ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΓΩΝΙΑ 1993 - 2013 : Νίκος Ψαθάρης: Να μη λες τα οράματά σου, να τα υλοποιείς

Eleni Papadopoulou Δημοσιεύθηκε 15.7.2013

Συνέντευξη στη Χριστίνα Λάμπρου

Ο "λαϊκός γκαλερίστας" Νίκος Ψαθάρης γιορτάζει τα 20χρονα της γκαλερί του στη Λάρνακα και μιλά στο "Π" για το πώς ξεκίνησε η Κυπριακή Γωνιά και πώς θα συνεχίσει


"Πόσο νιώθετε ότι έχετε πετύχει τους στόχους σας;" ρωτώ τον Νίκο Ψαθάρη, ο οποίος έχει μόλις τελειώσει το στήσιμο της έκθεσης η οποία γιορτάζει τα εικοσάχρονα της Κυπριακής Γωνιάς. Ο "λαϊκός γκαλερίστας", όπως είχε πει ο ίδιος για το εαυτό του πριν χρόνια, διευθύνει σταθερά εδώ και δύο δεκαετίες την Κυπριακή Γωνιά, όπου χωρίς περιστροφές και ασύμμετρες φιλοδοξίες φέρνει σε επαφή το κοινό και τους καλλιτέχνες. Η Κυπριακή Γωνία καλλιεργεί ένα ευθύ, ειλικρινές ύφος, τόσο στον τρόπο όσο και στο είδος των εκθέσεων που φιλοξενεί. Κερδίζοντας τη συμπάθεια και του κοινού και των καλλιτεχνών, η γκαλερί επεκτείνει συνεχώς τις δραστηριότητές της, με πιο πρόσφατη προσθήκη τον Οίκο Δημοπρασιών Ψαθάρη. Πόσο λοιπόν νιώθει ότι έχει εκπληρώσει τους στόχους της γκαλερί; "Σε κάποιο βαθμό. Όταν πεις ότι 'πέτυχα τους στόχους μου' σημαίνει ότι τα διπλώνεις. Οι στόχοι δεν εκπληρώνονται πλήρως ποτέ. Συνέχεια πρέπει να έχεις στόχους και να βελτιώνεις τους προηγούμενους".


Η γκαλερί Κυπριακή Γωνιά αποτελεί ένα ενδιαφέρον παράδειγμα ενός χώρου τέχνης όπου οι στόχοι διαδέχονται ο ένας τον άλλο, σε μια παραγωγική ρευστότητα που κράτησε το ενδιαφέρον προτείνοντας μια γκαλερί ζωντανή, που συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται. Επικεφαλής των δραστηριοτήτων, ο αεικίνητος Νίκος Ψαθάρης, ο οποίος κοιτάζει πίσω στις αρχές της δεκαετίας του '90 όταν ο ίδιος ξεκίνησε μαθήματα ξυλογλυπτικής και ενοικίασε ένα μικρό χώρο, όπου να μπορεί να εργάζεται και να παρουσιάζει τα ξυλόγλυπτά του. Με αυτή την ιστορία ξεκινά την απάντησή του, όταν τον ρωτώ για τους στόχους με τους οποίους ξεκίνησε η γκαλερί πριν είκοσι χρόνια: "Είχα βάλει σαν στόχο μου να αναβιώσω την τέχνη της λαϊκής ξυλογλυπτικής, αυτή την τέχνη της κοινότητας Ακανθούς από την οποία κατάγομαι. Ως γνωστόν, η λαϊκή ξυλογλυπτική της Ακανθούς, δηλαδή το βαθύ σκάλισμα με χρώμα πάνω στο ξύλο, μεταφέρθηκε και διαδόθηκε στην Ακανθού από τον Λαρνακέα Γιώργη Συμεακό, ο οποίος νυμφεύθηκε στην Ακαθνού το 1870 περίπου. Ο πρώτος μου στόχος ήταν να αναβιώσω αυτήν την τέχνη. Πήγα λοιπόν και έκανα μαθήματα για δύο - τρία χρόνια για να μπορέσω να αναβιώσω τη λαϊκή αυτή τέχνη. Ενοικίασα τότε ένα μικρό χώρο στην οδό Καλογερά, και έκανα δύο εκθέσεις, προτού μετακινηθώ στη Σταδίου [όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα η Κυπριακή Γωνιά]. Ξεκίνησε λοιπόν η Κυπριακή Γωνιά με αυτό τον στόχο. Ακολούθως, επειδή ο χώρος στη Σταδίου ήταν τόσο ωραίος, άρχισα σιγά-σιγά να διοργανώνω και εκθέσεις. Έτσι ξεκίνησαν να μπαίνουν οι στόχοι της γκαλερί πια. Ο κύριος στόχος ήταν να φέρει την τέχνη κοντά, να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του καλλιτέχνη και του φιλότεχνου κοινού. Ένας άλλος στόχος ήταν να εξάγουμε την κυπριακή τέχνη εκτός των ορίων. Για αυτό τον στόχο, σταθμό στην ιστορία της γκαλερί αποτέλεσε η δημιουργία δικής της ιστοσελίδας από το 2005 και με προώθηση των εκθέσεων και ηλεκτρονικά. Έτσι, η τέχνη μπήκε στο σπίτι, στο γραφείο, στο σχολείο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ιστοσελίδα μας έχει μέχρι σήμερα γύρω στους 150.000 επισκέπτες".


