Ένα σπάνιο έργο του Γκούσταβ Κλιμτ βγαίνει σε δημοπρασία

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 28.4.2023
Ο πίνακας ανήκε σε έναν μεγάλο συλλέκτη που ανέδειξε τον Κλιμτ και άλλους Αυστριακούς καλλιτέχνες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ένας πίνακας του Γκούσταβ Κλιμτ, που κάποτε ανήκε σε συλλέκτη έργων τέχνης στον οποίο πιστώθηκε η διάδοση του καλλιτέχνη και άλλων Αυστριακών μοντερνιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτιμάται ότι θα πουληθεί για περίπου 45 εκατομμύρια δολάρια όταν θα δημοπρατηθεί τον επόμενο μήνα στον οίκο Sotheby's της Νέας Υόρκης.

Ο Κλιμτ ζωγράφισε το «Insel im Attersee» (1901-02) στην περιοχή Salzkammergut της Αυστρίας και εστίασε το μεγαλύτερο μέρος της σύνθεσης του τοπίου στο νερό του Attersee, μιας λίμνης που ο καλλιτέχνης επισκεπτόταν συχνά με φίλους το καλοκαίρι. Η χρήση χρωμάτων, φωτός και υφής από τον Κλιμτ για τη δημιουργία καλειδοσκοπικού εφέ στην επιφάνεια του νερού δείχνει μια κρίσιμη σχέση με τη λεγόμενη «χρυσή περίοδο» του καλλιτέχνη, όταν δημιούργησε πολλά από τα πιο γνωστά έργα του, σύμφωνα με τους Sotheby’s.

Ο πίνακας ανήκε κάποτε στον ιστορικό τέχνης και συλλέκτη Otto Kallir, ο οποίος βοήθησε να επιστήσει την προσοχή του κόσμου σε καλλιτέχνες όπως ο Κλιμτ και άλλοι Αυστριακοί μοντερνιστές μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αφού διέφυγε από την Αυστρία το 1938 μετά την εισβολή των ναζί στη χώρα, ο Καλίρ μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου άνοιξε την Galerie St. Etienne στη Νέα Υόρκη. Εκεί πραγματοποίησε την πρώτη ατομική έκθεση του Κλιμτ στις ΗΠΑ το 1959 και το «Insel im Attersee» ήταν ένας από τους πρώτους πίνακές του που παρουσιάστηκαν στον χώρο το 1940, σύμφωνα με τους Sotheby's. Μόνο μια άλλη εκδοχή του πίνακα υπάρχει και φυλάσσεται στη συλλογή του Μουσείου Leopold στη Βιέννη.

4519202291780256 Screenshot 2023-04-28 131921
Gustav Klimt, "Insel im Attersee" (1901-02), Courtesy Sotheby's.

Αν και το αμερικανικό κοινό δεν αγκάλιασε αμέσως καλλιτέχνες όπως ο Κλιμτ και ο Έγκον Σίλε, σήμερα το έργο του Κλιμτ είναι πολύ δημοφιλές. Πέρυσι ο πίνακάς του «Birch Forest» (1903) σημείωσε νέο ρεκόρ όταν πουλήθηκε για 104,5 εκατομμύρια δολάρια κατά την πώληση της συλλογής έργων τέχνης του συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen, στον οίκο Christie's New York.

Ο Καλίρ βοήθησε επίσης να τοποθετηθεί το έργο του Κλιμτ σε μεγάλα ιδρύματα των ΗΠΑ: το 1957, παρείχε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη το πρώτο του έργο του καλλιτέχνη, «The Park» (1910), και επίσης δώρισε το «Pear Tree» (1903) στο Μουσείο Fogg, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 1956.

Η Galerie St. Etienne έκλεισε τον εμπορικό της χώρο το 2021 και τα αρχεία της τα διαχειρίζεται τώρα το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Ερευνών Καλίρ, με επικεφαλής την εγγονή του Καλίρ η οποία πήρε πίσω το έργο που είχε ως δάνειο η Oesterreichische Galerie Belvedere στη Βιέννη, αφού το μουσείο αρνήθηκε να δανείσει άλλους πίνακες του Κλιμτ σε ένα μουσείο στη Μασαχουσέτη, λόγω φόβου ότι οι πίνακες θα μπορούσαν να κατασχεθούν από τις ΗΠΑ. Εκείνη την εποχή, ένα δικαστήριο στο Λος Άντζελες είχε συμφωνήσει να ακούσει επιχειρήματα για την αποκατάσταση του πορτρέτου της Adele Bloch-Bauer I (1903-07) του Klimt, το οποίο κλάπηκε από τους ναζί και κατέληξε στη συλλογή του μουσείου της Βιέννης. Το δικαστήριο αργότερα διέταξε να δοθεί ο πίνακας στους κληρονόμους του δημιουργού του πορτρέτου.

Το «Insel im Attersee» είναι ένα από τα πιο πολύτιμα έργα που θα δημοπρατηθούν τον επόμενο μήνα στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: lifo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Κύπρος 1974» | Έκθεση στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια

«Κύπρος 1974» | Έκθεση στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια

«Κύπρος 1974» | Έκθεση στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια

Φοίνισσες και Φοινίκη

Φοίνισσες και Φοινίκη

Φοίνισσες και Φοινίκη