Ο Γλαύκος Κληρίδης μόλις είχε αναλάβει την εξουσία, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή. Είχε αναλάβει νόμιμα, ως ο τότε πρόεδρος της Βουλής και αντικαταστάτης του Προέδρου στην απουσία του. Ο Πρόεδρος Μακάριος βρισκόταν, αναγκαστικά, εκτός Κύπρου λόγω του πραξικοπήματος. Ο εκλεκτός των πραξικοπηματιών, ο Νίκος Σαμψών, παρέδωσε την εξουσία, αφού την κράτησε για μόλις 8 ημέρες και αφού η Τουρκία είχε ήδη εισβάλει στο νησί. Ιούλιος του 1974.
Αμέσως μετά την πρώτη συμφωνηθείσα εκεχειρία, την οποία οι Τούρκοι δεν τήρησαν, συνέχισαν την προέλασή τους μέχρις ότου πέτυχαν τον αρχικό τους στόχο. Ο Γλαύκος Κληρίδης, με έναν πρόχειρα σχεδιασμένο χάρτη, επιδεικνύει στους εκπροσώπους του Τύπου τα όσα ώς τότε είχαν πετύχει οι Τούρκοι εισβολείς: είχαν καταλάβει τμήμα της παραλιακής έκτασης από τον χώρο απόβασής τους μέχρι και την πόλη της Κερύνειας. Στη συνέχεια, και παρά τη συμφωνία για εκεχειρία, προωθήθηκαν καταλαμβάνοντας και μια ζώνη που εκτεινόταν μέχρι και την τουρκική συνοικία της Λευκωσίας. Η έκταση την οποία είχαν καταλάβει τότε φαίνεται ακριβώς στον πρόχειρα σχεδιασμένο χάρτη, τον οποίο επιδεικνύει ο Γλαύκος Κληρίδης.
Πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής. Θα ακολουθούσε σύντομα, τον επόμενο μήνα Αύγουστο, η δεύτερη φάση της τουρκικής προέλασης, που θα είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη διχοτόμηση της Κύπρου – ένα στόχο τον οποίο η Τουρκία είχε ήδη θέσει περίπου μια 20ετία ενωρίτερα. Και για δυο δεκαετίες ανέμενε τη μεγάλη ευκαιρία. Που της δόθηκε τον Ιούλιο του 1974.
+ Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία: ο ιστορικός Άντρος Παυλίδης αναλύει στιγμές από το (c)Φωτογραφικό Αρχείο Μπάμπη Αβδελόπουλου/Πολίτη
