ΒΙΒΛΙΟ/Προτάσεις

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 30.8.2020

Το Σολώνειον Κέντρο Βιβλίου προτείνει εκδόσεις με θέμα την ιστορία και την ανθρωπότητα.




Άνθρωποι - Μια σύντομη Ιστορία του πώς τα Γ...ΜΕ  όλα!, Φίλιπς Τομ, Εκδ. Ψυχογιός

ΜΙΑ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ Μ#Λ#ΚΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Στα εβδομήντα χιλιάδες χρόνια που περπατάει το ανθρώπινο είδος πάνω σε αυτή τη γη, έχουμε καταφέρει πολλά. Στην τέχνη, στην επιστήμη, στον πολιτισμό, στο εμπόριο, στην τροφική αλυσίδα είμαστε αληθινοί νικητές. Με κάθε ειλικρίνεια, όμως, δεν επρόκειτο για μια απλή βόλτα στο πάρκο και μερικές φορές καταφέραμε πραγματικά, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, να τα γ...με.

Από την Εκστρατεία των Τεσσάρων Μιασμάτων του Μάο Τσε Τουνγκ μέχρι το Αμερικανικό Νταστ Μπόουλ, από τον Αυστριακό Στρατό που επιτέθηκε στον εαυτό του μια νύχτα που όλοι είχαν μεθύσει, μέχρι την παγκόσμια υπερδύναμη που εξέλεξε Πρόεδρο έναν τηλεοπτικό τιτάνα... είναι σχετικά ασφαλές να πούμε ότι, ως είδος, δε γίναμε εξυπνότεροι μεγαλώνοντας.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα σκεφτείτε ότι πραγματικά τα γ...τε, αυτό το βιβλίο θα σας θυμίσει ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα... (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).



Σύντομη Ιστορία του Κόσμου, Wells H.G, Εκδ. Κέδρος

Ξεκινώντας από την καταγωγή της Γης και καταλήγοντας στα αποτελέσματα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η «Σύντομη Ιστορία του κόσμου» συνθέτει μια πολύπλευρη και συναρπαστική αφήγηση με θέμα την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Ο Ουέλς εξετάζει ποικίλα ιστορικά στάδια όπως η Νεολιθική Εποχή, η εμφάνιση του ιουδαϊσμού, ο Χρυσός Αιώνας της Αθήνας, η ζωή του Χριστού, η άνοδος του ισλάμ, η ανακάλυψη της Αμερικής και η Βιομηχανική Επανάσταση. Το βιβλίο παραμένει από τα πιο ευανάγνωστα του είδους του.

Πνευματώδες, γραμμένο με οξυδέρκεια, το βιβλίο του Ουέλς «Σύντομη Ιστορία του κόσμου» αντανακλά πλήρως τις πολιτικές πεποιθήσεις του συγγραφέα, καθώς και την αποφασιστική αφοσίωσή του στην ανθρώπινη πρόοδο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).



Στις Φλόγες, Klein Naomi, Εκδ. Κλειδάριθμος

Το '«Στις φλόγες» αποδεικνύει γιατί η Ναόμι Κλάιν χαρακτηρίστηκε από το «The New Yorker» «η πλέον επιδραστική μορφή της αμερικανικής Αριστεράς» και γιατί ο κορυφαίος περιβαλλοντολόγος Μπιλ ΜακΚίμπεν την αποκαλεί «πνευματική μητέρα τού Πράσινου Νιου Ντιλ - το οποίο τυχαίνει να είναι η πιο σημαντική ιδέα στον κόσμο αυτή τη στιγμή».

Για τουλάχιστον μία δεκαετία η καταξιωμένη δημοσιογράφος και πρωτοπόρος διανοούμενη Ναόμι Κλάιν έχει καταγράψει τη μεταβολή της κλιματικής κρίσης από μια μελλοντική απειλή σε μια κρίσιμη κατάσταση με επείγοντα χαρακτήρα.

