Παράθυρο logo
Cypria Auctions: Τα «Θεοφάνεια» του Κκάσιαλου και θαλασσογραφία του Αλταμούρα στη θερινή δημοπρασία
Δημοσιεύθηκε 18.06.2025 11:36
Cypria Auctions: Τα «Θεοφάνεια» του Κκάσιαλου και θαλασσογραφία του Αλταμούρα στη θερινή δημοπρασία

Τα «Θεοφάνεια» του σημαντικότερου ναϊφ της Κύπρου, Μιχαήλ Κκάσιαλου (1885 – 1974)  και  ένα από τα ατμοσφαιρικότερα έργα του κορυφαίου Έλληνα θαλασσογράφου Ιωάννη Αλταμούρα (1852–1878) στη θερινή δημοπρασία της Cypria Auctions, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, 18 Ιουνίου 2025. 

Στα Θεοφάνεια [κεντρική φωτογραφία] η οξυκόρυφη, στατική ιερατική φιγούρα δεσπόζει στον χώρο. Γύρω της, το περιβάλλον πάλλεται από μεστό χρώμα και δονείται από ακανόνιστα σχήματα. Δάπεδο, αψίδες, πύλες και φιγούρες μοιάζουν να συνενώνονται σε ένα ενιαίο σύνολο. Έτσι, η σύνθεση μεταμορφώνεται σε ένα ονειρικό και μεταμορφωτικό περιβάλλον, όπου η προοπτική παίζει με γραμμές και χρώματα.

 

Το Λιμάνι της Κοπεγχάγης, του κορυφαίου  Έλληνα θαλασσογράφου του 19ου αιώνα, Ιωάννη Αλταμούρα ανεβαίνει στο σφυρί στις 18 Ιουνίου. Εκτιμώμενη τιμή: €35 000 – €55 000.

Στο Λιμάνι της Κοπεγχάγης ο Αλταμούρα (1852 – 1878) καταγράφει τον κραδασμό της φύσης και την παλίρροια της ψυχής. Αυτό το σαγηνευτικό έργο, στο οποίο θάλασσα και ουρανός συνενώνονται, αποπνέει μια σπάνια εσωτερική ένταση. Ο κορυφαίος Έλληνας θαλασσογράφος του 19ου αιώνα δημιουργεί ένα ομιχλώδες φως πού διαπερνά τα σύννεφα και αντανακλάται στην απεραντοσύνη της θάλασσας  δημιουργώντας μια απόκοσμη αίσθηση.

«Ο Αλταμούρα δεν ζωγραφίζει απλώς τη θάλασσα, της δίνει φωνή,» αναφέρει η Ρίτσα Κυριάκου, Διευθύντρια της Cypria Auctions. «Το έργο είναι ένας ύμνος στη θάλασσα και τα μυστήριά της. Είναι λιμάνι και προφητεία ταυτόχρονα».

Η θερινή δημοπρασία της Cypria περιλαμβάνει 147 λοτς τα οποία θα δημοπρατηθούν την Τετάρτη 18 Ιουνίου στις 7.30 μ.μ. στο χώρο της Γκαλερί Κ.  «Κάθε έργο είναι ένα πέρασμα. Κάθε πέρασμα, μια πρόσκληση σε εσωτερικό στοχασμό και συλλεκτική συγκίνηση,» σημειώνει η Κυριάκου.

Δίπλα στα αριστουργηματικά Θεοφάνεια και Το Λιμάνι της Κοπεγχάγης παρουσιάζονται εξαιρετικά έργα καταξιωμένων Κυπρίων και Ελλήνων ζωγράφων. Ανάμεσα τους, τα έργα Στρυμών και Δάφνος του Σπύρου Βασιλείου (1902 – 1985) και το περίτεχνα καμωμένο Φθινοπωρινό Τοπίο του Περικλή Πανταζή (1849-1884) με εμφανή πρώιμα ιμπρεσσιονιστικά στοιχεία.   Ο Κοιμησμένος Άδωνης του Ανδρέα Χαραλαμπίδη (1938) με αναφορές στην Αναγέννηση αποπνέει την μυστηριακή ατμόσφαιρα της ερωτικής άνοιξης.

