Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 4.10.2017

Το Θέατρο Ριάλτο φιλοξενεί για 7η χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους [ISFFC 2017] που επανέρχεται στην οθόνη του λεμεσιανού θεάτρου με ταινίες μικρού μήκους από την Κύπρο και τον κόσμο.


Από τις 14 μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2017, ο επίσημος διεθνής διαγωνιστικός θεσμός ταινιών μικρού μήκους της Κύπρου αναδεικνύει τη μικρού μήκους ταινία ως ένα ξεχωριστό οπτικοακουστικό μέσο έκφρασης και προάγει την πρόοδο της κινηματογραφικής τέχνης και πρακτικής.
Το φεστιβάλ αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επαγγελματίες του σινεμά, τους σινεφίλ και τους εκκολαπτόμενους σκηνοθέτες και δημιουργούς

Προβολές ταινιών

Μέσα από δεκάδες προβολές ταινιών μικρού μήκους -μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, πειραματικές και ταινίες κινουμένων σχεδίων- το κοινό θα απολαύσει μερικά από τα πιο σημαντικά μικρού μήκους κινηματογραφικά έργα της διεθνούς κινηματογραφίας καθώς και τις πιο πρόσφατες δημιουργίες των Κυπρίων μικρομηκάδων.

Και παράλληλες δράσεις

Το κυρίως φεστιβάλ πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις εμπνευσμένες από την 7η τέχνη: σειρά από masterclasses, συναντήσεις επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου, θεματικές και site-specific προβολές σε σημεία της πόλης της Λεμεσού, θα επεκτείνουν το φεστιβάλ έξω από τη σκοτεινή κινηματογραφική αίθουσα.

Η αρχή θα γίνει με ένα πάρτι, μια νύχτα πριν από την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ, στις 13 Οκτωβρίου, έξω από την αποθήκη της Συνεργατικής Χαρουπιών στο Καρνάγιο Λεμεσού.

carob_warehouse_lemesos


Έξω από αυτό το κτήριο, την Αποθήκη Συνεργατικής Χαρουπιών στο Καρνάγιο, των αρχιτεκτόνων Φοίβου Πολυδωρίδη και Ανδρέα Παπαδόπουλου [1961] που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και μοναδικά στο είδος τους κτήρια μοντέρνας και βιομηχανικής αρχιτεκτονικής στην Κύπρο, θα πραγματοποιηθεί το πάρτι που θα σημάνει την αρχή του Φεστιβάλ.

Το πάρτι έχει τίτλο Play it again! και αποτελεί μια πρωτότυπη δράση με site specific προβολές εναλλακτικών ταινιών μικρού μήκους υπό τους ήχους μουσικής από τους dj isel, ΞLY, Pan, Eugene Skull και Polem. [στο Carob Warehouse στις 13 Οκτωβρίου στις 20:30].

Οι επιμελητές, η Κριτική Επιτροπή και τα βραβεία

Το δύσκολο έργο της επιλογής του διεθνούς προγράμματος ταινιών αλλά και την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ έχουν, για ακόμη ένα χρόνο, οι Κύπριοι σκηνοθέτες Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνάς.

Η Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από καταξιωμένους επαγγελματίες του κινηματογράφου που θα κληθούν να επιλέξουν και να απονείμουν τα εξής βραβεία:

 • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους,

 • Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας,

 • 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας,

 • 1ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας,

 • 2ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας,

 • Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και

 • Βραβείο Φοιτητικής Επιτροπής για Καλύτερο Μουσικό Βίντεο


Της Κριτικής Επιτροπής θα προεδρεύει ο Δανός σκηνοθέτης και παραγωγός κ. Thomas Stenderup, πρύτανης της Σχολής Κινηματογράφου της Νορβηγίας. Η εταιρεία παραγωγής του έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από 50 παραγωγές ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, οι οποίες έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία διεθνώς, συμπεριλαμβανομένης και υποψηφιότητας για Χρυσή Σφαίρα και Βραβείο Όσκαρ.

Την πενταμελή Επιτροπή συμπληρώνουν ο Κύπριος σκηνοθέτης και παραγωγός Μάριος Πιπερίδης, ο παραγωγός Dragan Marinkovic από τη Σερβία, η film programmer και ειδική σύμβουλος σε μεγάλα φεστιβάλ Simone Spani από την Ελβετία και ο σκηνοθέτης και καθηγητής κινηματογράφου Laurentiu Damian από τη Ρουμανία.

