Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου ακυρώνει τη συμφωνία για το Μουσείο Πούσκιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 5.12.2022
Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου ακύρωσε ένα σχέδιο με το Κρατικό Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν της Μόσχας, για την από κοινού διοργάνωση μιας έκθεσης γύρω από τη σύγχρονη τέχνη.

Η συνεργασία ακυρώθηκε από το βρετανικό ίδρυμα στις αρχές Μαρτίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρει η εφημερίδα The Art Newspaper.

Ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης Γκαμπριέλε Φινάλντι συνεργάζεται τώρα με τους επιμελητές της για να αντικαταστήσει 15 δάνεια που αρχικά είχε οριστεί να παρασχεθούν από το μουσείο Πούσκιν για την έκθεση με τίτλο "Μετά τον ιμπρεσιονισμό: εφευρίσκοντας τη σύγχρονη τέχνη". Η διευθύντρια του Πούσκιν, Marina Loshak, επέβλεπε το δάνειο. (Η Loshak δεν ήταν δυνατόν να επικοινωνήσει για σχόλια).

Η έκθεση, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στο Λονδίνο τον Μάρτιο του 2023, θα επικεντρωθεί στα καθοριστικά ρεύματα της σύγχρονης τέχνης, από τον μεταϊμπρεσιονισμό έως τον φωβισμό, τον κυβισμό και την αφαίρεση. Οι καλλιτέχνες της έκθεσης συμπεριλαμβάνουν τους Gauguin, Van Gogh, Rodin, Degas, Munch, Klimt, Derain, Maillol και Mondrian. Η έκθεση σχεδίαζε να εξερευνήσει την εκκολαπτόμενη πρωτοποριακή σκηνή της Μόσχας πριν από την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Η ρωσική πόλη αφαιρέθηκε από το σχέδιο της έκθεσης εν μέσω των συνεπειών της εισβολής στην Ουκρανία. Οι κινήσεις αυτές έρχονται εν μέσω μιας περιόδου απομόνωσης του ρωσικού καλλιτεχνικού τομέα από τον υπόλοιπο μουσειακό κόσμο, η οποία ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου: Από διαχειριστές διεθνών μουσείων που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο ζητήθηκε να παραιτηθούν, ενώ σημαντικές εκθέσεις που αφορούν τη ρωσική τέχνη και οι προετοιμασίες για τη συμμετοχή της Ρωσίας στα περίπτερα της Μπιενάλε της Βενετίας σταμάτησαν. Εν τω μεταξύ, τα δάνεια ρωσικής τέχνης από την Ιταλία στη Νότια Κορέα πάγωσαν κατά τη διαμετακόμιση.

Από τότε που ανέλαβε τη θέση του διευθυντή το 2013, η Loshak επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη των δεσμών του μουσείου της Μόσχας με ιδρύματα του εξωτερικού, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διεθνή φήμη του. (Ο συνάδελφός της, Βλαντιμίρ Οπρεντελένοφ, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Μουσείου Πούσκιν, παραιτήθηκε τον Μάρτιο μετά τη ρωσική εισβολή).

Στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας, το Πούσκιν συμφώνησε να παράσχει δέκα πίνακες και γλυπτά και να βοηθήσει στην εξασφάλιση μιας πρόσθετης ομάδας πέντε έργων από το Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη, το οποίο στεγάζει τις συλλογές των συλλεκτών μοντέρνας τέχνης Σεργκέι Στσούκιν και Ιβάν Μορόζοφ.

Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία είναι μόνο μία από τις επιπτώσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το μουσείο του Λονδίνου, καθώς τα σχέδια για την αναμόρφωση της ιστορικής πτέρυγας Sainsbury αντιμετωπίζουν αντιδράσεις. Μια νέα κίνηση που εγκρίθηκε από την επιτροπή σχεδιασμού του Westminster για την ανακαίνιση της μεταμοντέρνας πτέρυγας, η οποία χτίστηκε το 1991, έχει επικριθεί από τους αρχιτέκτονες σχεδιαστές, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι τρέχουσες προτάσεις θα εισάγουν μη αναστρέψιμες αλλαγές στο κτίριο. Σύμφωνα με το Finaldi, η ανακαίνιση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με την εμπειρία των επισκεπτών του μουσείου, όπως η προσβασιμότητα και η βιωσιμότητα, τα οποία γίνονται όλο και πιο πιεστικά για τα μουσεία μεγάλης κλίμακας εν μέσω αυξημένου δημόσιου ελέγχου.

ΠΗΓΗ: artnews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Φτώχια γένους θηλυκού»

«Φτώχια γένους θηλυκού»

«Φτώχια γένους θηλυκού»

«Μαντομαχαλάrt» | Το «μαχαΛάrt» εξαπλώνεται προς τον Άη Γιάννη

«Μαντομαχαλάrt» | Το «μαχαΛάrt» εξαπλώνεται προς τον Άη Γιάννη

«Μαντομαχαλάrt» | Το «μαχαΛάrt» εξαπλώνεται προς τον Άη Γιάννη

Τριήμερο εργαστήρι κεραμικής με την Iωάννα Χατζηπανηγύρη

Τριήμερο εργαστήρι κεραμικής με την Iωάννα Χατζηπανηγύρη

Τριήμερο εργαστήρι κεραμικής με την Iωάννα Χατζηπανηγύρη

Πολιτισμός με συνταγή γιατρού, για την ψυχική υγεία

Πολιτισμός με συνταγή γιατρού, για την ψυχική υγεία

Πολιτισμός με συνταγή γιατρού, για την ψυχική υγεία