Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού | «Ξεχωρίζουν οι ταινίες»

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 18.7.2012

Είκοσι οκτώ ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στη μεγάλη οθόνη στη διάρκεια του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, το οποίο πραγματοποιείται από την 1η και μέχρι τις 8 Αυγούστου στη Β’ Δημοτική Αγορά (Θέατρο Ένα) Λεμεσού.


Η έβδομη διοργάνωση προβάλλει διεθνείς παραγωγές με θέμα την οικονομική κρίση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον συνεχή αγώνα για επιβίωση.


Εκλεκτές ταινίες
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στην οθόνη του φεστιβάλ θα προβληθούν πρόσφατα και πολυσυζητημένα ντοκιμαντέρ της διεθνούς παραγωγής. «Αυτό είναι και το σημαντικότερο κομμάτι του φεστιβάλ, οι ταινίες του», επισημαίνει ο Γιάγκος Χατζηγιάννης της συνδιοργανώτριας εταιρείας (με τις Πολιτιστικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού) Brave New Media.
Πράγματι, από τις 27 ταινίες που θα δούμε στο φετινό φεστιβάλ, δύο διεκδικούσαν βραβείο Όσκαρ και μία το κέρδισε: πρόκειται για το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Saving Face» που καταπιάνεται με το θέμα των βάρβαρων επιθέσεων με οξύ κατά γυναικών στο Πακιστάν.

6


Κοινωνική ευαισθησία
Υποψήφια για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ ήταν και η ταινία «If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front», η οποία προβάλλεται σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση «Φίλοι της Γης».

4
«Είναι μια φετινή πρωτοβουλία η συνεργασία μας με τοπικές οργανώσεις»
, λέει ο Γιάγκος Χατζηγιάννης, «στο πλαίσιο της οποίας θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ Call Me Kuchu, για τον πρώτο άνδρα στην Ουγκάντα που δήλωσε ανοικτά ότι είναι ομοφυλόφιλος και δολοφονήθηκε».


9


Η προβολή του ντοκιμαντέρ γίνεται σε συνεργασία με την Accept, κι αυτό γιατί ο συσχετισμός με μια τοπική οργάνωση που θίγει τα ίδια ζητήματα με ένα ντοκιμαντέρ, φέρνει το θέμα εγγύτερα σ’ εμάς.


3
To φεστιβάλ θα ανοίξει η ταινία «5 Broken Cameras» που δημιούργησαν ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγρότης.


5
Payback: το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στο βιβλίο της Margaret Atwood με τίτλο Payback: Debt and the Shadow Side of Wealth, με θέμα το «χρέος» στις διάφορες μορφές του: κοινωνικές, προσωπικές, περιβαλλοντικές, πνευματικές, εγκληματικές και φυσικά, οικονομικές.


doc2
Bad Weather: η ιστορία του νησιού Banishanta, το οποίο κατοικείται από μια κοινότητα ιερόδουλων. Ζώντας σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι γης 100 x 10 μέτρων στα νότια του Μπαγκλαντές, η κοινότητα αυτή επιβιώνει στο προσκήνιο της κλιματικής αλλαγής. Η Razia, η Khadija και η Shefali, τρεις από τις εναπομείνασες 65 γυναίκες που κατοικούν εκεί, αγωνίζονται για τα σπίτια τους, το μέλλον των οικογενειών τους, ακόμη και για την αναζήτηση της αληθινής αγάπης. Σύντομα ολόκληρο το νησί Banishanta θα βυθιστεί εντελώς, καθιστώντας το μια από τις πρώτες πραγματικές συνέπειες των κλιματολογικών αλλαγών.



