Τα highlights του 9oυ Διεθνούς Συνεδρίου Οπτικής Επικοινωνίας Graphic Stories!

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.5.2023
Η Οπτική Επικοινωνία μας αφορά όλους!

Ένας θεσμός και ταυτόχρονα σημείο αναφοράς για την Οπτική επικοινωνία, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό, το Graphic Stories, πραγματοποίησε το 9o Διεθνές Συνέδριο Οπτικής Επικοινωνίας με θέμα Η Δύναμη των Νέων, με μεγάλη επιτυχία το τριήμερο 17-19 Μαρτίου, στη Λευκωσία!

Στο πρόγραμμά του φιλοξένησε εννέα διακεκριμένους σχεδιαστές από Γερμανία, Αγγλία, Ελλάδα & Κύπρο. Περιλάμβανε εννέα διαλέξεις, πέντε δημιουργικά εργαστήρια, προβολή ταινίας animation, διεθνή έκθεση αφίσας με συμμετοχή σχεδιαστών από την Κύπρο και το εξωτερικό και ένα διαδραστικό installation για το κοινό το οποίο πλαισιώθηκε από χορευτική ομάδα νέων.

4522541261295696 KarpouziLAB  4372

Εργαστήρια - Διαλέξεις

Το πρόγραμμα του τριημέρου ξεκίνησε με τα εξειδικευμένα δημιουργικά εργαστήρια που ως στόχο είχαν την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τον εμπλουτισμό των γνώσεων όσων συμμετείχαν. Tips & Tricks to improve digital art skills με τον Rob Snow, UX Design & ανθρωποκεντρικός σχεδιασμός, με τον Νίκο Γαζετά και Εκτύπωση Κυανοτυπίας, με την Σοφία Χατζήπαπα. Ανάμεσα σε αυτά και το εργαστήριο ψυχικής ενδυνάμωσης που αφορούσε όποιον είναι ή νιώθει νέος με τίτλο «Στη δύσκολη ερώτηση, οι νέοι έχουν την απάντηση!», με τον Λάκη Αργυρού! Φυσικά δεν έλειψε το καθιερωμένο παιδικό εργαστήρι που μύησε τα παιδιά που συμμετείχαν στην τέχνη του Animation και την έννοια της Οπτικής Επικοινωνίας , με την Παναγιώτα Μιχαήλ.

Η συνέχεια δόθηκε στις διαλέξεις του Συνεδρίου. Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, που φιλοξένησε στους χώρους του όλες τις δράσεις του 9ου Graphic Stories, απεύθυνε χαιρετισμό ο κος Σταύρος Σταύρου Καραγιάννη, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Κοινωνικών επιστημών & Επιστημών της Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η δημοσιογράφος Έλενα Αποστόλου.

Η Julia Kahl, κεντρική ομιλήτρια του Συνεδρίου, σχεδιάστρια και διευθύντρια ενός από τους σημαντικότερους ανεξάρτητους εκδοτικούς οίκους σε σχέση με το design, του Slanted Publishers μίλησε για την αξία των ανεξάρτητων εκδόσεων και τη διαχρονική δυναμική που ακόμα διαθέτουν οι έντυπες εκδόσεις. H Μυρτώ Παναγιωτίδου Digital Creative Director της εταιρείας DeLeMa MCcann Cyprus μίλησε για τo χρονικό μιας ιστορίας 58 δευτερολέπτων από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες. Από τη διαδικασία υλοποίησης της ιδέας στο τελικό αποτέλεσμα. Ο Rob Snow, επαγγελματίας δημιουργός για πάνω από 30 χρόνια, μοιράστηκε με το κοινό του Συνεδρίου τα «επτά μαργαριτάρια της σοφίας» της επαγγελματικής του εμπειρίας. Ο σκηνοθέτης Αλέξης Χαβιάρας παρουσίασε την πολυβραβευμένη Computer Animation ταινία του με τίτλο «Arginoui» και αναφέρθηκε στη σύλληψη, τη διάταξη και τα συστήματα διαχείρισης τρισδιάστατων σκηνικών στοιχείων. O Απόστολος Τσιοβάρας μίλησε για το προσωπικό του όραμα σε σχέση με την οπτική επικοινωνία και το «αστρόπλοιό» του, το CURSOR DESIGN STUDIO, όπου φόρτωσε τις επιθυμίες, τα όνειρα, το πάθος του και ξεκίνησε για τις λεωφόρους τους φωτός. Ο Artdose ή κατά κόσμον Ανδρέας Γλυκερίου παρουσίασε μια διάλεξη βασισμένη σε βίντεο που κάλυπτε το ταξίδι του artdose404 και εστίασε στην καλλιτεχνική διαδικασία ενός κολλάζ και στη δημιουργία της ιδέας. Η Σοφία Χατζήπαπα, καλλιτέχνης και αναπληρώτρια καθηγήτρια Καλών Τεχνών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου μίλησε για τη μετάβαση από το χειροποίητο στο ψηφιακό και αντίστροφα ή αλλιώς για το πώς μπορούμε να ασπασθούμε τις ατέλειες. Ο Νίκος Γαζετάς, σχεδιαστής με πολλά χρόνια εμπειρίας, απηύθυνε στο κοινό το ερώτημα αν μπορεί το design να αλλάξει τον κόσμο. Απάντησε στο ερώτημα αυτό παρουσιάζοντας το «Thallo app», ένα application που απευθύνεται σε φροντιστές ανθρώπων με άνοια. Η Νάσια Δημητρίου, βραβευμένη γραφίστρια, μίλησε για τη «Μεγάλη Έξοδο», ή αλλιώς για την ξέφρενη πορεία μιας μικρής γραφίστριας που μεγαλώνοντας εξήλθε από το χώρο της διαφήμισης και εισήλθε στον μαγευτικό χώρο του πολιτισμού.

