Η Σίντι Σέρμαν, η Κάρα Γουόκερ και άλλοι υπογράφουν επιστολή που καταγγέλλει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 12.12.2022
Εν τω μεταξύ, η Σιρίν Νεσάτ καταγγέλλει την εκτέλεση του διαδηλωτή Mohsen Shekari στο Instagram

Καλλιτέχνες όπως η Σίντι Σέρμαν, η Κάρα Γουόκερ και η Μαρίνα Αμπράμοβιτς υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή αλληλεγγύης στους διαδηλωτές στο Ιράν μετά το θάνατο της Μαχσά Αμίνι το Σεπτέμβριο. Η επιστολή, η οποία ξεκίνησε από μια ανώνυμη ομάδα, αναφέρει εν μέρει: "Εμείς, καλλιτέχνες, συγγραφείς, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες του πολιτισμού από διάφορους κλάδους και διάφορες χώρες, υποστηρίζουμε το κάλεσμα των Ιρανών συναδέλφων μας να σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους ενάντια στο καταπιεστικό και δεσποτικό ισλαμικό κράτος στο Ιράν".

Άλλοι καλλιτέχνες και επιμελητές που έχουν υπογράψει τη δήλωση περιλαμβάνουν τους Κάρα Γουόκερ, Λιν Χέρσμαν Λίζον, Νάρι Γουόρντ, Άρθουρ Τζάφα, Χανς Χάακ και Ρόμπερτ Στορ που μας λέει: "Ναι, την υπέγραψα και θα το έκανα ευχαρίστως ξανά αν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία". Η επιστολή ζητά από τη διεθνή κοινότητα να "μποϊκοτάρει τα κυβερνητικά ιδρύματα του Ισλαμικού Κράτους του Ιράν και τις κρυφές θυγατρικές τους και να τους εμποδίσει να έχουν οποιαδήποτε παρουσία στους διεθνείς χώρους των τεχνών, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης", μεταξύ άλλων αιτημάτων.

Οι υπογράφοντες "υποστηρίζουν επίσης τους ομολόγους και τους συνεργάτες μας που αντιτίθενται στις θηριωδίες και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, χρησιμοποιώντας την πνευματική και πολιτιστική μας επιρροή και τις δυνατότητές μας". Άλλες προσωπικότητες που υποστηρίζουν την ανοιχτή επιστολή είναι οι καλλιτέχνες Μπάρμπαρα Κρούγκερ, Έιμι Σίλμαν και Εγιάλ Γουάιζμαν (της Forensic Architecture).

Γνωστό ως κίνημα "Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία", οι διαμαρτυρίες στο Ιράν ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου μετά τον θάνατο της Αμινί υπό κράτηση μετά από κατηγορίες για παραβίαση των κανόνων σεμνότητας του Ιράν. Παρόλο που οι αρχές φυλάκισαν τους διαδηλωτές, οι διαδηλώσεις συνέχισαν να αυξάνονται, ιδίως μεταξύ των φοιτητών και των νέων.

Η καλλιτέχνης Σιρίν Νεσάτ συνεχίζει εν τω μεταξύ να δημοσιεύει δηλώσεις διαμαρτυρίας στο Instagram. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έγραψε: "Ξυπνάμε με την τρομακτική είδηση ότι ο 23χρονος διαδηλωτής Mohsen Shekari εκτελέστηκε. Οι καρδιές μας ματώνουν, είμαστε οργισμένοι με αυτό το φασιστικό καθεστώς για την πιο σκληρή πράξη πολέμου εναντίον του λαού του Ιράν". Ο Shekari απαγχονίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου, αφού κρίθηκε ένοχος από το Επαναστατικό Δικαστήριο για τη διάπραξη του "moharebeh" (εχθρότητα κατά του Θεού), όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον επιμελητή Vali Mahlouji, με έδρα το Λονδίνο, δεκάδες καλλιτέχνες και φωτογράφοι συγκαταλέγονται μεταξύ των φυλακισμένων από την έναρξη των διαδηλώσεων και ο αριθμός τους αυξάνεται. "Η κύρια ανθρωπιστική μας εστίαση είναι να ασκήσουμε διεθνή πίεση στο καθεστώς για να σταματήσει περαιτέρω εκτελέσεις διαδηλωτών", λέει.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στο συνεχιζόμενο κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν έχουν πραγματοποιηθεί σε μουσεία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων στο Μουσείο Τέχνης της Κομητείας του Λος Άντζελες, στο SFMOMA, στο Μουσείο Guggenheim και, πιο πρόσφατα, στο Μητροπολιτικό Μουσείο.

ΠΗΓΗ:theartnewspaper.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Στο η-Διαβούλευση το Καθεστώς του Καλλιτέχνη - Πώς να συμμετάσχετε

Στο η-Διαβούλευση το Καθεστώς του Καλλιτέχνη - Πώς να συμμετάσχετε

Στο η-Διαβούλευση το Καθεστώς του Καλλιτέχνη - Πώς να συμμετάσχετε

Προκόπης και περί συναισθημάτων

Προκόπης και περί συναισθημάτων

Προκόπης και περί συναισθημάτων

«Purity» | 16 Κύπριοι καλλιτέχνες συναντιούνται στα Λεύκαρα

«Purity» | 16 Κύπριοι καλλιτέχνες συναντιούνται στα Λεύκαρα

«Purity» | 16 Κύπριοι καλλιτέχνες συναντιούνται στα Λεύκαρα

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;