Πέντε για τα Χριστούγεννα

Δέσποινα Χριστοδούλου Δημοσιεύθηκε 10.8.2017

Με την αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα να μετρά ακριβώς τέσσερις βδομάδες, γυρνάμε τον χρόνο πίσω και επιλέγουμε τέσσερις συν μια κλασικές χριστουγεννιάτικες ταινίες, που ενδεχομένως να μην έχετε δει ακόμα. Έτσι, για να μπαίνουμε στο πνεύμα της εποχής και ας δυσανασχετούμε ενίοτε μερικοί με το ετεροχρονισμένο της επικρατούσας τάσης, τις πρόωρα στολισμένες βιτρίνες τριγύρω μας και τα λοιπά λαμπιόνια. Tis the season to be jolly που λένε…!


Babes in Toyland (1934)

Kλασικό μιούζικαλ του αμίμητου κωμικού διδύμου Λόρελ και Χάρντι (ο Χοντρός και ο Λιγνός), μια χαλαρή προσαρμογή της ομώνυμης οπερέτας του Βίκτορ Χέρμπερτ, που ξεχειλίζει με αμέτρητα παιγνίδια, και επομένως βρίσκεται στη λίστα περισσότερο λόγω εορταστικής συνάφειας παρά αυτό καθαυτό χριστουγεννιάτικου θέματος. Δυο βοηθοί κατασκευαστές παιγνιδιών που ζουν σ’ ένα παπούτσι (!) στη «Χώρα των Παιγνιδιών» (Toyand), ο Σταν και ο Όλι, προσπαθούν απεγνωσμένα να μαζέψουν αρκετά χρήματα για να αποπληρώσουν το εκπρόθεσμο χρέος τους στον μοχθηρό Μπάρναμπι (Χένρι Κλάινμπαχ), ο οποίος τους απειλεί ότι θα παντρευτεί τιμωρητικά, παρά τη θέλησή της, τη φίλη τους Μπο Πιπ (Φλόρενς Ρόμπερτς). Στην πορεία θα τα κάνουν θάλασσα με μια παραγγελία του Άη Βασίλη για εξακόσια ξύλινα στρατιωτάκια μεγέθους ενός ποδιού, αντ’ αυτών κατασκευάζοντας εκατό στρατιωτάκια των έξι ποδών, ένα εκ των οποίων τίθεται σε λειτουργία και διαλύει το κατάστημα παιγνιδιών. Και τα ευτράπελα θα συνεχιστούν αντίστοιχα σε όλη την ταινία με μια παράδοξη, απρόβλεπτη πλοκή, εξίσου κωμική, περιπετειώδη και σουρεαλιστική. Ένα ευφάνταστο, κεφάτο φιλμ από τους μαέστρους της χονδροειδούς κωμωδίας (slapstic) που θα κερδίσει παιδιά και μεγάλους.



The Shop around the Corner (1940)

Tο «The Shop around the Corner» του σπουδαίου σκηνοθέτη Ερνστ Λούπιτς είναι η ιδανική ρομαντική κωμωδία για τα Χριστούγεννα, με ισόποσες δόσεις αισιοδοξίας, συγκίνησης και θετικότητας. Βασισμένη στο θεατρικό έργο του Μίκλος Λάζλο «Parfumerie» και έχοντας αναβιώσει στη μεγάλη οθόνη και πιο πρόσφατα με το «Υou’ve Got Mail» της Νόρα Έφρον, η ταινία περιστρέφεται γύρω από ένα κατάστημα δερμάτινων ειδών στη Βουδαπέστη, όπου δύο υπάλληλοι, ο βετεράνος εργένης Άλφρεντ (Τζέιμς Στιούαρτ) και η νεοφερμένη Κλάρα (Μάργκαρετ Σούλαβαν) αισθάνονται μια άμεση αντιπάθεια μεταξύ τους, χωρίς να γνωρίζουν βέβαια ότι έχουν ήδη αρχίσει να ερωτεύονται, αφού αλληλογραφούν ανώνυμα μέσω μιας αγγελίας στην εφημερίδα. Η αναμφίβολη χημεία μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών μετατρέπεται σε απολαυστικά πειράγματα και έξυπνες καυστικές ατάκες, αλλά το τέλος θα είναι γλυκό, ζεστό και όμορφο, ακριβώς όπως πρέπει να μοιάζει η νύκτα των Χριστουγέννων. Μια τρυφερή ιστορία αγάπης, με μοναδικές ερμηνείες από τους Στιούαρτ και Σούλαβαν και μερικούς από τους καλύτερους και πιο πνευματώδεις κινηματογραφικούς διαλόγους που έχουμε δει.

