρο, παραδοσιακά επαγγέλματα από τον λούστρο ως τον καραγκιόζη του Σπαθάρη, λατέρνες, νερουλαδες, γυναίκες που εργάζονται στις αυλές και στα χωράφια. Σκηνές από την κατοχή αλλά και τους πρόσφυγες, θυμίζοντας ότι φέτος συμπληρώνονται τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής. Μια τεράστια μνήμη που χώρεσε τα πάντα και ένα σπουδαίο ταλέντο που εικόνισε τα πάντα μ΄ακρίβεια μεταβάλλοντας τις μνήμες του σε μοναδικές εικόνες από τον κορυφαίο ζωγράφο της νεότερης εικαστικής γενιάς που επιμένει να μας γυρίζει στο παρελθόν, αυτή την φορά με σχέδια επιβεβαιώνοντας το ταλέντο του. Με δεξιοτεχνία χειρίζεται τις τονικές διαβαθμίσεις, από τα άσπρα στα διαφορετικά γκρίζα μέχρι τα σκούρα μαύρα και με ποιότητα γραφής μας παρουσιάζει έργα εξαίρετα που μας δίνουν ένα κόσμο που γυρίζει στο καμάρι αλλά και στις δυσκολίες εκείνης της εποχής μ΄ένα μοναδικό εικαστικό ταξίδι. Μία έκθεση που αξίζει να ειδωθεί και να σχολιασθεί για την μαστοριά, την πρωτοτυπία και την τόλμη της.»

20220107_094413
20220104_123042(0)


 Ο Αργύρης Κωνσταντίνου γεννήθηκε στη Λεμεσό. Φοίτησε αρχικά στη Σχολή Δοξιάδη με υποτροφία στο Τμήμα Γραφικών Τεχνών. Στην συνέχεια σπούδασε Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με υποτροφία Ι.Κ.Υ. για όλα τα χρόνια της φοίτησής του στη Σχολή. Φοίτησε στο προκαταρκτικό έτος με δασκάλους τον Τ. Πατρασκίδη και Μ. Γαβαθά και στα επόμενα έτη στο Εργαστήρι του Π. Τέτση. Αποφοίτησε το 1989 με άριστα. Παρακολούθησε στα εργαστήρια της ίδιας Σχολής Χαρακτική και Αγιογραφία. Η λειτουργία της μνήμης είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της δουλειάς του. Μέσα από τις «Νύφες» του που τις δούλεψε μια δεκαετία κατάθεσε τη δική του σφραγίδα στη σύγχρονη Κυπριακή αλλά και την ευρύτερη Ελληνική τέχνη. Σημαντικότεροι κύκλοι δουλειάς του: Τα τοπία, οι φιγούρες, τα γυμνά, οι νεκρές φύσεις, μάρτυρες ελευθερίας, οι νύφες, οι υδατογραφίες, οι μνήμες αθωότητας, οι αγορές, τα παιδιά μιας άλλης εποχής, παραδοσιακές ελληνικές ενδυμασίες, τα μιούσικαλ του χτες,  στην σκηνή του θεάτρου, Ελλάδα μία εικόνα μια ιστορία. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Κύπρο και το εξωτερικό. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του Ε.ΚΑ.ΤΕ.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Απριλίου 2022. Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα 5.30 – 8.00 μ.μ, Τρίτη- Παρασκευή 10.30-12.45 π.μ. και 5.30 – 8.00 μ.μ.. Σάββατο 10.30-12.45 μ.μ. Γκαλερί Γκλόρια, Ζήνωνος Σώζου 3, Λευκωσία.-  Τηλ. 22762605.

Η έκθεση ακολουθεί όλα τα πρωτόκολλα, κατευθυντήριες οδηγίες και ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας για την τήρηση μέτρων προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με το τελευταίο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας.  Κατά την είσοδο στο χώρο απαιτείται η χρήση μάσκας και SAFEPASS.

Ιστοσελίδα: http://www.gloriagallery.com/index.php?lang=gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Στο η-Διαβούλευση το Καθεστώς του Καλλιτέχνη - Πώς να συμμετάσχετε

Στο η-Διαβούλευση το Καθεστώς του Καλλιτέχνη - Πώς να συμμετάσχετε

Στο η-Διαβούλευση το Καθεστώς του Καλλιτέχνη - Πώς να συμμετάσχετε

Προκόπης και περί συναισθημάτων

Προκόπης και περί συναισθημάτων

Προκόπης και περί συναισθημάτων

«Purity» | 16 Κύπριοι καλλιτέχνες συναντιούνται στα Λεύκαρα

«Purity» | 16 Κύπριοι καλλιτέχνες συναντιούνται στα Λεύκαρα

«Purity» | 16 Κύπριοι καλλιτέχνες συναντιούνται στα Λεύκαρα

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;