

Μεγάλος νικητής: Ο πικρός θάνατος των πουλιών του Mehdi Mohebi. Αυτή η φωτογραφία δείχνει τις προσπάθειες των περιβαλλοντικών δυνάμεων να συλλέξουν τα πτώματα και να αποτρέψουν την εξάπλωση αυτής της ασθένειας. «Ο υγροβιότοπος Miankaleh καταστρέφεται από τις κλιματικές αλλαγές και είναι καθήκον μου ως φωτογράφου να αναδείξω αυτά τα προβλήματα και να δημιουργήσω ένα αρχείο για την ιστορία».
Νικητής: Recovering Nature | Naturalia: Χρονικό των σύγχρονων ερειπίων του Jonk Jimenez. Πίζα, Ιταλία, Ιούλιος 2021. Ο φωτογράφος θέτει ένα θεμελιώδες ερώτημα: ποια είναι η θέση της ανθρωπότητας στη Γη και ποια είναι η σχέση μας με τη φύση; Σε μια εποχή που η κυριαρχία της ανθρωπότητας επί της φύσης δεν ήταν ποτέ τόσο ακραία, αυτή η φωτογραφία έχει ως στόχο να αφυπνίσει τη συνείδησή μας.
Keeping 1.5 Alive | Το περιβαλλοντικό κόστος της fast fashion του Muntaka Chasant. Χιλιάδες απορρίμματα της fast fashion ξεβράστηκαν στην ακτή Jamestown στην Γκάνα, τον Ιούλιο του 2022. Τα ανεπιθύμητα ρούχα «γρήγορης μόδας» ξεβράζονται τακτικά για να πνίξουν τις παραλίες εκφόρτωσης ψαριών στην πρωτεύουσα της Γκάνας. Ο συντριπτικός όγκος των φτηνών ρούχων μαζικής παραγωγής που καθοδηγούνται από τις τάσεις φτάνουν στη χώρα ως απόβλητα και συνεπώς είναι μη εμπορεύσιμα. Όταν οδηγούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής, αποσυντίθενται και εκπέμπουν μεθάνιο, επιδεινώνοντας την κλιματική κρίση.
Adapting for Tomorrow | Αμοιβαία βοήθεια μεταξύ ανθρώπου και φύσης του Alex Cao. Binh Thuan, Βιετνάμ, Οκτώβριος 2021. Το Bau Ca Cai είναι ένα παλιό μαγκρόβιο δάσος με λευκά άνθη, το οποίο φυτεύτηκε στον φυσικό κυματοθραύστη για να βελτιώσει το οικολογικό περιβάλλον σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής και ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ και συμβάλλει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ευάλωτων κοινοτήτων στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το έργο υποστηρίζει τον οικοτουρισμό και συμβάλλει στη βελτίωση του εισοδήματος και στη βιώσιμη μείωση της φτώχειας.
Adapting for Tomorrow | Η ηλιακή ενέργεια είναι το κλειδί του Gaeus Lazar Tumlos Osilao. Φιλιππίνες, Απρίλιος 2022. «Ο γείτονάς μου Joe Ward άρχισε να χρησιμοποιεί ένα ηλιακό πάνελ για να μειώσει το ενεργειακό κόστος μετά την πανδημία Covid-19».
Keeping 1.5 Alive | Πλωτή αγορά ξυλείας, Μπαγκλαντές, Αύγουστος 2021. Η μεγαλύτερη πλωτή αγορά ξυλείας στη χώρα στηρίζει τον βιοπορισμό πολλών ανθρώπων. Δεκάδες βάρκες συνωστίζονται στο ποτάμι, ενώ μεγάλο μέρος του εμπορίου γίνεται χωρίς να πατήσει κανείς το πόδι του στη στεριά. Ωστόσο, η έλλειψη βιώσιμου σχεδιασμού αποτελεί σοβαρή απειλή για το περιβάλλον. Αυτό είναι ιδιαίτερα καταστροφικό για τις παράκτιες περιοχές, όπου τα δέντρα μπορούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, όπως οι πλημμύρες και οι κυκλώνες.
Keeping 1.5 | Alive Aceredo από τον Brais Lorenzo Couto. Το παλιό χωριό Aceredo της Ισπανίας θάφτηκε τη δεκαετία του 1990 από τα νερά της τεχνητής λίμνης Lindoso και είναι ορατό λόγω της ιστορικής ξηρασίας που πλήττει την Ευρώπη. Σε ιδιαίτερα ξηρά χρόνια εμφανίζονταν τμήματα του παλιού χωριού Aceredo, αλλά ποτέ πριν δεν είχε εμφανιστεί ο σκελετός του χωριού ολόκληρος εν μέσω βροχερών μηνών.
Vision of the Future | Πάντα λίγο πιο μακριά... του Nigel Wallace-Iles. Everest Base Camp Trek, Έβερεστ, Νεπάλ, Μάρτιος 2021. «Σταματήσαμε για λίγο για να επιτρέψουμε στους Σέρπα να περάσουν με τα γιακ που μεταφέρουν τις προμήθειες υγραερίου στον κύριο καταυλισμό».
Recovering Nature | Papa Potwe, 1 του Danielle Stanley. Νήσος Μάφια, Τανζανία, Νοέμβριος 2021. Ο Ali εργάζεται στο Kitu Kiblu για περισσότερα από οκτώ χρόνια και έχει μάθει να σέβεται αυτούς τους ευγενικούς γίγαντες. Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε μετά από πολλές προσπάθειες να αφαιρέσει ένα αγκίστρι και μια πετονιά από το στόμα ενός φαλαινοκαρχαρία.
Keeping 1.5 Alive | Ένα με τη φύση από τον Bernard Kalu. Γλασκώβη, Σκωτία, Νοέμβριος 2021. Διαμαρτυρία για την κλιματική αλλαγή. «Είμαι Νιγηριανός και ήμουν ένας από τους παρατηρητές που εκπροσωπούσαν τη χώρα μου στο CΟP26».
Recovering Nature | Ένας στρατός από φλαμίνγκο του Mehdi Mohebi Pour. Miankaleh, Ιράν, Μάρτιος 2022. Το 2019-20 και το 2020-21 χιλιάδες πουλιά πέθαναν στη λιμνοθάλασσα και το επόμενο έτος, 2021-22, ευτυχώς, είδαμε την επιστροφή των πουλιών. Βρίσκονται στον υγρότοπο από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα τέλη Μαρτίου και μετά μεταναστεύουν.
ΠΗΓΗ:lifo.gr