Οσκαρικές προβλέψεις 2017

Δέσποινα Χριστοδούλου Δημοσιεύθηκε 10.8.2017

Μια βδομάδα μας χωρίζει από τα φετινά Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και την κορύφωση της κούρσας των βραβείων της σεζόν. Η διάσημη τελετή των Όσκαρ θα λάβει χώρα για 89η φορά την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στο μεγαλοπρεπές Dolby Theatre της Καλιφόρνιας, με παρουσιαστή τον Αμερικανό κωμικό Τζίμι Κίμελ. Και κάπως έτσι, η ετήσια παρέλαση των κορυφαίων αστέρων της μεγάλης οθόνης σε διαδοχικά γκαλά και ιβέντ θα φτάσει στο τέλος της, ως είθισται, με τη λαμπρότερη γιορτή απ’ όλες, που υπόσχεται χολιγουντιανό γκλάμουρ και φινέτσα σε αφθονία. Σοβαρότερος διεκδικητής των βασικών αγαλματιδίων εφέτος το «La La Land» του Ντέιμιεν Σαζέλ, με ρεκόρ υποψηφιοτήτων που ισοφαρίζει τις δεκατέσσερις του «Τιτανικού» το 1997 και του «All About Eve» το 1950. Ακολουθούν το «Moonlight» του Μπάρι Τζένγκινς και το «Η Άφιξη» («Arrival») του Ντένις Βιλνέβ με οκτώ νεύματα η καθεμία, ενώ τρεις ταινίες συγκέντρωσαν από έξι υποψηφιότητες: «Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα» («Manchester by the Sea») του Κένεθ Λόνεργκαν, «Αντιρρησίας Συνείδησης» («Hacksaw Ridge») του Μελ Γκίμπσον και «Lion» από τον Γκαρθ Ντέιβις.


Αν και στις μέρες μας, με το περιρρέον κλίμα εκπλήξεων και κατάρριψης βεβαιοτήτων, δεν είναι για να κάνουμε προγνωστικά, εμείς θα το τολμήσουμε. Τέσσερις βασικές κατηγορίες και τέσσερις προβλέψεις λοιπόν, με επίγνωση ωστόσο -και παραφράζοντας τον Φόρεστ Γκαμπ στην αναφορά του για τη ζωή- πως τα κινηματογραφικά βραβεία «είναι σαν ένα κουτί σοκολατάκια. Ποτέ δεν ξέρεις τι ακριβώς θα σου πέσει». Για να δούμε, θα επιβεβαιωθούμε;

Καλύτερη ταινία

Οι υποψηφιότητες είναι:

Η Άφιξη (Arrival)

Fences

Αντιρρησίας Συνείδησης (Hacksaw Ridge)

Πάση Θυσία (Ηell or High Water)

Hidden Figures

La La Land

Lion

Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα (Manchester by the Sea)

Moonlight

Φαβορί εδώ και καιρό το νοσταλγικό μιούζικαλ «La La Land», η ταινία-φαινόμενο της φετινής χρονιάς που έπεισε κοινό και κριτικούς αναβιώνοντας τη μεγάλη παράδοση των κλασικών ταινιών της MGM, με τους Έμμα Στοόυν και Ράιαν Γκόσλινγκ να χορεύουν ερωτευμένοι κλακέτες και να τραγουδούν για το «City of Stars». Έχοντας ήδη επικρατήσει στις Χρυσές Σφαίρες με εφτά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της καλύτερης ταινίας, και με την ύψιστη διάκριση στα φετινά βραβεία του Σωματείου Αμερικανών Παραγωγών (Producers Guild of America), τα οποία αποτελούν για πολλούς προάγγελο των Όσκαρ, το μιούζικαλ του Σαζέλ μοιάζει ασταμάτητο. Μικρή ανατροπή έφεραν τα βρετανικά Baftas την περασμένη Κυριακή, που απένειμαν στην ταινία πέντε από τα έντεκα τρόπαια για τα οποία είχε προταθεί, όχι όμως για καλύτερη ταινία. Εντούτοις, το La La Land δείχνει να επικρατεί στα προγνωστικά, και κερδίζει και τη δική μας ψήφο.