It’s A Wonderful Life (1946)

Τζέιμς Στιούαρτ και πάλι που συμπρωταγωνιστεί αυτήν τη φορά με τη Ντόνα Ριντ σε σκηνοθεσία του μαέστρου Φρανκ Κάπρα, στην πολυαγαπημένη δραματική ταινία που προτάθηκε για πέντε βραβεία Όσκαρ και ήταν κατά παραδοχή του η αγαπημένη του σκηνοθέτη, «It’s A Wonderful Life». Η ταινία ακολουθεί την ιστορία του καλοπροαίρετου, μα απελπιστικά απογοητευμένου με τη ζωή του επιχειρηματία Τζορτζ Μπέιλι (Τζέιμς Στιούαρτ) που παρά τις καλύτερες των προσπαθειών του, βλέπει σταδιακά τις επιλογές του να μειώνονται και σχεδιάζει να αυτοκτονήσει την παραμονή των Χριστουγέννων. Ώσπου ο προστάτης άγγελός του Κλάρενς (Χένρι Τράβερς), παρεμβαίνει για να του υποδείξει αναδρομικά την τεράστια αξία των καλών του πράξεων και να του φανερώσει τον εφιάλτη μιας εναλλακτικής ζωής στην οποία ο Τζορτζ δεν θα είχε καν γεννηθεί. Με εμφανείς αναφορές στο Ντικενσιανό «A Christmas Carol», το φιλμ είναι μια διαχρονική ωδή στην αισιοδοξία, μια υπογράμμιση της δύναμης της οικογένειας και της κοινότητας και τέλος, μια καίρια υπενθύμιση της επίδρασης και των επιπτώσεων που έχουν οι ατομικές μας πράξεις, καλές ή κακές, στους συνανθρώπους μας πιο αρμόζουσα παρά ποτέ την περίοδο των Χριστουγέννων.

Scrooge (1951)

Συναντάμε ξανά τον Τσαρλς Ντίκενς και προτείνουμε το «Scrooge», μια από τις πιο αξιόλογες μεταφορές του μυθιστορήματος «A Christmas Carol», με μια καθοριστικής σημασίας ερμηνεία από τον Βρετανό Άλιστερ Σιμ στον ρόλο του μουντρούχου, τσιγκούνη, μίζερου και σκληρόψυχου Εμπενίζερ Σκρουτζ, που ανέλπιστα έχει μια ευκαιρία για λύτρωση, κάθαρση και επανεύρεση της χαμένης του ανθρωπιάς, όταν αυτός στοιχειώνεται από τρία φαντάσματα την παραμονή των Χριστουγέννων. Ένα πραγματικά κινηματογραφικό διαμάντι νουάρ αισθητικής, με ψυχολογικό ρεαλισμό, θεματική τραχύτητα και ουσία χωρίς να γίνεται υπερβολικά συναισθηματικό και με εξαιρετικές χρωματικά ερμηνείες. Πασίγνωστο το στόρι και το ηθικό δίδαγμα, αν δεν το έχετε δει, σπεύσατε.

The Apartment (1960)

 Πολυβραβευμένη, με υπέρλαμπρο καστ (Τζακ Λέμον, Σίρλεϊ Μακλέιν, Φρεντ ΜακΜάρι) και ένα έξυπνο σενάριο από τον σκηνοθέτη της Μπίλι Γουάιλντερ, η ταινία «The Apartment» είναι ίσως η σπουδαιότερη ρομαντική κωμωδία που έγινε ποτέ. Πρωταγωνιστεί ένας φιλόδοξος, μοναχικός άντρας (Τζακ Λέμον) που προκειμένου να ανέβει τις εργασιακές βαθμίδες, επιτρέπει στα στελέχη της εταιρείας όπου εργάζεται να χρησιμοποιούν το διαμέρισμά του για τις εξωσυζυγικές τους υποθέσεις. Μέχρι που ο έρωτας και ένα ειδύλλιο θα μπουν στη ζωή του, με τις αναπόφευκτες επιπλοκές να κορυφώνονται την περίοδο των γιορτών, σε ένα Xριστουγεννιάτικο πάρτι γεμάτο αποκαλύψεις. Αν και γενικά αστεία, η ταινία ξεχωρίζει για τη γλυκόπικρη, μελαγχολική της απόχρωση. Τίποτε δεν φωτογραφίζει πιο έντονα τη μοναξιά ενός χαρακτήρα άλλωστε, παρά η αντιπαραβολή με ένα εύθυμο Xριστουγεννιάτικο σκηνικό. Μια οξυδερκής ταινία για την αναζήτηση της ευτυχίας και της συντροφικότητας, μια ισχυρή κοινωνική σάτιρα για τις ανθρώπινες σχέσεις και τον ανεκπλήρωτο έρωτα και ένα ειλικρινές πορτρέτο της αγάπης και των ανθρώπων που είναι μοιραία ατελείς, μα δεν πειράζει.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Πέθανε ο Κύπριος συγγραφέας και σκηνοθέτης Άντης Ροδίτης - Λίγα λόγια για την πορεία και το έργο του

Πέθανε ο Κύπριος συγγραφέας και σκηνοθέτης Άντης Ροδίτης - Λίγα λόγια για την πορεία και το έργο του

Πέθανε ο Κύπριος συγγραφέας και σκηνοθέτης Άντης Ροδίτης - Λίγα λόγια για την πορεία και το έργο του