Το Εθνικό Θέατρο στην Κύπρο

Άντρος Παυλίδης Δημοσιεύθηκε 16.8.2017

Η φωτογραφία αυτή είχε παρθεί στο [παλαιό] αεροδρόμιο Λευκωσίας στις 7 Δεκεμβρίου 1964. Είναι από την άφιξη στο νησί των μελών του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος για σειρά παραστάσεων αρχαίας τραγωδίας. Η αποστολή εκείνη είχε φθάσει στην Κύπρο σε περίοδο σοβαρών ανωμαλιών, αφού ένα χρόνο πιο πριν είχε συμβεί η ανταρσία των Τουρκοκυπρίων και είχαν δημιουργηθεί στο νησί τα πολλά γκέτο, ενώ η Τουρκία αμφισβητούσε την ύπαρξη αυτού τούτου του κράτους. Η παρουσία, συνεπώς, του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος για σειρά παραστάσεων στην Κύπρο είχε και συμβολικό χαρακτήρα.


Ας σημειωθεί ότι τότε στην Κύπρο λειτουργούσαν περιστασιακά κάποιοι θίασοι, ενώ ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ιδρύθηκε αρκετά αργότερα, το 1971. Ωστόσο από πολύ καιρό λειτουργούσαν διάφοροι ερασιτεχνικοί και ημιεπαγγελματικοί θίασοι, ενώ παραστάσεις ιδίως αρχαίου δράματος δίνονταν και από μαθητές γυμνασίων. Αρκετά ενωρίτερα επισκέπτονταν την Κύπρο, σποραδικά, και ελλαδικοί θίασοι. Ιδίως όσοι δίνανε παραστάσεις και προς τον ακμάζοντα τότε ελληνισμό της Αιγύπτου, οπότε τέτοιοι θίασοι, καθ’ οδόν προς ή και από την Αίγυπτο, στάθμευαν για παραστάσεις και στην Κύπρο.

Η άφιξη όμως, ειδικά εκείνη την ταραγμένη και ασταθή περίοδο, του ίδιου του επίσημου Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδος [δηλαδή κρατικού] είχε ξεχωριστή σημασία. Ο θίασος είχε, μεταξύ άλλων, δώσει και παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνος. Στη φωτογραφία, από την άφιξη και υποδοχή της αποστολής του Εθνικού Θεάτρου στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, διακρίνονται μεταξύ άλλων ο γνωστός ηθοποιός Πέτρος Φυσσούν και, αριστερά, ο επίσης γνωστός από τον κινηματογράφο μακαρίτης Παντελής Ζερβός (πέθανε το 1982) που τότε ήτανε βασικό στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου και είχε διακριθεί ιδιαίτερα σε έργα αρχαίας δραματουργίας.

+ Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία: ο ιστορικός Άντρος Παυλίδης αναλύει στιγμές από το ©Φωτογραφικό Αρχείο Μπάμπη Αβδελόπουλου/Πολίτη

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Μακροχρόνιο στοιχείο» τα Γλυπτά, λέει Βρετανός Υφυπουργός

«Μακροχρόνιο στοιχείο» τα Γλυπτά, λέει Βρετανός Υφυπουργός

«Μακροχρόνιο στοιχείο» τα Γλυπτά, λέει Βρετανός Υφυπουργός

«Μαντομαχαλάrt» | Το «μαχαΛάrt» εξαπλώνεται προς τον Άη Γιάννη

«Μαντομαχαλάrt» | Το «μαχαΛάrt» εξαπλώνεται προς τον Άη Γιάννη

«Μαντομαχαλάrt» | Το «μαχαΛάrt» εξαπλώνεται προς τον Άη Γιάννη

Πολιτισμός με συνταγή γιατρού, για την ψυχική υγεία

Πολιτισμός με συνταγή γιατρού, για την ψυχική υγεία

Πολιτισμός με συνταγή γιατρού, για την ψυχική υγεία

«Off the Record» | Ιστορίες από 53 χρόνια στη δημοσιογραφία

«Off the Record» | Ιστορίες από 53 χρόνια στη δημοσιογραφία

«Off the Record» | Ιστορίες από 53 χρόνια στη δημοσιογραφία