Στον πραγματικό χώρο της, η γκαλερί έχει διοργανώσει από το 1993 γύρω στις 400 εκθέσεις με 300 καλλιτέχνες να παρουσιάζουν τη δουλειά τους, σημειώνει ο κ. Ψαθάρης, ο οποίος επιστρέφει ανυπόμονα για να μιλήσει για την επετειακή έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε την Τετάρτη: "Φέτος κλείνουμε είκοσι χρόνια συνεχόμενης ζωντανής παρουσίας στην τέχνη. Βγάλαμε λοιπόν ανακοίνωση και απευθυνθήκαμε σε όσους καλλιτέχνες και φίλους ενδιαφέρονταν να λάβουν μέρος σε αυτή την έκθεση για τα εικοσάχρονα. Η ανταπόκριση ήταν πολύ θερμή. Παρουσιάζουν έργα τους γύρω στα εβδομήντα άτομα, ενώ η έκθεση αποτελείται από περίπου 500 έργα μικρών διαστάσεων, και αξίας μέχρι 200 ευρώ το κάθε ένα. Λαμβάνουν μέρος και παλιοί και νέοι καλλιτέχνες - εγώ δεν έχω απορρίψει κανένα. Η γκαλερί έχει το στοιχείο της ίσης μεταχείρισης γιατί πιστεύω ότι όλοι οι καλλιτέχνες προσφέρουν ένα κομμάτι της ψυχής τους, μέσω του έργου τους. Άλλωστε, αυτή η έκθεση δεν έχει στόχο την εμπορικότητα αλλά την προσφορά. Ως εκ τούτου, το ήμισυ των εσόδων της, η γκαλερί θα το διαθέσει στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου της Λάρνακας. Και για να διασφαλίσουμε και τη διαύγεια, έχουμε διορίσει μια επιτροπή επίσημη, με εκπροσώπους από τον δήμο, τους καλλιτέχνες και την γκαλερί".


Παρά τη μετριοφροσύνη ως προς την εκπλήρωση των στόχων της Κυπριακής Γωνιάς, η επιτυχία της είναι αδιαμφισβήτητη και μπορεί κανείς να σκεφτεί αρκετούς λόγους, από το πάθος και τον ενθουσιασμό του ιδίου του κ. Ψαθάρη για αυτό που κάνει, την ειλικρίνεια και τον αυτοσχέδιο του χώρου που δεν προσποιείται κάτι που δεν είναι. Η απάντηση του κ. Ψαθάρη στο ερώτημα "Σε τι οφείλεται η επιτυχία σας;", είναι: "Η επιτυχία της γκαλερί οφείλεται στα οράματα που έχουμε. Τα οράματα που αγκαλιάζουν δύο δρόμοι της Λάρνακας, η οδός Κωνσταντίνου Καλογερά και η οδός Σταδίου. Ο Καλογεράς ήταν μεγάλος ευεργέτης: το στοιχείο της προσφοράς λοιπόν. Η οδός Σταδίου μάς συνδέει με μια άλλη έννοια που είναι η υγιής άμιλλα και η σκληρή δουλειά. Τα αποτελέσματα είναι ανάλογα τον προσπαθειών που έχει καταβάλει κάποιος. Αυτά, δεμένα πάντα με την αγάπη μας για την τέχνη, το φιλότεχνο κοινό και τους καλλιτέχνες". Και ποιοι είναι οι νέοι στόχοι; "Να αντέξουμε, να συνεχίσουμε, διότι τα οράματα και οι στόχοι διαμορφώνονται με την πάροδο του χρόνου. Δεν είναι σωστό να λες τα οράματά σου, σωστό είναι να τα υλοποιείς και με αυτό τον τρόπο να βγαίνουν προς τα έξω. Το όραμα δεν υλοποιείται από τη μια μέρα στην άλλη".