4522537041659846 Miltos Karras 4039

4522537234945540 Miltos Karras 4015

4522537472971409 Miltos Karras 3846

4522537760836833 Aggeliki Ath 494

Live Performance

Μετά το πέρας των διαλέξεων ακολούθησε live performance από την ομάδα χορού νέων του London School of Ballet, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας χορού Βίκυς Αγαπίου, που μέσα από την κίνηση, τη μουσική και το χορό πέρασε το δικό της δυναμικό μήνυμα για τους νέους.

Εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Αφίσας & Απονομή Βραβείων

Η Δύναμη των Νέων - The Power of Youth

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου συνεχίστηκε με την απονομή βραβείων στους πέντε [5] νικητές του διεθνή διαγωνισμού αφίσας του Graphic Stories και τα εγκαίνια της αντίστοιχης έκθεσης αφισών.

Οι νέοι, το πιο σημαντικό και δυναμικό τμήμα του πληθυσμού σε κάθε χώρα αποτέλεσε την έμπνευση για τη γενική θεματική του Συνεδρίου και ταυτόχρονα το θέμα του διεθνούς διαγωνισμού και της αντίστοιχης έκθεσης του 9ου Graphic Stories. Οι νέοι αποτελούν την κινητήριο δύναμη κάθε αλλαγής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής. Αυτοί διαθέτουν την περιέργεια, τον ιδεαλισμό, τον ενθουσιασμό, το θάρρος, τη δύναμη και τη θέληση να αλλάξουν τον κόσμο. Δεν αποτελούν απλά ένα τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά τον σημαντικότερο πλούτο του κόσμου αυτού. Είναι το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας και η ελπίδα για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος πιο δίκαιου, πιο ειρηνικού, πιο ελεύθερου, πιο πράσινου, πιο βιώσιμου και χωρίς αποκλεισμούς. H φετινή θεματική, «Η Δύναμη των Νέων» συνέπεσε με τα γεγονότα στην Ελλάδα για το λόγω αυτό, η έκθεση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Ο διαγωνισμός έλαβε συνολικά 880 συμμετοχές από 44 χώρες. Η 12μελής διεθνής κριτική επιτροπή του Graphic Stories επέλεξε τις 50 καλύτερες αφίσες και 5 από αυτές βραβεύτηκαν με δώρα αξίας €40.000. Τα δώρα των νικητών προσέφεραν το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και η εταιρία γραμματοσειρών Parachute Typefoundry. Τα βραβεία του διαγωνισμού φιλοτέχνησε ο σχεδιαστής Χρήστος Γρηγοριάδης - OXRA Design Studio. Η έκθεση αφισών περιλάμβανε τις 50 διακεκριμένες αφίσες του διαγωνισμού πλαισιωμένες από 15 έργα αναγνωρισμένων σχεδιαστών.

Την απονομή στους νικητές του διαγωνισμού έκαναν η Αγγελική Αθανασιάδη, Creative director του Graphic Stories και εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ο κος Σταύρος Σταύρου Καραγιάννη, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Κοινωνικών επιστημών & Επιστημών της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου και ο κος Τάσος Αναστασιάδης, Επίκουρος Καθηγητής.

Οι 5 νικητές του διαγωνισμού ανά κατηγορία:

• Διεθνής Διάκριση για Επαγγελματίες Σχεδιαστές Οπτικής Επικοινωνίας - Zhicong Feng, από την Κίνα.

• Διεθνής Διάκριση για Φοιτητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Οπτικής Επικοινωνίας - Dominika Budzynska, από την Πολωνία.