Ξεχωρίζουν επίσης ένα συναρπαστικό έργο της Ηρούς Κανακάκη (1945–1997) με δραματική ένταση και έντονη χειρονομιακή πινελιά καθώς κι ένα γυμνό του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη (1913 – 1968) στο οποίο αναπτύσσεται ένας διάλογος του ζωγράφου με το μοντέλο του. Ένας μικρός γλυκός πίνακας του Κωνσταντίνου Μαλέα (1870 – 1928) απεικονίζει με απαλές αποχρώσεις του μωβ και του πράσινου ένα απογευματινό αιγυπτιακό τοπίο.

Ανάμεσα στις επιλογές ευρωπαικών έργων τέχνης ξεχωρίζει ένα απολαυστικό έργο του 19ου αιώνα του Ιταλού Eugenio Zampighi (1859 – 1944), Το Παιχνιδιάρικο Γατάκι, μια ηθογραφία γεμάτη χιούμορ και αφηγηματική λεπτομέρεια. Ξεχωρίζουν επίσης απεικονίσεις ταυρομαχιών, κυνηγιού και ιππικού από Βρετανούς και Ισπανούς καλλιτέχνες.  Η δημοπρατική συλλογή ολοκληρώνεται με γλυπτά και έπιπλα εποχής.

 

Ο Αετός του Μαχαιρά

Σ’ αυτό το ωραίο γλυπτό το ανυπότακτο πνεύμα του μεγάλου Κύπριου αγωνιστή μοιάζει να ενσαρκώνεται σε έναν αγέρωχο αετό που απλώνει περήφανα τα φτερά του. Έτσι, η ηρωικότερη ίσως μορφή του Κυπριακού αγώνα γίνεται ένα διαχρονικό σύμβολο αντίστασης και περηφάνιας. Το έργο του γλύπτη Γιώργου Κυριάκου (1940) αναδύει μια δύναμη που δονεί συνθέμελα τον εσωτερικό μας κόσμο και μας καλεί να περιηγηθούμε μέσα στο μεγαλείο της ψυχής του τραγικού αγωνιστή. Ο Κυριάκου βραβεύτηκε το 1972 με το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό για το σχεδιασμό του εθνικού μνημείου αφιερωμένου στον ήρωα της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου. Ο Αετός του Μαχαιρά, που θα δημοπρατήσει η Cypria, είναι η αρχική μακέτα του μεγάλου γλυπτού που δεσπόζει σήμερα στο μνημείο.

Ο Αετός του Μαχαιρά, Γιώργος Κυριάκου. Εκτιμώμενη τιμή: € 3 500 – 7 000

 

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης μια ενότητα έργων του Κύπριου μυστικιστή Στυλιανού Αττεσλή (1912 – 1995) που περισσότερο «διαμεσολαβούνται» παρά ζωγραφίζονται. «Στα έργα του Αττεσλή, γη, ουρανός και θάλασσα ενοποιούνται σε μια μυστικιστική συμφωνία με παλμούς που μοιάζουν απόκρυφοι και έναν χρωστήρα σχεδόν μεταφυσικό,» αναφέρει η Κυριάκου.

 

                 

 

                           Nightscape II, Στυλιανός Αττεσλής. Εκτιμώμενη τιμή: € 750 – 1 300

 

Η Cypria φέρνει στην δημοπρατική αγορά του Ιουνίου μια πλούσια συλλογή έργων ελληνικής, κυπριακής και ευρωπαικής ζωγραφικής που διατρέχουν αιώνες ιστορίας και ποικίλα καλλιτεχνικά ρεύματα.  

Πληροφορίες Δημοπρασίας

Τοποθεσία: Gallery K, Οδός Έβρου 14, Στρόβολος, Λευκωσία

Ημερομηνία Δημοπρασίας: Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2025, στις 7.30 μ.μ. 

 

Τετάρτη 18 Ιουνίου: 9.00 π.μ. – 2.00 μ.μ.

 

Online Δημοπρασία: Invaluable.com | Drouot.com

Τηλεφωνικές & Εξουσιοδοτημένες Προσφορές: Διαθέσιμες μέσω cypriaauctions.com

 

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθούν ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.