+ Η ομαδική έκθεση Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Κεραμικής, Χαρακτικής και Φωτογραφίας που διοργανώνει η Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά με αφορμή τα είκοσι χρόνια παρουσίας στον χώρο της τέχνης [1993 - 2013] θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λάρνακας. Ώρες επισκέψεων: Δευτέρα μέχρι Σάββατο: 10:00 - 13:00 & 16:30 - 20:00. Πληροφορίες τηλ. 24621109 & 99564131,99564131


Συμμετέχουν: Αθηνά Αντωνιάδου - Αλέξης Χατζηκώστας - Αναστασία Λαμπασκή Ονησιφόρου - Ανδρέας Καλογήρου - Ανδρέας Παρασκευάς - Ανδρούλα Κτωρή - Άντρη Ιωνά - Άντρη Χριστοφίδη - Άντρος Ευσταθίου - Αντρούλα Αντωνιάδου - Αντώνης Τζιαρρίδης - Αριστοτέλης Δημητρίου - Αρσέντη Λίσενκοβ (Arsenty Lysenkov) - Αχιλλέας Χρίστου - Βάσω Θούπου - Γιάννης Πελεκάνος - Γιώργος Αχιλλέως - Γιώργος Κτωρή - Δημήτρης Μενοίκου - Δώρος Ηρακλέους - Eιρήνη-Μαρία Χρίστου - Έλενα Τσιγαρίδου - Ελένη Χατζηιωάννου - Ευθύμιος Συμεού - Εύρος Ευρυβιάδης - Ήβη Αχνιώτου - Θέκλα Παπαδοπούλου - Θεοδόσης Θεοδοσίου - Ίρμα Βούλγαρη - Ιωάννα Κυθραιώτου - Ιωάννης Μίας - Ιωσήφ Χατζήκυριακος - Κατερίνα Φουκαρά - Κάτιε Σάπρη (Katie Sabry) - Κέλλη Νόρμαν (Kelly Norman) - Κρις Κυριάκου - Κριστίνα Σρέτκοβα (Kristina Sretkova) - Kυριάκος Θουκής - Κυριάκος Αχιλλέως - Κυριάκος Παπασάββας - Κώστας Ιωακείμ - Κώστας Οικονόμου - Λαζαρής Αργυρού - Λεωνίδας Παπασάββας - Λιάνα Σπανού Ζαντή - Λίλη Χρίστου - Μάγια Χατζηγεωργίου - Μαίρη Λινν (Mary Lynne Stadler) - Μαρία Γεωργίου - Μαρία Κυριάκου - Μαρία Τούρου - Μαρία Χατζηγεωργίου - Μαρία Χατζηδημητρίου - Μάριαμ Φουκαρά - Μάρλεν Καρλετίδου - Μιχαήλ Ηλία - Μιχάλης Μόζορας - Μύρω Ψαρά - Νικόλαος Βουλγαρέλης - Νικόλας Σιδέρης - Νικολέττα Παπαμιχαήλ - Πάμπος Μίχλης - Παναγιώτης Βίττης - Πασχάλης Αναστάση - Πέτρος Παπασάββας - Ρεβέκκα Γεωργίου - Ρέϊμοντ Γουίλσον (Raymond Wilson) - Ρήνος Στεφανή - Σαντιαγο Φουέντες Μπο (Santiago Fuentes Bo) - Σούζαν Κερρ - Σούζαν Στεφανή - Σπύρος Αγαθού - Στας Παράσκος - Τζον Γουόρρεν (John Warren) - Φώτος Δημητρίου - Χριστίνα Χριστοφή - Χρίστος Φουκαράς.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«MEATBALL» | Ο κεφτές της πολιτικής ορθότητας

«MEATBALL» | Ο κεφτές της πολιτικής ορθότητας

«MEATBALL» | Ο κεφτές της πολιτικής ορθότητας