«Ο Δρόμος» - Έκθεση ζωγραφικής του Ολλανδού καλλιτέχνη Johannes van Vugt στην Γκαλερί Γκλόρια

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 21.2.2023
Η έκθεση ανοίγει την Πέμπτη 2 Μαρτίου και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 21 Μαρτίου 2023

Η Γκαλερί Γκλόρια παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Ολλανδού καλλιτέχνη Johannes van Vugt με τίτλο «Ο Δρόμος». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει η Αναπληρώτρια Πρέσβειρα της Πρεσβείας του Βασιλείου της Ολλανδίας κα Fieke Huisman την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023 στις 7:30 μ.μ.

Ο τίτλος της έκθεσης «Ο δρόμος» προέρχεται από ένα ποίημα του Robert Frost «The Road Not Taken». Στους πίνακες του μπορείτε να βρείτε παραδείγματα των επιλογών που καθορίζουν το ταξίδι μας στη ζωή. Στους πίνακές του ο Van Vugt αναφέρεται συχνά στην παιδική του ηλικία. Ένα παιδί που μεγαλώνει πρέπει να κάνει επιλογές που μπορεί να αποδειχθούν καλές ή κακές. Το πώς ερμηνεύουμε αυτές τις επιλογές μας κάνει πραγματικά αυτό που είμαστε. Μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω στο παρελθόν και να δούμε ποιες επιλογές μας έχουν διαμορφώσει περισσότερο. Αναλογιζόμενος τον κύκλο της ανθρώπινης ζωής, ο Johannes van Vugt ζωγραφίζει τα θέματά του με μια ευαισθησία για την ανθρώπινη ευτυχία και θλίψη. Χρησιμοποιεί συχνά κλασικές μορφές έκφρασης της Δυτικής Ιστορίας της Τέχνης, όπως το πορτρέτο ή την ανθρώπινη φιγούρα. Ο Van Vugt καθοδηγείται από ιστορικά γεγονότα καθώς και από προσωπικές του εμπειρίες. Δουλεύοντας σε αυτό το πλαίσιο, ο Van Vugt χρησιμοποιεί το συναισθηματικό του υπόβαθρο ως μέσο για να ασκήσει κριτική στις σύγχρονες ιδέες σχετικά με τη θρησκεία, την τέχνη, την ιστορία, τις διαπροσωπικές σχέσεις και την κοινωνική ταυτότητα.

4462054997985118 unnamed (1)

4462055368040376 unnamed (2)

Ο Johannes van Vugt γεννήθηκε στο Rijswijk (Nbr.), στην Ολλανδία. Σπούδασε στο Rijksacademie voor Beeldende Kunsten του Άμστερνταμ (1980 - 1981) και στο Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost Breda (1981 -1985). Μετά την αποφοίτησή του έλαβε τιμητική διάκριση στο National Graduation Expo & "Start '85". Ο Johannes van Vugt συνεχίζει να χτίζει πάνω στο ήδη εντυπωσιακό έργο του, όπως μαρτυρεί το γεγονός ότι έργα του βρίσκονται σε ένα μεγάλο αριθμό ιδιωτικών και δημόσιων συλλογών στην Ολλανδία και στο εξωτερικό. Έχει εκθέσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ολλανδία, την Ελλάδα, τη Νότια Κορέα και τη Γαλλία.

4462057942901411 unnamed (3)

4462058278126494 unnamed (4)

Γράφοντας για το έργο του καλλιτέχνη, ο ιστορικός τέχνης Rob Perrée αναφέρει: «Όπως πολλά πράγματα έχουν την ικανότητα να ανακαλούν αναμνήσεις, π.χ. οι φωτογραφίες από παλιές εποχές, ο Johannes Van Vugt αναζητά αναμνήσεις από το παρελθόν του και χρησιμοποιεί φωτογραφίες ως έμπνευση για τους πίνακές του για να το πετύχει. Με τη ζωγραφική του φαίνεται ότι ο Van Vugt σκοπεύει να αντιληφθεί τις αλλαγές του παρελθόντος. Μερικοί από τους πίνακές του εκφράζουν τη λύπη του αποχαιρετισμού, τον πόνο του πολέμου και του θανάτου, άλλοι εκφράζουν χαρά και ευτυχία, αλλά όλοι εκφράζουν την επιθυμία σαν ο χρόνος να έχει γιατρέψει τις πληγές. Ο Van Vugt δημιούργησε το δικό του αρχείο ζωγραφίζοντας τις εικόνες του σαν να ήταν καρτ ποστάλ από το παρελθόν: το μικρό και σειριακό στήσιμο των έργων του δημιουργεί την εντύπωση ενός κινηματογραφικού χαρακτήρα. Μέρος των εικόνων σχετίζονται με φωτογραφίες του προσωπικού του κόσμου, ενώ άλλες χρησιμοποιούν φωτογραφίες άλλων ανθρώπων και σχετίζονται μόνο έμμεσα με την προσωπική του ζωή. Αυτό είναι που κάνει τη σειρά επίσης μέρος μιας συλλογικής μνήμης.»

4462060203533300 unnamed (5)

Η έκθεση ανοίγει Πέμπτη 2 Μαρτίου και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 21 Μαρτίου 2023.

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα 5:30-8:00 μ.μ. / Τρίτη-Παρασκευή 10:30-12:45 π.μ. και 5:30-8:00 μ.μ. / Σάββατο 10:30-12:45 μ.μ.

Γκαλερί Γκλόρια: Ζήνωνος Σώζου 3, 1075, Λευκωσία.

Τηλέφωνο: 22 762605

Φαξ: 22 760286

Ιστοσελίδα: http://www.gloriagallery.com/index.php?lang=gr

Facebook: https://www.facebook.com/GloriaGalleryNicosia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Φτώχια γένους θηλυκού»

«Φτώχια γένους θηλυκού»

«Φτώχια γένους θηλυκού»

«Μαντομαχαλάrt» | Το «μαχαΛάrt» εξαπλώνεται προς τον Άη Γιάννη

«Μαντομαχαλάrt» | Το «μαχαΛάrt» εξαπλώνεται προς τον Άη Γιάννη

«Μαντομαχαλάrt» | Το «μαχαΛάrt» εξαπλώνεται προς τον Άη Γιάννη

Τριήμερο εργαστήρι κεραμικής με την Iωάννα Χατζηπανηγύρη

Τριήμερο εργαστήρι κεραμικής με την Iωάννα Χατζηπανηγύρη

Τριήμερο εργαστήρι κεραμικής με την Iωάννα Χατζηπανηγύρη

Πολιτισμός με συνταγή γιατρού, για την ψυχική υγεία

Πολιτισμός με συνταγή γιατρού, για την ψυχική υγεία

Πολιτισμός με συνταγή γιατρού, για την ψυχική υγεία