Αναδρομική έκθεση της Μαίρης Πλαντ στον Πολυχώρο Πολιτισμού Παλιά Ηλεκτρική

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 12.9.2022
Συνεχίζεται η αναδρομική έκθεση της Μαίρης Πλαντ με τίτλο «Mythographies», που εγκαινιάστηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2022 στον Πολυχώρο Πολιτισμού Παλιά Ηλεκτρική στην Πάφο.

Η έκθεση, την οποία έχουν επιμεληθεί οι Μαρίνα Χριστοδουλίδου και Μαρίνα Δημοσθένους και συνδιοργανώνουν το Υφυπουργείο Πολιτισμό, ο Δήμος Πάφου και το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος, διερευνά και αναδεικνύει για πρώτη φορά την πηγαία και πολύπτυχη εικαστική παραγωγή της Κύπριας δημιουργού κατά τα τελευταία 40 χρόνια.

Η έκθεση, όπως αναφέρουν οι δύο επιμελήτριες, θέτει ως αφετηρία τα πρώιμα έργα της Πλαντ, τα οποία δημιούργησε κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο Λονδίνο. Τα έργα αυτά, που φέρουν ως κύριο μέσο το λεπτό χαρτί, αναδεικνύουν την απτότητα ως βασικό εκφραστικό στοιχείο και σηματοδοτούν φανερούς και αδιόρατους συσχετισμούς με τη διαδικασία της γραφής εν γένει. Η γραφή, αλλά και ο μύθος - που από πολύ νωρίς εμφανίζεται στο έργο της Πλαντ - αποτελούν εγγενή στοιχεία και συστατικές δομές του - όπως υπαινίσσεται και ο τίτλος της έκθεσης - και βρίσκονται σε σχέση αλληλοτροφοδότησης μεταξύ τους. Η Πλαντ επεξεργάζεται το έργο της ως μια εκτενή διαδικασία μελέτης, μέσα από την οποία συντάσσει γραπτές και ζωντανές αφηγήσεις και καταγράφει πολύπλευρες ερμηνείες για τον μύθο.

Η Μαίρη Πλαντ γεννημένη στην Αμμόχωστο το 1943 και ζώντας και δημιουργώντας για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες στο Λονδίνο (1975-2010), βιώνει, από τη μια, τις μνήμες για τον οικείο χώρο και από την άλλη παρέχει μέσα από το έργο της το περιβάλλον που επιτρέπει μία φαντασιακή θέαση του γενέθλιού της τόπου.

Η ενθύμηση και το φαντασιακό, ο νόστος και η περιπλάνηση είναι έννοιες που χαρακτηρίζουν την ολότητα του έργου της Πλαντ και αποτελούν λέξεις-κλειδιά για την ερμηνεία του.

Το ανήκειν προτείνεται ως εσωτερικό αποκύημα και η απώλεια εκφράζεται ως ποίηση, με απαρχή τη Σαλαμίνα της Κύπρου, ως τόπου εν μέσω θαλασσινού νερού. Εκεί όπου το κοίλον του Θεάτρου της Σαλαμίνας μεταμορφώνεται μέσα από μια αμιγώς ασυνείδητη διαδικασία στο κοχύλι με το οποίο η Αφροδίτη φθάνει στην Κύπρο για να γεννηθεί και το οποίο επαναλαμβάνεται, αλλά και μεταβάλλεται σε κάθε επόμενη σύνθεση στα έργα της εικαστικού.

Μέσα από τη μυθογραφία, σημειώνουν οι δύο επιμελήτριες, η Πλαντ αντλεί και συλλέγει συμβολισμούς, στοιχειοθετώντας τους στη ζωγραφική επιφάνεια. Επιχειρεί έτσι να αναβιώσει τον μύθο στον σύγχρονο πολιτισμό, αναζωοδοτώντας το μυθικό μέσα από τις μορφές του μοντέρνου και εμπλουτίζοντας τις μορφολογικές και υφολογικές της αναζητήσεις μέσα από σύγχρονες αναγνώσεις του μύθου. Το μεγαλύτερο φάσμα του έργου της περιστρέφεται γύρω από την ανάδυση της θεάς Αφροδίτης από τη θάλασσα και ως εκ τούτου γύρω από το ζήτημα της προέλευσης της μορφής από το άμορφο. Αφηγείται, ακόμα, τη μυθική ή φαντασιακή βιογραφία της θέας που τεχνηέντως αποδίδει σε ποικιλόμορφες εκδοχές.

Χαρακτηριστικές είναι οι σειρές έργων Κήποι της Αφροδίτης και Ύμνοι για την κυπριακή θάλασσα, στις οποίες η επιτομή της δημιουργίας συνοψίζεται στη σειρά των Ανθογραμμάτων (2000), ενός αλφαβήτου εμπνευσμένου από τις μορφές λουλουδιών και καρπών, το οποίο ανέπτυξε η Πλαντ με σκοπό τη δημιουργία μια καινούριας εικαστικής γραφής. Έπειτα από ταξίδια στη Σιβηρία και στη Μογγολία κατά τη δεκαετία του 1990, εμπνέεται επίσης την ενότητα με γενική θεματική τον Έρωτα. Σε αυτήν, αλλά και στην πρώιμη ενότητα Σάλαμις (1980), αυτούσια κείμενα της δημιουργού επανέρχονται ως εικαστική ποίηση, καθιστώντας την Πλαντ την πρώτη Κύπρια γυναίκα καλλιτέχνη που δημιουργεί εικαστικά βιβλία. Τα τελευταία σηματοδοτούν το μοναδικό γλυπτικό σώμα έργου της, το οποίο διαμορφώνεται από τα πρώιμα κιόλας χρόνια της πρακτικής της μέχρι και σήμερα.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων με τη συμμετοχή του κοινού, ενώ η συνολική έρευνα γύρω από το έργο της εικαστικού συνδέεται με σειρά εκδόσεων, μια εκ των οποίων υλοποιείται σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Armida Books. Σημειώνεται πως η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00–13:00 & 15:00–18:00 και Σάββατο 10:00–13:00

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Bill Viola: Για τη μυστήρια μπλε λάμψη

Bill Viola: Για τη μυστήρια μπλε λάμψη

Bill Viola: Για τη μυστήρια μπλε λάμψη

Οι γάτες μπορούν να επισκέπτονται το Μουσείο της Σαγκάης

Οι γάτες μπορούν να επισκέπτονται το Μουσείο της Σαγκάης

Οι γάτες μπορούν να επισκέπτονται το Μουσείο της Σαγκάης

Κλάπηκαν 3 από τα 7 γλυπτά του έργου «Τα πουλιά» του Φίλιππου Γιαπάνη - Κοσμούσαν το Κάβο Γκρέκο

Κλάπηκαν 3 από τα 7 γλυπτά του έργου «Τα πουλιά» του Φίλιππου Γιαπάνη - Κοσμούσαν το Κάβο Γκρέκο

Κλάπηκαν 3 από τα 7 γλυπτά του έργου «Τα πουλιά» του Φίλιππου Γιαπάνη - Κοσμούσαν το Κάβο Γκρέκο

Η κυπριακή εικαστική σκηνή ενώπιον των παιδιών

Η κυπριακή εικαστική σκηνή ενώπιον των παιδιών

Η κυπριακή εικαστική σκηνή ενώπιον των παιδιών