Η ιστορία της ζωής σου σε 20 λέξεις.
Παιδί με φαντασία σε ένα προστατευμένο περιβάλλον γεμάτο φροντίδα όπου έκανε τα μαγικά της η χημεία της αγάπης.
Γράφω γιατί...
Θέλω να βλέπω χαμόγελα στα πρόσωπα και στις ψυχές των παιδιών-ανθρώπων.
Μύθος ή αλήθεια στα παραμύθια;
Είναι ο ονειρικός μύθος-πόθος που ευτυχώς παλεύει να γίνει αλήθεια. Κι είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως οι μύθοι, τα παραμύθια εύκολα θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα. Είναι απλά θέμα πίστης και θέλησης και όχι ένα ανόητο παιγνίδι του ιδεατού.
Ποια είναι τα κύρια στοιχεία ενός επιτυχημένου παιδικού βιβλίου;
Το ερέθισμα του μυαλού και το άγγιγμα της ψυχής τόσο των δημιουργών όσο και των αναγνωστών του.
Το βιβλίο δεν είναι παρά ένα πολύ διασκεδαστικό πνευματικό και ψυχικό παιγνίδι.
Είναι ισοβαρής η εικόνα και η ιστορία σε ένα παιδικό βιβλίο;
Ποτέ! Πότε βρίσκονται σ' ένα συνεχή ανταγωνισμό, πότε σε μια δυνατή συμμαχία και πότε σε μια ισχυρή αντιπαράθεση. Αν μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις υπάρχουν σίγουρα περιπτώσεις όπου μία και μόνο λέξη ισούται με χίλιες εικόνες.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας παραμύθι;
Το δέντρο που έδινε... [The Giving Tree] του Σελ Σίλβερσταϊν
Υπάρχει κυπριακή λογοτεχνία για παιδιά;
Με καμάρι σας λέω και υπερτονίζω πως υπάρχει πλέον πολύ ενδιαφέρουσα και προσεγμένη κυπριακή παιδική παραγωγή βιβλίων από αξιόλογους Κύπριους συγγραφείς και εικονογράφους για όλες τις ηλικίες αναγνωστών.
Ποιο βιβλίο θα συστήνατε ως εισαγωγή στην παιδική λογοτεχνία;
Ένα οποιοδήποτε παιδικό βιβλίο που να ταιριάζει στο γούστο και τα ενδιαφέροντα του κάθε μικρού αναγνώστη, είτε παραμύθι είτε μυθιστόρημα ακόμη και ποίηση... δεν έχει σημασία. Πάντα υπάρχει ένα ξεχωριστό βιβλίο για κάθε ξεχωριστό παιδί.
Ο Φρίξος Μιχαηλίδης γράφει αλλά και εικονογραφεί βιβλία για παιδιά. Πιο πρόσφατα έργα του είναι: "12 Πασχαλινά Αβγά και η Μάγισσα Εξαφανίστρα" [Πάργα 2008], "Με λένε αγκαλίτσα" [Πάργα 2008]. "Πω Πω Μουρδουκλόματα - Ανακατομπερδέματα" σε συγγραφή, εικονογράφηση και επιμέλεια του ιδίου [Πάργα 2005]. Ο ίδιος απέσπασε το φετινό κρατικό βραβείο εικονογράφησης για το βιβλίο της Κατίνας Ζένιου Κωνσταντινίδου "Άλφα, Βήτα... 2, 3 Άνω κάτω τα σχολεία!" [Πάργα 2010].
