Η Ιταλία αρπάζει τη βίλα του Giuseppe Verdi για να την κάνει μουσείο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 28.5.2024
Το κτίσμα του 19ου αιώνα, όπου ο Ιταλός συνθέτης έγραψε τη «La traviata», επρόκειτο να δημοπρατηθεί, αλλά η πώληση δεν έγινε ποτέ. Ο Verdi αγόρασε τη βίλα το 1848 και μετακόμισε εκεί με τη δεύτερη σύζυγό του, Giuseppina Strepponi, το 1851, ζώντας εκεί για τα επόμενα 50 χρόνια

Το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας ενημέρωσε τους κληρονόμους του Giuseppe Verdi ότι θα κατασχέσει τη βίλα του συνθέτη κοντά στην πόλη Piacenza, ανοίγοντας τον δρόμο για τα σχέδια μετατροπής της «υπό σήψη» κατοικίας σε μουσείο, αφιερωμένο στον συνθέτη.


Η βίλα του Verdi

 Ανάμεσα στα χωριά Bussetto και Roncole, το ακίνητο του 19ου αιώνα, όπου ο Verdi έγραψε μερικές από τις πιο γνωστές όπερες του, συμπεριλαμβανομένων των «La traviata» και «La forza del destino», περιέχει πολλές πρωτότυπες παρτιτούρες, μερικά από τα ρούχα του συνθέτη και μία από τις πρώτες εκδόσεις του Alessandro Manzoni, «The Betrothed».

Ο Verdi αγόρασε τη βίλα το 1848 και μετακόμισε με τη δεύτερη σύζυγό του, Giuseppina Strepponi, το 1851, ζώντας εκεί για τα επόμενα 50 χρόνια. Πέρασε μεγάλο μέρος εκείνου του χρόνου φροντίζοντας το γύρω πάρκο με έναν κήπο με τριανταφυλλιές, αμπελώνες, μια σπηλιά που χρησιμοποιείται ως κάβα, μια λιμοναία και στάβλους.

Σήμερα, η βίλα ανήκει σε τέσσερα αδέρφια από την οικογένεια Carrara-Verdi, απογόνους της μικρότερης ξαδέρφης του Verdi, Maria Filomena Verdi. Ένα από τα αδέρφια, ο Angiolo Carrara Verdi, μετέτρεψε μέρος της βίλας σε μουσείο το 2010 και άνοιξε, για το κοινό, το δωμάτιο της Strepponi και το στούντιο της κρεβατοκάμαρας του Verdi.

Ωστόσο, η βίλα έκλεισε τον Οκτώβριο του 2021, με τον Angiolo Carrara Verdi να λέει στους δημοσιογράφους ότι η οικογένεια δεν μπορούσε πλέον να πληρώσει για τη συντήρησή της. Το ακίνητο επρόκειτο να βγει σε πλειστηριασμό το επόμενο έτος, με την κυβέρνηση να προϋπολογίζει 20 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά της βίλας και να σχεδιάζει να ασκήσει το δικαίωμα πρώτης άρνησης.

Αφού η δημοπρασία δεν υλοποιήθηκε ποτέ, το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε στις 21 Δεκεμβρίου 2023 ότι θα κατασχέσει το ακίνητο εντός 180 ημερών, δηλαδή μέχρι και τις 18 Ιουνίου 2024.


Τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης

Η ιταλική κυβέρνηση φαίνεται πως σκοπεύει να μετατρέψει τη βίλα σε μουσείο που θα διοικείται από ένα νέο ίδρυμα του οποίου το διοικητικό συμβούλιο θα περιλαμβάνει εκπροσώπους της περιοχής Emilia-Romagna, τα δημοτικά συμβούλια του Busseto και του γειτονικού χωριού Villanova sull' Arda. Το μουσείο θα ενσωματωθεί σε μια διαδρομή με ορόσημα του Verdi, όπως η όπερα Teatro Verdi στο Busseto και το πατρικό σπίτι του συνθέτη στο Roncole.

«Η βίλα… αντιπροσωπεύει ένα θεμελιώδες μέρος της εθνικής κληρονομιάς λόγω της ιστορικής αξίας του έργου του μεγάλου συνθέτη», δήλωσε ο Τζενάρο Σαντζουλιάνο, υπουργός Πολιτισμού, σε δήλωση για τη βίλα του γνωστού Ιταλού συνθέτη. «Αυτό το περιουσιακό στοιχείο δεν μπορεί να παραμείνει εκτεθειμένο σε υποβάθμιση και παραμέληση, αλλά πρέπει να αποτελέσει τον πυρήνα μιας διαδρομής μουσείου επισκέψιμου από ολόκληρο τον κόσμο».

Του James Imam/The Art Newspaper

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Massive Attack, για την Παλαιστίνη

Massive Attack, για την Παλαιστίνη

Massive Attack, για την Παλαιστίνη