Γιώργος Πελλαπαϊσιώτης : JUICY AND JAZZY

Eleni Papadopoulou Δημοσιεύθηκε 30.6.2014

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως

Ο Κύπριος μουσικός και σχεδιαστής, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, μιλά στο "Π" για το νέο του άλμπουμ τζαζ μουσικής η οποία μόλις κυκλοφόρησε αλλά και για την "κατεργάρα έμπνευση"


Μια... λανθάνουσα πράξη οδήγησε τον Γιώργο Πελλαπαϊσιώτη στον σωστό δρόμο της μουσικής. Γεννημένος στο Καϊμακλί της Λευκωσίας, ο Γ. Πελλαπαϊσιώτης ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, όπου ακολούθησε αρχικά μια επιτυχημένη πορεία στον χώρο του σχεδίου μόδας αλλά από το 2002 απασχολείται στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας. "Εργαζόμουν σε μια ταινία ως σχεδιαστής των κουστουμιών και ως καλλιτεχνικός διευθυντής, οπότε προέκυψε η ανάγκη για ένα αυθεντικό μουσικό κομμάτι. Είχα πρόσβαση σε ένα μουσικό στούντιο και επιχείρησα να συνθέσω εγώ ο ίδιος. Δεν είχα καμιά κλασική προπαίδεια, ακολούθησα όμως το δημιουργικό ένστικτό μου χωρίς γνώσεις, ούτε καν των βασικών μουσικών κλειδιών. Το αποτέλεσμα ήταν δυνατό και έντονα συναισθηματικό, κι αν έπρεπε να το ξανακάνω, δεν θα ήξερα από πού να ξεκινήσω. Όταν ο υπεύθυνος άκουσε το κομμάτι, αντέδρασε λέγοντας 'αυτή έπρεπε να είναι η δουλειά σου'". Με σημαντικές διακρίσεις στον χώρο της μόδας και δημοσιεύσεις της δουλειάς του στον διεθνή Τύπο, από τους New York Times μέχρι τους London Sunday Times, ο Γιώργος Πελλαπαϊσιώτης μεταπήδησε στη μουσική βιομηχανία για τα καλά, όταν το 2004 έγινε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της εταιρείας Music Candy, με γραφεία στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Το 2011, σε συνεργασία με τον Βρετανό συνθέτη Anthony James, έγραψαν τη μουσική της εκπομπής του CNN 'Piers Morgan Live', η οποία έφτανε σε περισσότερα από 100 εκατ. σπίτια στην Αμερική και μεταδιδόταν σε περισσότερες από 212 χώρες του κόσμου σε καθημερινή βάση. Έγραψε, επίσης, μουσική για το BBC Radio1, Radio2 and Radio4 και τα μουσικά του κομμάτια κυκλοφορούν από κορυφαίες εταιρείες όπως η EMI Music Publishing και η SONY/BMG.Η νέα του δουλειά, η οποία μόλις κυκλοφόρησε σε 42 χώρες του κόσμου, έχει τίτλο 'Juicy & Jazzy' και γι' αυτήν συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής. Για αυτήν αλλά και για την "κατεργάρα έμπνευση" μίλησε στο "Π".


Πρόσβαση στο συναίσθημα


Έπειτα από 12 χρόνια στον χώρο της μουσικής, και δη στη μητροπολιτική Νέα Υόρκη, ο Γιώργος Πελλαπαϊσιώτης έχει την "πολυτέλεια" να επιλέγει τα πρότζεκτ με τα οποία ασχολείται. Ωστόσο "το 95% του χρόνου μου αναλώνεται στη μουσική, την οποία θεωρώ ως τη σημαντικότερη πρόσβαση στον εσωτερικό συναισθηματικό μας κόσμο και στην επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, οι οποίοι επενδύουν τις δικές τους εμπειρίες και τον δικό τους κόσμο με τους ήχους που δημιουργούν οι μουσικοί". Ποια είναι η έμπνευση ενός μουσικού που ζει στη μεγαλεπήβολη, κοσμοπολίτικη και πολυπολιτισμική Νέα Υόρκη, αλλά προέρχεται από μια μικρή χώρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού; "Η έμπνευση είναι απατηλή, κατεργάρα: άλλοτε είναι εκεί και άλλοτε όχι. Οι στιγμές που η έμπνευση είναι απούσα, είναι οι σκοτεινές στιγμές κάθε καλλιτέχνη, όταν αρχίζει να αμφιβάλλει για τις ικανότητές του και αναρωτιέται αν έφτασε το τέλος της δημιουργικότητάς του. Ωστόσο όταν η έμπνευση δηλώνει παρούσα, νιώθεις πως είσαι στην κορυφή του κόσμου. Αυτό σημαίνει πως ένας καλλιτέχνης είναι εγωιστής; Οπωσδήποτε! Η έμπνευσή μου βρίσκεται στις δύο πλευρές ενός φάσματος, κι εννοώ τη λύπη και τη χαρά. Η δική μου έμπνευση μπορεί να προέρχεται από μια τηλεφωνική συνομιλία με τον πατέρα μου όταν μοιράζεται την αγωνία του για την επίσκεψη στον γιατρό ή και από τη βοήθεια που παρέχω σε μια ηλικιωμένη γυναίκα για να κατέβει τα σκαλιά στο Μετρό".


