Μέσα στο στούντιο της Ελπίδας Φραγκεσκίδου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 11.12.2022

Η Ελπίδα Φραγκεσκίδου είναι μία καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στην Λευκωσία. Απόφοιτος της σχολής Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Η πρακτική της επικεντρώνεται στη σύνθεση τοπίων, ενώ παράλληλα σμιλεύει την υλικότητα, τη μνήμη και τη χρονικότητα μέσα από ζητήματα ταυτότητας.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και στο Λονδίνο και έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ελλάδας ως ασκούμενη στα τμήματα επικοινωνίας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Επίσης, έχει συμμετάσχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Art Athina Ιnternational Art Fair και σε διάφορα εργαστήρια και άλλα πρότζεκτ. Εργάστηκε ως βοηθός παραγωγής για την 6η Μπιενάλε της Αθήνας 2018 - "ANTI" και ως βοηθός στη γκαλερί Hot Wheels Athens. Τέλος, εργάστηκε στην Αθήνα ως μέλος της ομάδας του Onassis AiR, ενός διεθνούς προγράμματος καλλιτεχνικής και επιμελητικής έρευνας και φιλοξενίας του ONASSIS Foundation.

Το φθινόπωρο του 2021 άνοιξε το εργαστήριο της στη Λευκωσία το Kuns Studio.Το Kuns Studio, είναι ένας πολυλειτουργικός χώρος, που ενσωματώνει φόρμα, υλικό, γλώσσα, εργαστήριο κεραμικής/γλυπτικής στην καρδιά της Λευκωσίας.Είναι μια διαδικασία έρευνας, που διαδραματίζεται μέσα από διάφορες καλλιτεχνικές πρακτικές. Το Kuns Studio προωθεί την πολιτιστική καινοτομία σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο με εταιρική ευθύνη και βιωσιμότητα μέσω της υποστήριξης του πολιτισμού. Ενθαρρύνει τους τουρίστες και τους ντόπιους να αναπτύξουν έργα για ιδέες με την υποστήριξη της επαγγελματικής και εξειδικευμένης ομάδας ειδικών προσκεκλημένων και εκπαιδευτών του. Ως εργαστήριο, συμβάλλει σε νέα μοντέλα με την εμπειρία ως βασικό δείκτη που υποστηρίζει τον πολιτισμό. Ποικιλία συνεργασιών με άλλους οργανισμούς, επιχειρήσεις που δίνει νέα μονοπάτια στον δημιουργικό τομέα και έκφραση. Συνεισφέρει ένα πρόσφορο έδαφος για τις μελλοντικές γενιές στο χώρο, σε κοινωνικό επίπεδο, συνεργαζόμενος ενεργά με άλλες ομάδες και άλλους τομείς μέσα από την καλλιτεχνική της διαδρομή. Προσφέρει εργαστήρια που χρηματοδοτούνται από τοπικούς και κυβερνητικούς πόρους, σε δημόσιους χώρους, οινοποιεία, εστιατόρια, χωριά κ.λπ., έτσι ώστε ο καθένας να έχει το δικαίωμα να δημιουργεί και να βιώνει διαφορετικά τοπικές δραστηριότητες και τουριστικά αξιοθέατα. Όλοι καλύπτουν βασικές τεχνικές όπως το χτίσιμο με το χέρι(πηλός), την δημιουργία καλουπιών, τη διακόσμηση και το γυάλωμα σε γλυπτά. Το Kuns Showroom έχει να κάνει με μοναδικά αντικείμενα, προσαρμοσμένα σχέδια και γλυπτά της Ελπίδας Φραγκεσκίδου.

4399830056699479 33322

Τι σημαίνει για εσένα αυτό το στούντιο;

Για εμένα αυτό το στούντιο είναι πλέον η καθημερινότητα μου. Εδώ δουλεύω, εδώ ετοιμάζω τα εργαστήρια και είναι ένας χώρος ο οποίος χτίζει μία αίσθηση κοινότητας. Ο κόσμος έρχεται εδώ για να ξεκουραστεί, για να περάσει καλά και να αφιερώσει ένα κομμάτι της μέρας στον εαυτό του. Το Kuns βρίσκει έδαφος, χρόνο και χώρο για αυτά τα άτομα. Αυτός ο χώρος φιλοξενεί άτομα, έτσι ώστε να τα φέρει πιο κοντά. Μοιάζει με κοινωνικό έργο, φιλοξενίας και ενός είδους ξεκούρασης.

