Στέλιος Καμμίτσης:Έχουμε βολευτεί με το να αποδεχόμαστε μόνο αυτό που μας μοιάζει

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 3.5.2022

Έχουμε βολευτεί με το να αποδεχόμαστε μόνο αυτό που μας μοιάζει, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Στέλιος Καμμίτσης, σκηνοθέτης της ταινίας «Ο άνθρωπος με τις απαντήσεις», η οποία προβλήθηκε στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2022 (Cyprus Film Days). Σημειώνεται ότι η ταινία έλαβε τιμητική διάκριση «για το θάρρος να παρουσιάσει μία γκέι ερωτική ιστορία με τρόπο διασκεδαστικό, προσφέροντας στο κυπριακό και διεθνές κοινό ένα φιλμ που ο θεατής θα αγαπήσει», σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τα αισθήματα που του γέννησε η συμμετοχή και η βράβευση της ταινίας του στο Cyprus Film Days, ο Στέλιος Καμμίτσης αναφέρει ότι κάθε βράβευση φέρνει χαρά, η οποία εν προκειμένω αυξάνεται από το γεγονός ότι στην προβολή της ταινίας του παρευρέθηκε η οικογένειά του, καθώς και αρκετοί φίλοι του. Το Ζήνα Πάλας, ο κινηματογράφος όπου έγινε η προβολή της ταινίας για το κοινό της πρωτεύουσας, είναι ένας χώρος που σημαίνει πολλά για τον σκηνοθέτη, αφού εκεί είχε παρακολουθήσει πολλές ταινίες στα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια.


Κληθείς να πει ποιο ήταν το ερέθισμα για τη δημιουργία της ταινίας «Ο άνθρωπος με τις απαντήσεις», ο Στέλιος Καμμίτσης λέει ότι είχε μια έντονη επιθυμία να μιλήσει για μια ιστορία με δύο αγόρια και έντονες πινελιές φάρσας, αλλά χωρίς σεξουαλικές ταμπέλες. Το ζητούμενο για εκείνον ήταν να φτιάξει υγιή πρότυπα χαρακτήρων που δύσκολα βρίσκονται στην ελληνική μυθοπλασία.


«Η δημιουργία της ταινίας ήταν ένα συνονθύλευμα από πολλά δικά μου θέματα και προβληματισμούς που ήθελα να βάλω επάνω σε ένα καμβά και να δω τι μπορώ να φτιάξω με αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης, προσθέτοντας ότι επεξεργάστηκε για χρόνια το σενάριο της ταινίας. «Μου αρέσει πολύ η διαδικασία της συγγραφής σεναρίου, όπου αναμετριέμαι με τον εαυτό μου. Είναι ίσως το αγαπημένο μου στάδιο στο μεγάλο ταξίδι που παίρνει για να υλοποιηθεί μια ταινία», σημειώνει.


Δεδομένου ότι η ταινία «Ο άνθρωπος με τις απαντήσεις» πραγματεύεται μια ομοφυλοφιλική ερωτική ιστορία, ρωτάμε τον Στέλιο Καμμίτση κατά πόσον το κυπριακό κοινό είναι εξοικειωμένο με την παρουσίαση του θέματος της ομοερωτικής επιθυμίας στη μεγάλη οθόνη. Ο σκηνοθέτης απαντά ότι το κοινό δεν είναι καθόλου εξοικειωμένο με την παρουσίαση της ομοερωτικής επιθυμίας στη μεγάλη οθόνη. «Εδώ δεν είναι εξοικειωμένο στη μικρή οθόνη. Αν καταφέρει να φτάσει ποτέ (Σ.Σ. το θέμα της ομοερωτικής επιθυμίας), πριν το κόψουν τα κανάλια», αναφέρει.


Ο Στέλιος Καμμίτσης είναι της άποψης ότι για να εξοικειωθεί το κοινό με ένα τέτοιο θέμα πρέπει να υπάρχουν υγιή και σωστά πρότυπα, δηλαδή υγιείς χαρακτήρες που να αντιπροσωπεύουν κάτι τέτοιο και να μην είναι καρικατούρες. «Δυστυχώς κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν υπάρχει αλλά και στην κοινωνία δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να γίνει κάτι τέτοιο», αναφέρει.


«Έχουμε βολευτεί με το να αποδεχόμαστε μόνο αυτό που μας μοιάζει και όχι το διαφορετικό», επισημαίνει ο σκηνοθέτης, προσθέτοντας πως δεν νιώθει ότι άλλαξαν και πολλά απ’ όσα θυμάται ότι συνέβαιναν στην Κύπρο πριν από χρόνια. «Το καλό είναι ότι με την ταινία ταξίδεψα αρκετά σε πολλά φεστιβάλ, όπου είδα ότι υπάρχει ελπίδα, τουλάχιστον αλλού», συμπληρώνει.


Στην ερώτηση για τα μηνύματα που θα ήθελε να περάσει μέσω της ταινίας του, ο Στέλιος Καμμίτσης απαντά ότι δεν έφτιαξε την ταινία με σκοπό να περάσει κάποιο μήνυμα. Ωστόσο, δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την προβολή των υγιών προτύπων χαρακτήρων που αισθάνεται ότι έχει επιτευχθεί. Αρκετοί άνθρωποι, προσθέτει, έχουν επικοινωνήσει μαζί του, λέγοντάς του πως είδαν τον εαυτό τους να αντιπροσωπεύεται με σωστό τρόπο.


«Επίσης, το γεγονός ότι η ταινία βρήκε διανομή σε διάφορες αίθουσες ανά τον κόσμο -παίζει τώρα για τέταρτη εβδομάδα στα σινεμά της Ολλανδίας-  αλλά και σε πλατφόρμες δείχνει πως κάτι τράβηξε τους θεατές. Βρήκαν κάτι που τους μίλησε και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο», δηλώνει ο σκηνοθέτης.


Σε σχέση με τα μελλοντικά του σχέδια αναφέρει ότι τελείωσε το σενάριο της καινούργιας του ταινίας και εκφράζει την επιθυμία του να την υλοποιήσει σιγά-σιγά. Παράλληλα, σημειώνει ότι άνοιξε ένα εργαστήριο επεξεργασίας εικόνας, την "asterisk post", το οποίο αναλαμβάνει τη χρωματική επεξεργασία κινηματογραφικών παραγωγών. Επιπρόσθετα, αυτή την εποχή έχει αναλάβει την παραγωγή δύο ελληνικών ταινιών μεγάλου μήκους.


(ΚΥΠΕ/ΠΧ/ΗΦ)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»