Η έμπνευση, όμως, μπορεί να βρίσκεται ακόμη πιο μακριά: "Να μια έμπνευση για το επόμενο άλμπουμ μου: Ένιωσα περήφανος όταν είδα φωτογραφίες με τα μικρά μου ανιψάκια και τη μητέρα τους στο πρώτο Pride της Κύπρου, όταν έγραψαν και έστειλαν το μήνυμα One Love. Και με την ευκαιρία θα ήθελα να αναφέρω ότι οι Κύπριοι απέδειξαν πως έχουν φωνή σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρά τα απεχθή μηνύματα που έφταναν από την Εκκλησία, τα οποία είναι σαφώς ενάντια στην αγάπη του Θεού η οποία προσφέρεται σε όλους"


Juicy & Jazzy

Το νέο τζαζ άλμπουμ του Γιώργου Πελλαπαϊσιώτη με τίτλο 'Juicy & Jazzy' έχει μόλις κυκλοφορήσει και διανεμηθεί σε 42 χώρες του κόσμου, περιλαμβανομένων μερικών από τις μεγαλύτερες αγορές της μουσικής βιομηχανίας: τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Γερμανία, την Κίνα, τη Γαλλία, την Τουρκία και τη Σουηδία. Κυκλοφορεί από τις εταιρείες EMI Music Publishing, Empire International, SONY/BMG και Audiosparx. "Οι ζωντανές ηχογραφήσεις έγιναν σε στούντιο στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο και χρειάστηκαν δύο χρόνια για την ολοκλήρωσή τους", λέει ο ίδιος. Σημαντικοί μουσικοί συμμετέχουν σε αυτό το πρότζεκτ όπως ο βραβευμένος με Γκράμι μπασίστας Jonathan Maron, ο θρυλικός ντράμερ των New York Dolls, Brian Delaney, ο τρομπετίστας της τζαζ Christian Jaudes ο οποίος δούλεψε με τους Barry Manilow, Celine Dion, Shania Twain, Dionne Warwick, Ray Charles, B.B. King και τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης. Κρουστά παίζει ο Joe Cardello ο οποίος συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα όπως οι Michael Jackson, Madonna, Dianna Ross αλλά και ο τρομπονίστας Ozzie Melendez που ηχογράφησε και συνόδευσε σε περιοδείες τους τεράστιους Billy Joel, Paul Simon, Bruce Springsteen, Stevie Wonder και άλλους. "Σε κάποιες από τις συνθέσεις αυτού του άλμπουμ, χρησιμοποίησα υφιστάμενα κομμάτια από τον Βρετανό Anthony James".


Αυτό το διάστημα, ο Γιώργος Πελλαπαϊσιώτης ετοιμάζεται να υπογράψει "μια συνεργασία με ένα σούπερ διεθνή καλλιτέχνη. Δεν μου επιτρέπεται να αναφέρω το όνομα, ωστόσο για μένα είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα".


* Ο Γιώργος Πελλαπαϊσιώτης αφιερώνει αυτή τη συνέντευξη στη μνήμη του Προκόπη Σολωμού, ενός ανθρώπου που απέπνεε ζωή και ο οποίος "έφυγε" την Παρασκευή, 20 Ιουνίου στις 3 τα χαράματα. Η φιλοσοφία του ήταν πάντα "Το θαυμαστό παιδί μέσα μας: Ονειρευτείτε, αναλογιστείτε, οραματιστείτε και εστιάστε σε χαρούμενες σκέψεις".




Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»