Το έργο του Κuns Studio, συγκεντρώνει σε στοιχεία ταυτότητας και σμιλεύει θέματα όπως η μνήμη, ύλη και φαντασία. Νιώθω ότι το να φέρνω ανθρώπους κοντά να δημιουργήσουμε ένα τόσο εύπλαστο, φυσικό αλλά και θεραπευτικό υλικό προσφέρεται για εκείνους μια βιωματική εμπειρία.

Πώς επηρεάζει την τέχνη σου τώρα που έχεις ένα χώρο που αποκαλείς δικό σου;

Τα εργαστήρια ξεκίνησαν πριν ένα χρόνο. Αυτό επηρέασε τη δουλεία μου ερευνητικά πάρα πολύ θετικά. Θεωρώ πως σε αυτή τη φάση που είμαι, μπορώ να φιλοξενήσω στον χώρο και δικά μου έργα μικρής διάστασης, αλλά επίσης να προσφέρω πολλά στην έρευνα μου ως καλλιτέχνης.

Για εμένα το Kuns είναι ένα παράθυρο μετά από 6 χρόνια στο εξωτερικό να γνωρίσω καλύτερα την κυπριακή κοινωνία και τις ανάγκες του Κύπριου πελάτη. Οπότε για εμένα αυτό το στούντιο με βοήθησε να γνωρίσω καλύτερα αυτό το περιβάλλον, τώρα που γύρισα πίσω. Χτίζω μία καλύτερη εικόνα για το που βρίσκομαι, γιατί εάν ξέρεις που βρίσκεσαι τότε μπορείς να αντλήσεις πολύ καλύτερα έμπνευση από τον περίγυρό σου.

4399832277522804 33212
Έργα από τους μαθητές

Θεωρείς ότι τα εργαστήρια σε βοηθούν ή σε αποσπούν από τη δική σου τέχνη;

Είναι μέρος της έρευνας μου όπως ανέφερα και είναι ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας μου. Είμαι εκεί καθημερινά με νέα πρόσωπα, νέες ιστορίες που μου δίνουν τη δύναμη να εξερευνήσω την Κυπριακή κοινότητα ακόμη περισσότερο. Παρ’ όλες τις ώρες που μπορεί να βρίσκομαι στο εργαστήριο, μοιάζει σαν να είμαι πάντου την ίδια ώρα, στα εργαστήρια με τους επισκέπτες, στο εργαστήριο της δίκης μου πρακτικής, στο γραφείο, στην έρευνα, στη μικρή μου βιβλιοθήκη. Μοιάζει σαν να με βοηθούν, μέσα στο μικρό μου εργαστήριο γιατί το ένα κομμάτι δεν θα υπήρχε χωρίς το άλλο. Εννοείται, όμως ότι όσο μεγαλώνει, μεγαλώνει και ο χρόνος για τον οποίο έχω να δημιουργήσω.

4399849297166070 44452

Σε ποιο κοινό απευθύνονται τα εργαστήρια σου;

Σε όλους! Το Kuns μπορεί πλέον να φιλοξενήσει πολλές διαφορετικές ομάδες. Έχουμε τα μηνιαία εργαστήρια και τα one-offs όπου ο καθένας μπορεί να κλείσει ένα εργαστήρι με φίλους του. Προσφέρουμε και gi~ cards εάν κάποιος θέλει να κάνει δώρο σε κάποιον αυτή την εμπειρία.

Επίσης, τρέχουμε και ψυχοεκπαιδευτικά προγράμματα, με μια σταθερή συνεργάτιδα, την Ελένη Πετρίδου, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια, όπου είμαστε σε μία ερευνητική περίοδο για να κάνουμε διάφορα εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά. Το 2023 προβλέπονται πολλές συνεργασίες σε αρχαιολογικούς χώρους, άλλα μουσεία και συνεργασίες που θα δώσουν δύναμη στην οικοδομή της κοινότητας μας.

4399835129828638 666677712

Πρέπει κάποιος να ξέρει από τέχνη για να έρθει σε εργαστήρι;

Όχι, τα εργαστήρια μας είναι για όλους. Μπορούμε να φιλοξενήσουμε κάθε άνθρωπο που θέλει να δημιουργήσει, γι’ αυτό και το moÉo μας είναι «objects for all» δηλαδή αντικείμενα για όλους. Όλοι έχουν το δικαίωμα να δημιουργήσουν και όλοι μπορούν να δημιουργήσουν. Να γνωρίσουν ξανά από την αρχή των εαυτό τους μέσα σε μια νέα συνθήκη. Όταν επεξεργάζεσαι τα υλικά πρέπει να είσαι παρόν με όλες σου τις αισθήσεις. Η συγκέντρωση που απαιτείται κατα τη διάρκεια της δημιουργείας μπορούν να σε οδηγήσουν σε ενδοσκόπηση που μας είναι όλους αναγκαία. Όταν δουλεύεις με τα χέρια, είναι σαν να πηγαίνεις πίσω σε μια αναλογική διαδικασία με άλλους ρυθμούς.