• Κυπριακή Διάκριση για Φοιτητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Οπτικής Επικοινωνίας - Μιχάλης Άσπρου, φοιτητής από το Alexander College.

• Κυπριακή Διάκριση για μαθητές Λυκείου και Τεχνικών Σχολών - Δωροθέα Γρηγορίου και Κυριακή Χαραλάμπους, μαθήτριες από την Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Μακάριος Γ ́ Λευκωσίας.

Στην έκθεση φιλοξενήθηκαν επίσης 8 έργα μαθητών, ηλικίας 9-15 ετών, από τα εργαστήρια «The STEAMers» του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδεύτριας τους & Creative director του Graphic Stories, Αγγελικής Αθανασιάδη. Τις αφίσες πλαισίωσαν postcards με θέμα «Η Δύναμη των Νέων», από το εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ Νέων του ΟΝΕΚ, τον Σεπτέμβριο του 2022.

4522533952776929 TheocharidesM 38

Διαδραστικό Installation

Παράλληλα με τα εγκαίνια της έκθεσης, το κοινό είχε την ευκαιρία να συνεισφέρει σε ένα συλλογικό έργο τέχνης μέσω του διαδραστικού Installation που είχε δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό. Σε αυτό υπήρχε ένα χρωματιστό νήμα και το κοινό κλήθηκε να τυλίξει το νήμα γύρω από τους σταθερούς χρωματιστούς στύλους για να δημιουργηθεί ένα δυναμικό και οπτικά ενδιαφέρον αποτέλεσμα που αποτελεί τον αριθμό εννέα, από το 9ο Διεθνές Συνέδριο Graphic Stories. Στόχος της δράσης αυτής ήταν να αποτελέσει την αφορμή και να ενθαρρύνει το κοινό να συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία ενός έργου τέχνης, εκφράζοντας τη δημιουργικότητά του. Για το διαδραστικό installation εργάστηκαν οι: Αγγελική Αθανασιάδη, Τιμοθέα Ρωσσίδου, Χρήστος Γρηγοριάδης, Κύπρος Γεωργίου, Μίλτος Καρράς.

4522538726065700 KarpouziLAB  4438

4522538937111270 KarpouziLAB  4285

4522539163680670 KarpouziLAB  4284

Graphic Stories - Στα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης, από την EFA.

Το Graphic Stories έχει επιλεγεί στα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Ένωση Φεστιβάλ, European Festivals Association [EFA] και του απονεμήθηκε η τιμητική σφραγίδα ποιότητας της Ευρώπης EFFE Label για τη χρονική περίοδο 2022-2023. Tο Συνέδριο βραβεύτηκε επίσης για την καινοτομία και την εφευρετικότητα, με το ειδικό σήμα Badge of Invention, ενώ απέσπασε και την ειδική διάκριση Remarkable Arts Festival για το 2021, γεγονός που το κατατάσσει ανάμεσα στις κορυφαίες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις που αφορούν τις τέχνες και τον πολιτισμό.

4522534975894788 TheocharidesM 461

Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου

Χώρος φιλοξενίας Συνεδρίου: European University, Λευκωσία.

Τις υποτροφίες & τα δώρα του διαγωνισμού προσέφεραν: European University, Parachute Typefoundry.

Χορηγοί επικοινωνίας: Εφημερίδα Πολίτης, Ραδιόφωνο Πολίτης 107.6FM, Παράθυρο, ΡΙΚ, Ergodotisi, EXPOS Greece.

Υπό την αιγίδα: Γραφείο Επιτρόπου του Πολίτη, Δήμος Λευκωσίας.

www.graphicstories.org

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Νικολάου, Μίλτος Καρράς, Μιχάλης Θεοχαρίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βραβείο 10 χιλιάδων ευρώ για το «Where the sun never sets»

Βραβείο 10 χιλιάδων ευρώ για το «Where the sun never sets»

Βραβείο 10 χιλιάδων ευρώ για το «Where the sun never sets»

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας | Η γεωμετρία συγχρονίζει την ιστορία

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας | Η γεωμετρία συγχρονίζει την ιστορία

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας | Η γεωμετρία συγχρονίζει την ιστορία

Στο Πράδο της Μαδρίτης ο χαμένος πίνακας του Καραβάτζιο που παραλίγο να πουληθεί για 1500€

Στο Πράδο της Μαδρίτης ο χαμένος πίνακας του Καραβάτζιο που παραλίγο να πουληθεί για 1500€

Στο Πράδο της Μαδρίτης ο χαμένος πίνακας του Καραβάτζιο που παραλίγο να πουληθεί για 1500€

Mία τύπισσα στο κέντρο της Λευκωσίας

Mία τύπισσα στο κέντρο της Λευκωσίας

Mία τύπισσα στο κέντρο της Λευκωσίας