Ήταν μεταξύ των πρώτων που υποστήριξαν ό,τι τώρα αποκαλείται Πράσινο Νιου Ντιλ - ένα όραμα για τη μεταμόρφωση των οικονομιών μας ώστε να αντιμετωπίσουμε, ταυτόχρονα, την κλιματική κατάρρευση και την ανεξέλεγκτη ανισότητα. Τώρα που η στάθμη των ωκεανών αυξάνεται μαζί με την παγκόσμια ανησυχία, υποστηρίζει ότι μόνο αυτού του είδους η τολμηρή δράση από τη βάση έχει μια πιθανότητα να μας κινητοποιήσει να αγωνιστούμε για τη ζωή μας όσο ακόμα υπάρχει χρόνος.



Ρέκβιεμ για το αμερικανικό όνειρο, Τσόμσκι Νοσμ, Εκδ. Πατάκης

«Στη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, την οποία είμαι αρκετά μεγάλος ώστε να τη θυμάμαι, τα πράγματα ήταν άσχημα - υποκειμενικά, πολύ χειρότερα σε σχέση με το σήμερα. Ωστόσο υπήρχε η αίσθηση ότι με κάποιο τρόπο θα τα καταφέρναμε, η προσδοκία ότι η κατάσταση θα βελτιωνόταν...».

Στο πρώτο του μεγάλο βιβλίο με θέμα την εισοδηματική ανισότητα, ο Νόαμ Τσόμσκι ανατέμνει τα θεμελιώδη δόγματα του νεοφιλελευθερισμού και εξετάζει, με βλέμμα καθαρό, ψύχραιμο και υπομονετικό, τα οικονομικά δεδομένα της ζωής. Ποιες είναι οι δέκα βασικές αρχές για τη συσσώρευση πλούτου και εξουσίας στην Αμερική και στον δυτικό κόσμο σήμερα; Στο «Ρέκβιεμ για το αμερικανικό όνειρο» ο Τσόμσκι αφιερώνει ένα κεφάλαιο σε καθεμία από αυτές τις δέκα βασικές αρχές και παραθέτει αποσπάσματα από βασικά κείμενα που έχουν επηρεάσει τη σκέψη του, προκειμένου να ενισχύσει τα επιχειρήματά του.

Για τη δημιουργία του «Ρέκβιεμ για το αμερικανικό όνειρο» ο Τσόμσκι και οι επιμελητές του, οι κινηματογραφιστές Πίτερ Χάτσισον, Κέλι Νικς και Τζάρεντ Π. Σκοτ, πέρασαν μαζί αμέτρητες ώρες σε διάστημα πέντε ετών, από το 2011 μέχρι το 2016. Μετά την κυκλοφορία της κινηματογραφικής εκδοχής, ο Τσόμσκι και οι επιμελητές επέστρεψαν στις πολλές μαγνητοσκοπημένες ώρες και στις απομαγνητοφωνήσεις και δημιούργησαν ένα τεκμήριο με τρεις φορές περισσότερο κείμενο σε σχέση με την ταινία.

Sapiens - Μια σύντομη Ιστορία του Ανθρώπου, Harari Noah Yuval, Εκδ. Αλεξάνδρεια

Εκατό χιλιάδες χρόνια πριν τουλάχιστον έξι «ανθρώπινα» είδη κατοικούσαν στη Γη. Σήμερα υπάρχει μόνο ένα: ο Homo Sapiens, δηλαδή εμείς. Πώς τα κατάφερε το είδος μας στη μάχη για την κυριαρχία; Πώς βρέθηκαν οι τροφοσυλλέκτες πρόγονοί μας να στήνουν πόλεις και βασίλεια; Πώς φτάσαμε να πιστεύουμε σε θεούς, σε έθνη και σε ανθρώπινα δικαιώματα; Να εμπιστευόμαστε χρήματα, νόμους και βιβλία; Να υποδουλωνόμαστε σε γραφειοκρατίες, χρονοδιαγράμματα και καταναλωτικά μοντέλα; Και πώς θα είναι ο κόσμος μας στις χιλιετίες που θα έρθουν;