Με υπογραφή Κυπρίων
Τέσσερα από τα 28 ντοκιμαντέρ που θα δούμε στη μεγάλη οθόνη υπογράφουν Κύπριοι σκηνοθέτες, αν και μόνο τα δύο έχουν «κυπριακή» θεματολογία.
Ο Χρίστος Γεωργίου δημιούργησε το ντοκιμαντέρ «Children of the Riots» για το χάος που ακολούθησε στην Αθήνα μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που έφτιαξε ο Γεωργίου για λογαριασμό του Al Jazeera.
«Αθηναϊκό» είναι και το θέμα της ταινίας «Athenian Mammals». Πρόκειται για μια οπτική εξερεύνηση της Αθήνας μέσα από την παρατήρηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, την κουλτούρα της και τις τέχνες. Την ταινία υπογράφουν οι Γιώργος Αποστολόπουλος, Ιωακείμ Μυλωνάς και Παναγιώτης Φωτίου.
Ο Γιάννης Γιαπάνης παρουσιάζει μέσα από το ντοκιμαντέρ του «Χριστόφορος Σάββα (1924-1968)» μια μελέτη πάνω στη ζωή και το έργο του Κύπριου εικαστικού, με αρχειακό υλικό και σύγχρονη κινηματογράφηση κι εξερεύνηση των έργων του.
Ιδιαίτερο -πολιτικό- ενδιαφέρον έχει η ταινία των Στέφανου Ευριπίδου και Stephen Nugent με τίτλο «Birds of a Feather». Το ντοκιμαντέρ εξερευνά τις αλληλοσυγκρουόμενες προσωπικές μνήμες, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά από δεκαετίες γεωγραφικού διαχωρισμού σε χωριά όπου ζούσαν Ε/Κ και Τ/Κ μαζί (Αφάνεια, Περιστερώνα, Καμάρες και αλλού).


Docs Talk: διαλέξεις και εργαστήρια ανοιχτά στο κοινό


Σκοπός του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού δεν είναι μόνο να μας φέρνει σε επαφή με αληθινές ιστορίες απ’ όλο τον κόσμο. Στοχεύει επίσης στην ανάπτυξη της τέχνης του ντοκιμαντέρ, προωθώντας και την τοπική παραγωγή. Γι’ αυτό και το φετινό παράλληλο πρόγραμμα του φεστιβάλ με τίτλο Docs Talk είναι μεγαλύτερο σε διάρκεια και όγκο εργασιών.
Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η διάλεξη της συμβούλου του SOURCES 2, Ulla Simonen, η οποία θα αναφερθεί σε θέματα συγγραφής σεναρίου για ταινίες ντοκιμαντέρ.


Η ίδια θα έχει ατομικές συναντήσεις διάρκειας 20-30 λεπτών και θα παράσχει επαγγελματική κριτική, ιδέες, εισηγήσεις και πρακτικές συμβουλές για την ανάπτυξη προτεινόμενων ντοκιμαντέρ. Στο σεμινάριο θα συμμετάσχουν και όσοι Κύπριοι κινηματογραφιστές εξασφάλισαν επιχορήγηση από τη ΣΕΚΙΝ για την παραγωγή ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για το μόνο εργαστήρι όπου χρειάζεται δήλωση συμμετοχής.


Μία από τις πολλές διαλέξεις που θα είναι ανοιχτές στο κοινό, είναι και εκείνη του ακαδημαϊκού κινηματογράφου και δημιουργού ντοκιμαντέρ Michael Chanan, με θέμα A defence of documentary.


Ο ίδιος θα μιλήσει για τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις ταινίες μυθοπλασίας και στα ντοκιμαντέρ, ιδιαίτερα όταν τα ντοκιμαντέρ δανείζονται μυθοπλαστικά στοιχεία για τη δημιουργία τους. «Στις προσπάθειές μας είναι και η προβολή τέτοιου είδους ντοκιμαντέρ, όπου τα όρια είναι θολά», σημειώνει ο Γ. Χατζηγιάννης, «για να αναδείξουμε την τέχνη των δημιουργικών ντοκιμαντέρ σήμερα».


+ Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού πραγματοποιείται από την 1η μέχρι τις 8 Αυγούστου στη Β’ Δημοτική Αγορά (Θέατρο Ένα) Λεμεσού και με επαναληπτικές προβολές στο Sousami Bar.


H είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν.


Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.


Δείτε το πλήρες πρόγραμμα προβολών και του Docs Talk στο www.filmfestival.com.cy.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»