Ρεαλισμός και φαντασία σε κινούμενα σχέδια

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.7.2018

Μιλήσαμε με την Ελένη Χανδριώτου, μια από τους Κύπριους animators που λαμβάνουν μέρος στο κυπριακό διαγωνιστικό πρόγραμμα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου Όψεις του Κόσμου που θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Σαλαμιού της επαρχίας Πάφου στις 19-21 Ιουλίου 2018.


Γιατί κάνεις animation;

Μου αρέσει η διαδικασία του να φέρνεις ένα σχέδιο, μια φωτογραφία, μια ιδέα σε ζωή. Η μελέτη της κίνησης και η προσπάθεια αποτύπωσής της. Η μείξη του ρεαλισμού και της φαντασίας.

Πώς είναι να είσαι animator στην Κύπρο;

Η σκηνή του animation στην Κύπρο είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, θα έλεγα, συγκρίνοντας με τη σκηνή στο εξωτερικό. Δεν έχουμε κλάδο animation, δεν έχουμε studios για αυτό και οι νέοι animators εγκαταλείπουν την Κύπρο και ψάχνουν δουλειά στο εξωτερικό. Το μόνο που έχουμε είναι αυτά τα φεστιβάλ όπως το Animafest, που σκοπός τους είναι να αναπτύξουν τη σκηνή του κυπριακού animation, και πιστεύω πως με τον δικό τους τρόπο και χρόνο το πετυχαίνουν. Οι περισσότεροι Κύπριοι ξέρουν το animation σαν "Μίκυ Μάους", αλλά πιστεύω πως με τον καιρό αυτό θα αλλάξει και θα βγει στην επιφάνεια η πραγματική έννοια του animation. Με το καλό!

5-ELENI




Από πού εμπνέεσαι; Τα θέματά σου τι αφορούν συνήθως; 

Χμμ... νομίζω δεν έχω συγκεκριμένα θέματα. Με ενδιαφέρει αρκετά η Ιστορία, η αρχαιολογία, το Διάστημα, η φύση, όπως και θέματα αντίληψης - ψυχολογίας. Εμπνέομαι, όπως οι πλείστοι καλλιτέχνες, από εξωτερικές και εσωτερικές επιρροές. Ίσως από μια συζήτηση, ένα συμβάν στον δρόμο, ένα σύννεφο ή μια τυχαία αναζήτηση στο ίντερνετ η ώρα 3 το βράδυ.

5-ANIMATION 2

Μίλησέ μας για την ταινία σου "Immensity" που θα προβληθεί στο φετινό διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Η αλήθεια είναι πως αποφάσισα να στείλω την ταινία την τελευταία στιγμή, γιατί είναι περσινή μου δουλειά και φέτος την είδα με "καινούργιο" μάτι. Η ταινία είναι η πτυχιακή μου απ' τον κλάδο Καλών Τεχνών και είναι εμπνευσμένη από ένα ποίημα του William Blake από τη συλλογή του "The Marriage of Heaven and Hell". Εισχωρώντας στον κόσμο του Blake, είδα πως τα θέματά του δεν είναι και τόσο μακρινά από την εποχή μας, έστω κι αν έζησε πριν από 300 χρόνια. Αισθήσεις. Αντίληψη. Εμείς ως άνθρωποι του 21ου αιώνα τείνουμε να κλείνουμε τις αισθήσεις μας, υποσυνείδητα, εφόσον είμαστε τόσο απασχολημένοι και πνιγμένοι στους προσωπικούς -μικρούς- μας κόσμους, που ξεχνάμε να δούμε, να ακούσουμε, να νιώσουμε τον κόσμο έξω από εμάς. Κι όμως, έχοντας ανοιχτές τις πέντε αισθήσεις μας, πόσα μπορούμε να αντιληφθούμε απ' τον κόσμο;

Τι ανυπομονείς να δεις στο φετινό φεστιβάλ Animafest;

Ανυπομονώ να δω ταινίες στην ύπαιθρο (για ακόμη μια χρονιά)! Να γνωρίσω καινούργιους ανθρώπους και animators που έχουν εμπειρία στη σκηνή του animation και να πάρω κομμάτι απ' τη γνώση τους. Να δω σε δράση τα εργαστήρια, παιδιά και μεγάλα παιδιά να δημιουργούν, τις σιλουέτες του κόσμου να βλέπει ταινίες και να χειροκροτεί, να ανταλλάξω δημιουργικές συζητήσεις... και γενικά όλο το πνεύμα του φεστιβάλ.
Πώς επικοινωνεί με το κοινό μια ταινία κινουμένων σχεδίων σε σχέση με άλλες μορφές τέχνης;

Πιστεύω πως η δημιουργία του σινεμά είναι μια απ' τις σημαντικότερες ανθρώπινες εφευρέσεις. Μια ταινία γενικότερα δίνει απίθανες δυνατότητες στον σκηνοθέτη / δημιουργό για το πώς θα μεταδώσει την ιδέα του. Βέβαια η κάθε μορφή τέχνης έχει τον δικό της τρόπο να εκφράσει συναίσθημα. Ο φωτογράφος αποτυπώνει μια εικόνα. Ο ζωγράφος πλάθει μια εικόνα. Ο μουσικός δημιουργεί ήχο. Ο συγγραφέας δημιουργεί μια ιστορία. Ο σκηνοθέτης μετατρέπει μια ιστορία σε μια σύνθεση από εικόνες με συνοδεία ήχου. O animator μετατρέπει μια ιστορία, πλάθοντας και αποτυπώνοντας μια σύνθεση από εικόνες με συνοδεία ήχου. Μια ταινία κινουμένων σχεδίων είναι σαν ένας συνδυασμός τεχνών.

Τι θα ήθελες να κάνεις στο μέλλον; 

Θέλω να κάνω ταινίες! Μικρού μήκους, μεγάλου μήκους, σειρές. Αυτόν τον χρόνο δουλεύω σε μικρές ασκήσεις και πρότζεκτ με σκοπό να αναπτύξω τις ικανότητές μου, ούτως ώστε να φτιάξω ένα καλό πορτφόλιο και του χρόνου να κάνω αιτήσεις σε στούντιο στο εξωτερικό (μιας και δεν έχουμε ακόμη στην Κύπρο). Να μπω πιο βαθιά στη σκηνή του animation και παράλληλα να βοηθήσω όσο μπορώ στην ανάπτυξη του κυπριακού animation.

+ Η ταινία "Immensity" θα προβληθεί με όλες τις ταινίες του κυπριακού διαγωνιστικού προγράμματος την Πέμπτη 19 Ιουλίου στις 9.45 μ.μ. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου Όψεις του Κόσμου θα πραγματοποιηθεί στις 19-21 Ιουλίου στο Νεοφυτίδειο υπαίθριο σινεμά στο χωριό Σαλαμιού της Πάφου. Πληροφορίες www.animafest.com.cy 

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Cyprus Film Days 2024 | Το όραμα των καλλιτεχνικών διευθυντών για το σινεμά

Cyprus Film Days 2024 | Το όραμα των καλλιτεχνικών διευθυντών για το σινεμά

Cyprus Film Days 2024 | Το όραμα των καλλιτεχνικών διευθυντών για το σινεμά