4399838936907463 33312

Μπορείς να μου πεις για ένα προτζεκτ που έκανες στο παρελθόν για το οποίο είσαι περήφανη;

Αυτό που με κάνει πιο περήφανη από όλα τα προτζεκτς που έχω κάνει στο παρελθόν ήταν το πτυχίο μου. Εκεί έδωσα όλο μου τον εαυτό και δούλεψα πολύ σκληρά. Το πανεπιστήμιο ήταν η πρώτη μου επαφή με το τι πραγματικά με ενδιαφέρει καλλιτεχνικά και εκεί ξεκίνησα να καλύπτω τον εαυτό μου. Αυτό μου έδωσε το κλειδί να προχωρήσω. Η ταυτότητα είναι αυτό που με ενδιαφέρει. Νιώθω και αυτή τη στιγμή περιφανή, παρόλα αυτά καθώς προέκυψε μέσα από τη έρευνα μια νέα προσσέγιση προς το έργο μου και ανυπομονώ να το μοιραστώ με τον κόσμο.

Τι θεωρείς έχει ανάγκη η καλλιτεχνική κοινότητα της Κύπρου;

Είμαστε σε μία μεταβατική περίοδο όπου έγινε το υφυπουργείο πολιτισμού και σύντομα θα έχουμε εκλογές. Χρίζει πάλη, χρόνο και ελπίδες για πολλά θέματα όπως τις αμοιβές των καλλιτεχνών, καθεστώς κα. Επίσης, κάτι άλλο που έχουμε ανάγκη είναι η διεπιστημονική προσέγγιση, δηλαδή ο συνδυασμός δύο η και περισσότερων κλάδων στις τέχνες. Για παράδειγμα, μία μουσική παράσταση μαζί με εικαστική τέχνη στον ίδιο χώρο. Χρειαζόμαστε κάτι να μας ενώσει όλους τους καλλιτέχνες μαζί, να έρθουμε όλοι λίγο πιο κοντά.

Πως μπορεί κάποιος να κλείσει ραντεβού για ένα εργαστήρι στο στούντιο σου;

Μπορεί να πάρει τηλέφωνο, μέσω e-mail, να επικοινωνήσει μέσω των social media η ακόμη και αν κάποιος περάσει από το στούντιο μπορεί να κλείσει εκείνη την ώρα ένα εργαστήρι.

Δουλεύω πάντα ομαδικά, έτσι ώστε να ανταπεξέλθω στον αρχικό στόχο του κοινωνικού χρέους.

4399844687221971 44488852
Έργο της Ελπίδας Φραγκεσκίδου

**Η Ελπίδα αυτό τον Δεκέμβριο δέχετε επίσημα custom made παραγγελίες για γλυπτα, βοηθιτικά έπιπλα και δοχεία. Τα έργα αυτά θα είναι μοναδικά και αριθμημένα.

Επίσης συνεργάζεται με το εστιατόριο ‘The Boys at Number Five’ και θα δημιουργήσει αριθμημένα ποτήρια αυτό τον Δεκέμβριο.

Συνέντευξη από Κατερίνα Πατσαλίδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Φτώχια γένους θηλυκού»

«Φτώχια γένους θηλυκού»

«Φτώχια γένους θηλυκού»

«Μαντομαχαλάrt» | Το «μαχαΛάrt» εξαπλώνεται προς τον Άη Γιάννη

«Μαντομαχαλάrt» | Το «μαχαΛάrt» εξαπλώνεται προς τον Άη Γιάννη

«Μαντομαχαλάrt» | Το «μαχαΛάrt» εξαπλώνεται προς τον Άη Γιάννη

Τριήμερο εργαστήρι κεραμικής με την Iωάννα Χατζηπανηγύρη

Τριήμερο εργαστήρι κεραμικής με την Iωάννα Χατζηπανηγύρη

Τριήμερο εργαστήρι κεραμικής με την Iωάννα Χατζηπανηγύρη

Πολιτισμός με συνταγή γιατρού, για την ψυχική υγεία

Πολιτισμός με συνταγή γιατρού, για την ψυχική υγεία

Πολιτισμός με συνταγή γιατρού, για την ψυχική υγεία