Ο καθηγητής Γιουβάλ Νόε Χαράρι διατρέχει όλη την ανθρώπινη Ιστορία, από τους πρώτους ανθρώπους που περπάτησαν στη Γη μέχρι τις ριζοσπαστικές -και ενίοτε καταστροφικές- καινοτομίες της Γνωστικής, της Αγροτικής και της Επιστημονικής Επανάστασης. Αντλώντας από ένα τεράστιο φάσμα επιστημών (βιολογία και γενετική, παλαιοντολογία και ιστορία, ανθρωπολογία, κοινωνιολογία και οικονομικά), προσφέρει πρωτότυπες και συχνά διασκεδαστικές απαντήσεις στα πιο κρίσιμα ερωτήματα.

Τολμηρό, πολυδιάστατο, προκλητικό, το «Σάπιενς» θέτει υπό αμφισβήτηση όλα όσα νομίζαμε ότι ξέρουμε για την ανθρώπινη κατάσταση: τις πεποιθήσεις μας, τις πράξεις μας, τη δύναμή μας... και το ίδιο μας το μέλλον. (Από την παρουσίαση της έκδοσης).

Ζευγάρια που έγραψαν Ιστορία της Ελλάδας, Διβάνη Λένα, Εκδ. Πατάκης

Πόσο επηρεάζει άραγε η προσωπική ζωή των πρωταγωνιστών της Ιστορίας την πολιτική δράση τους αλλά και, αντιστρόφως, πόσο επηρεάζει η δημόσια έκθεση τα του οίκου τους; Αυτό διερευνά το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας. Γιατί είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τις αποφάσεις ενός δημόσιου προσώπου χωρίς να γνωρίζουμε τις ανομολόγητες ανάγκες του, τα τραύματά του.

Αν δεν ξέρεις τι σήμαινε για την Έλλη Παππά ο Μπελογιάννης, πώς να δικαιολογήσεις την απόφασή της να γεννήσει το παιδί του, αν και παντρεμένη με άλλον, φυλακισμένη και μελλοθάνατη; Πώς να ερμηνεύσεις τη διαλυτική στάση του Ανδρέα Παπανδρέου απέναντι στην Ένωση Κέντρου αν δεν ξέρεις την άβυσσο που τον χώριζε από τον πατέρα του; Και ο Παύλος γιατί άραγε άφησε τη Φρειδερίκη να γίνει από βασίλισσα βασιλιάς;

Διάλεξα να μιλήσω για ζευγάρια γιατί στον έρωτα και στη συμβίωση είμαστε όλοι έκθετοι και γυμνοί, ολόκληροι. Φυσικά άκουγα συνεχώς στα αφτιά μου τον αντίλογο: Πώς να μαντέψω τη δυναμική ενός ζευγαριού, πώς να συνοψίσω το φως και το σκοτάδι του; Η αμφιβολία όμως δεν με σταμάτησε, απλώς έθρεψε τη γοητεία της έρευνας...

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τα φύλλα συκής και η λογοκρισία στα έργα ζωγραφικής του Μεσαίωνα

Τα φύλλα συκής και η λογοκρισία στα έργα ζωγραφικής του Μεσαίωνα

Τα φύλλα συκής και η λογοκρισία στα έργα ζωγραφικής του Μεσαίωνα

Στο στόχαστρο των συνδέσμων αγωνιστών ΕΟΚΑ η κυπριακή συμμετοχή στη Μπιενάλε - Ενόχλησε η μετάφραση των κειμένων

Στο στόχαστρο των συνδέσμων αγωνιστών ΕΟΚΑ η κυπριακή συμμετοχή στη Μπιενάλε - Ενόχλησε η μετάφραση των κειμένων

Στο στόχαστρο των συνδέσμων αγωνιστών ΕΟΚΑ η κυπριακή συμμετοχή στη Μπιενάλε - Ενόχλησε η μετάφραση των κειμένων

Δανία: Ανακαλύφθηκε μικροσκοπικό πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Δανία: Ανακαλύφθηκε μικροσκοπικό πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Δανία: Ανακαλύφθηκε μικροσκοπικό πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης