Τέχνη για την κοινωνία

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 27.2.2023

Ο Αλιρεζά Πακχντέλ είναι ο καλλιτέχνης πίσω από τις δύο εικονογραφήσεις που κυκλοφόρησαν στα ΜΚΔ αφιερωμένες στα παιδιά της ομάδας βόλεϊ που έχασαν τη ζωή τους στον καταστροφικό σεισμό. Οι αιχμηρές φόρμες και τα μινιμάλ γραφικά, καθώς και οι μονόφθαλμοι χαρακτήρες, είναι χαρακτηριστικά των γελοιογραφιών του. Το σημαντικότερο όμως χαρακτηριστικό των έργων γελοιογραφίας του μπορεί να θεωρηθεί η συμπάθεια με τη διεθνή κοινότητα απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα. Είναι ένας διεθνής καλλιτέχνης που έχει κερδίσει περισσότερα από 150 διεθνή βραβεία σε εγχώρια και ξένα φεστιβάλ και έχει επίσης εκθέσει τα έργα του πολλές φορές σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Έχει δημιουργήσει περισσότερες από 500 γελοιογραφίες παγκόσμιων πολιτικών, επιστημονικών και εθνικών προσωπικοτήτων με το μοναδικό του στυλ.

Ποιος είναι ο Αλιρεζά ;

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Mashhad του Ιράν. Εργάζομαι ως ανεξάρτητος σκιτσογράφος και εικονογράφος για πολλά σημαντικά περιοδικά, εφημερίδες και εκδότες στο Ιράν από το 1994. Έχω επίσης εργαστεί ως καλλιτεχνικός διευθυντής για την εβδομαδιαία έκδοση κόμικς με το όνομα Palakhmoon για δύο χρόνια. Έχω επίσης εργαστεί ως σχεδιαστής χαρακτήρων στη δημιουργία έργων κινουμένων σχεδίων. Στόχος μου είναι να δημιουργώ εικόνες γύρω από ζητήματα που αφορούν την κοινωνία - όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο, η ειρήνη ανά τον κόσμο, οι διακρίσεις λόγω φύλου, η φτώχεια και τα κοινωνικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν πάντα οι άνθρωποι. Το 2020, με την έναρξη της πανδημίας και της γενικής καραντίνας, δημιούργησα τα περισσότερα σκίτσα με αυτό το θέμα με σκοπό να δώσω ελπίδα στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και να επικοινωνήσω την εκτίμηση προς το ιατρικό προσωπικό. Τα έργα αυτά παρουσιάστηκαν από πολλούς σημαντικούς οργανισμούς και μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.»

4467532830878222 PHOTO-2023-02-23-01-23-10-1

Ποια είναι η δημιουργική σου διαδικασία;

«Όταν θέλω να φτιάξω μια γελοιογραφία για ένα κοινωνικό, πολιτιστικό ή πολιτικό θέμα, προσπαθώ πρώτα να πάρω όσες πληροφορίες μπορώ γι' αυτό. Ερευνώ οπτικό υλικό, φωτογραφίες ή βίντεο και μετά αρχίζω να σχεδιάζω μέχρι να φτάσω στην κύρια ιδέα. Και για να φθάσω στο τελικό αποτέλεσμα, θα χρησιμοποιήσω κατά κάποιο τρόπο τις εμπειρίες που έχω αποκτήσει με τα χρόνια.

Πώς η καταγωγή σου επηρεάζει τη δουλειά σου;

«Σίγουρα με έχει επηρεάσει ίσως σε ένα πιο υποσυνείδητο επίπεδο. Η τέχνη στο Ιράν έχει μια σημαντική θέση σε όλη την ιστορία και μεγάλοι καλλιτέχνες έχουν ζήσει σε αυτή τη χώρα. Η παρουσία της εθνικής και πολιτιστικής ποικιλομορφίας έχει βελτιώσει σημαντικά την ιρανική τέχνη και υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που έχουν καταφέρει να διακριθούν σε διεθνή φόρουμ.»

Τι σε εμπνέει;

«Ζώντας ανάμεσα στους ανθρώπους, γνωρίζοντας τη χαρά και τον πόνο τους και το πνεύμα τους.»

Θα έλεγες ότι είσαι ακτιβιστής;

«Ναι, ένας καλλιτέχνης μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε όλους τους τομείς του πολιτισμού, της πολιτικής, της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και σε όλα όσα αφορούν την κοινωνίας. Η τέχνη μπορεί να χρησιμεύσει για τη βελτίωση της κοινωνίας και να επισημάνει αδυναμίες και ελλείψεις όπως και να δώσει λύσεις σε ορισμένα προβλήματα. Οι εικαστικές τέχνες ιδιαίτερα, είναι μια γλώσσα που μπορεί να γίνει κατανοητή από όλους και μπορεί να μεταφέρει πολλά μηνύματα στο κοινό.»

Τι θέλεις να δεις περισσότερο στον κόσμο της τέχνης;

«Δημιουργία και πειραματισμό με νέα εργαλεία και τεχνικές. Θα ήθελα να προσελκύεται περισσότερο κοινό στις τέχνες, έχοντας έτσι μεγαλύτερο αντίκτυπο.»

4467533145978892 PHOTO-2023-02-23-01-24-54-1

Μίλησε μας για τα δύο έργα αφιερωμένα στα παιδιά της ομάδας βόλεϊ που έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό.

«Βλέποντας να εκτυλίσονται τα γεγονόντα στα ΜΜΕ και ΜΚΔ, τις φωτογραφίες αυτών των παιδιών και των δασκάλων τους, ένιωσα πολύ λυπημένος και αποφάσισα να σχεδιάσω ένα σκίτσο πολύ γρήγορα. Όταν το ολοκλήρωσα, το δημοσίευσα στη σελίδα μου στο Instagram και στο Facebook, και μετά από λίγες ώρες συνειδητοποίησα ότι πολλοί έστειλαν μηνύματα και με ευχαρίστησαν, αναφέροντας ότι αυτό το σκίτσο είχε βαθύ αντίκτυπο σε αυτούς και ότι είδαν τον πόνο και τη θλίψη που προκάλεσε αυτό το περιστατικό σε αυτό το έργο. Μέχρι σήμερα, πολλοί μοιράστηκαν αυτό το έργο στα ΜΚΔ και μου έδειξαν πολλή εκτίμηση, κάτι πολύτιμο για μένα. Προσπάθησα να εκφράσω τη συμπάθειά μου στις οικογένειες αυτών των παιδιών και στον κυπριακό λαό σχεδιάζοντας αυτά τα έργα. Πολλοί πολιτιστικοί και πολιτικοί φορείς της Κύπρου, αθλητές, δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί, μου εξέφρασαν επίσης την εκτίμησή τους. Επίσης, ορισμένοι οργανισμοί πρότειναν να κατασκευαστεί ένα μνημείο με βάση αυτό το έργο. Επίσης, κάποιοι πρότειναν να δημοπρατηθεί. Τα χρήματα που θα προκύψουν από αυτή τη δημοπρασία θα πρέπει να διατεθούν για τις οικογένειες των σεισμοπαθών. Η σύνδεση των ανθρώπων με αυτό το έργο είναι πολύτιμη για μένα και ελπίζω ότι στο μέλλον θα δημιουργώ έργα με ελπίδα και ζωή για τον λαό και την κοινωνία της Κύπρου. Ευχαριστώ τον κυπριακό λαό για τη μεγάλη του αγάπη προς το πρόσωπό μου.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Στο η-Διαβούλευση το Καθεστώς του Καλλιτέχνη - Πώς να συμμετάσχετε

Στο η-Διαβούλευση το Καθεστώς του Καλλιτέχνη - Πώς να συμμετάσχετε

Στο η-Διαβούλευση το Καθεστώς του Καλλιτέχνη - Πώς να συμμετάσχετε

Προκόπης και περί συναισθημάτων

Προκόπης και περί συναισθημάτων

Προκόπης και περί συναισθημάτων

«Purity» | 16 Κύπριοι καλλιτέχνες συναντιούνται στα Λεύκαρα

«Purity» | 16 Κύπριοι καλλιτέχνες συναντιούνται στα Λεύκαρα

«Purity» | 16 Κύπριοι καλλιτέχνες συναντιούνται στα Λεύκαρα

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;