Α’ Ανδρικός ρόλος

Οι υποψηφιότητες είναι:

Κέισι Άφλεκ (Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα)

Άντριου Γκάρφιλντ (Αντιρρησίας συνείδησης)

Ράιαν Γκόσλινγκ (La La Land)

Βίγκο Μόρτενσεν (Captain Fantastic)

Ντένζελ Ουάσινγκτον (Fences)

Κέισι Άφλεκ και Ντένζελ Ουάσινγκτον οι βασικοί παίκτες σ’ αυτήν την κατηγορία. Ο μεν για τη συγκλονιστική, χαμηλών τόνων ερμηνεία του στο «Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα» ως ο κηδεμόνας του δεκαεξάχρονου ανιψιού του μετά τον θάνατο του αδερφού του, κι ενώ παλεύει με τους δαίμονες του παρελθόντος και την αδυσώπητη θλίψη μιας προσωπικής του οικογενειακής τραγωδίας. Ο δε για τον αβανταδόρικο, θεατροκεντρικό ρόλο ενός αποτυχημένου παίκτη του μπέιζμπολ που αντιμετωπίζει διακρίσεις ως συλλέκτης σκουπιδιών στο «Fences», μια προσαρμογή του βραβευμένου με Τόνι θεατρικού έργου του Αύγουστου Ουίλσον. Ο Κέισι Άφλεκ έχει ήδη κερδίσει τα πλείστα σημαντικά βραβεία της σεζόν (Bafta, National Board of Review, New York Film Critics Circle) πλην αυτού του Σωματείου Ηθοποιών (SAG) που πήγε στον ήδη βραβευμένο με δύο Όσκαρ Ουάσινγκτον. Θα καταφέρει ο Άφλεκ να πείσει την Ακαδημία και να επικρατήσει του τεράστιου Ουάσινγκτον; Αυτή είναι και η πρόγνωσή μας.

Α’ Γυναικείος ρόλος

Οι υποψηφιότητες είναι:

Ιζαμπέλ Ιπέρ (Εlle)

Ρουθ Νέγκα (Loving)

Νάταλι Πόρτμαν (Jackie)

Έμμα Στόουν (La La Land)

Μέριλ Στριπ (Florence Foster Jenkins)

Στην κούρσα συνεχίζει να προηγείται η Έμμα Στόουν, έχοντας κερδίσει τις σημαντικότερες διακρίσεις μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων της Χρυσής Σφαίρας, του Bafta και του Σωματείου των Ηθοποιών, για τον ρόλο της ως Μία στο «La La Land», μιας επίδοξης ηθοποιού στο Χόλιγουντ που ερωτεύεται ένα μουσικό της τζαζ. Με κοριτσίστικη φρεσκάδα και έντονη εκφραστικότητα δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία ως η απεγνωσμένη καλλιτέχνις που περνά από αμέτρητες, απαίσιες ακροάσεις. Ερμηνεία που συνοψίζει θαυμάσια το βασικό μήνυμα της ταινίας, αλλά παράλληλα και τις ελπίδες και τα όνειρα του θεατή. Εξίσου αξιοσημείωτη σ’ αυτή την κατηγορία η Νάταλι Πόρτμαν στον πρωταγωνιστικό ρόλο του biopic «Jackie», ως πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Jackie Kennedy, ωστόσο η Έμμα Στόουν δείχνει φορτσάτη για το φετινό Όσκαρ και μόνο μια μεγάλη ανατροπή θα της το στερήσει.

Καλύτερη σκηνοθεσία

Οι υποψηφιότητες είναι:

Ντενί Βιλνέβ (Η Άφιξη)

Μελ Γκίμπσον (Αντιρρησίας Συνείδησης)

Ντάμιεν Σαζέλ (La La Land)

Κένεθ Λόνεργκαν (Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα)

Μπάρι Τζένκινς (Moonlight)

Σχεδόν σίγουρος για το Όσκαρ ο 32χρονος Καναδός σκηνοθέτης Ντέιμιεν Σαζέλ -εκτός κι αν συμβεί κάτι συγκλονιστικό- για το «La La Land». Για όλους τους λόγους που έδωσαν στην ταινία του τις αμέτρητες διακρίσεις μέχρις στιγμής. Για τους ίδιους λόγους που τρεις στις τέσσερις κατηγορίες που εξετάζουμε σήμερα συναινούν πως το «La La Land» θα σαρώσει στα φετινά βραβεία. Για το παράτολμο, εμπνευσμένο κινηματογραφικό στοίχημα που έβαλε να φέρει στη μεγάλη οθόνη τη ξεχασμένη αίγλη των κλασικών μιούζικαλ και την αμίμητη κινηματογραφική εμπειρία του σινεμασκόπ. Γιατί δεν ξεφούσκωσε μετά το εξαίσιο «Whiplash» του 2014, τουναντίον επέστρεψε με όραμα, νοσταλγία, αξιώσεις, ταλέντο, ήθος και πάνω απ’ όλα διάθεση για δουλειά και πειραματισμό. Και για το νεαρό της ηλικίας του που συνηγορεί πως τα καλύτερα από τον σκηνοθέτη μάλλον έπονται.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»

«Cyprus Film Festival» 2024 | Οι ταινίες που βραβεύτηκαν στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό

«Cyprus Film Festival» 2024 | Οι ταινίες που βραβεύτηκαν στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό

«Cyprus Film Festival» 2024 | Οι ταινίες που βραβεύτηκαν στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024