Οι 11 κυπριακές ταινίες στο φετινό Εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα

Έντεκα ταινίες μικρού μήκους από Κύπριους σκηνοθέτες θα προβληθούν φέτος στο Εθνικό Διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι οποίες αυτόματα συμπεριλαμβάνονται και στο διεθνές πρόγραμμα και είναι οι [αλφαβητικά]:

ISFFC_Birthday


Birthday, Ήσα Αμαλίας Μιχαήλ

Η ταινία Birthday περιγράφει την προσπάθεια κάλυψης του εσωτερικού κενού μέσα από την προετοιμασία ενός πάρτι γενεθλίων.
ISFFC_Black Mountain


Black Mountain, Μαριάννας Χριστοφίδου

Ένας ψαράς στην Αδριατική θάλασσα, από τους τελευταίους στην περιοχή που χρησιμοποιεί μια απαρχαιωμένη μέθοδο ψαρέματος, αναγκάζεται να ξεκινήσει απ´την αρχή, αφού τα δίχτυα του γεμίζουν διαρκώς με φύκια και σπάνε από το βάρος. Η ψαριά του είναι τόσο πενιχρή που ρίχνει τα λιγοστά ψάρια πίσω στη θάλασσα. Κι όμως δεν απελπίζεται, είμαστε αντιμέτωποι με τη δύναμη της θέλησης και της επιμονής, με μία άλλη ικανότητα αντίληψης του χρόνου.

ISFFC_CaffeCeruti


Caffè Cerutti, Έλμου Κ. Νεοκλέους

Μέρες γιορτινές. Δύο φίλες, η Καίτη και η Ντιάνα, συναντιούνται μετά από μήνες που δεν έχουν ειδωθεί στο Caffè Cerutti. Η Ντιάνα είναι αυθόρμητη, ενθουσιώδης και έτοιμη να ακούσει όλα τα νέα της φίλης της. Όμως, η συνάντησή τους παίρνει απροσδόκητη τροπή, καθώς η διακόσμηση του καφέ προκαλεί στην Καίτη αντιδράσεις ακατανόητες για την Ντιάνα.

ISFFC_Catch


Catch, Γιώργου Ευαγγέλου

Πριν από κάθε ταξίδι του, ένας πατέρας κάνει μια λίστα με τον γιό του, για το τι θα κάνουν όταν επιστρέψει. Όταν ο πατέρας δεν έρχεται πίσω από το τελευταίο του ταξίδι, ο μικρός αποφασίζει να εκπληρώσει τη λίστα μόνος του.

ISFFC_Enslaved
Enslaved, Κωνσταντίνου Σοφοκλέους


Η ταινία αφηγείται την ατυχή σειρά γεγονότων που συμβαίνουν σε ένα ανυποψίαστο νεαρό κορίτσι στη διαδικασία της για να ξεφύγει από την πορνεία. (H ταινία προβάλλεται εκτός διαγωνισμού.)
ISFFC_Fish Bowl


Fish Bowl, Ανδρέα Σεϊττάνη

Η πνευματική επιβίωση ενός μοναχικού ανθρώπου μέσα στη γυάλα του.

ISFFC_HappyValentines


Happy Valentine's, Παντελή Χαπέσιη

Ο Ντρέικ ετοιμάζεται για το ραντεβού του Αγίου Βαλεντίνου. Καταβάλλει προσπάθεια στις προετοιμασίες και επιλέγει το σωστό κόκκινο κρασί για την περίσταση. Αλλά τι είναι αυτοί οι περίεργοι θόρυβοι από το κελάρι κρασιών και είναι το ραντεβού του αυτό που διαπραγματεύτηκε;

ISFFC_Natas


Natas, Χάρη Αγιώτη

Ο Μάρκ είναι ένας συνηθισμένος έφηβος με δυσλεξία. Δυσαρεστημένος με την πάθησή του αποφασίζει να επικαλέσει τον Σατανά με μαύρη μαγεία για να του πουλήσει την ψυχή του με αντάλλαγμα να τον θεραπεύσει εντελώς. Όμως τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδίαζε όταν επικαλεί καταλάθος τον Άι Βασίλη.

ISFFC_SanAnemos


Σαν Άνεμος, Δάφνης Μιλτιάδου

Ένα μουσικό κομμάτι απο ένα παλιό γραμμόφωνο είναι η αφορμή για την μικρή Χαρά να θυμηθεί το παρελθόν. Η βαθιά φιλία της Χαράς με ένα παιδί θαύμα στην μουσική θα καθορίσει τη ζωή της και θα τη φέρει αντιμέτωπη με το τι είναι αλήθεια και τι είναι φαντασία. Μια ιστορία για να μην εγκαταλείπουμε...

ISFFC_TheDaughters


Οι Κόρες, Μαρίνου Παναγιώτου

Η υπερήλικη Κορνηλία ζει σε ένα μικρό χωριό της επαρχίας Πάφου, ενώ τα περισσότερα παιδιά της ζουν στην Αυστραλία. Η Μάγια, μετανάστρια οικιακή βοηθός, τη φροντίζει καθημερινά, με την οικογένειά της να βρίσκεται στο Νεπάλ. Οι λεπτομέρειες της καθημερινής τους σχέσης αναδεικνύουν τη ρευστότητα της έννοιας της οικογένειας.

ISFFC_AsimantiZoi
Η ασήμαντη ζωή της Ελένης Παυλή, Μιχάλη Χαπέσιη

Η ταινία πραγματεύεται την ζωή των Ελλήνων Κύπριων μεταναστών στο Λονδίνο μετά την φασιστική δήλωση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού ότι οι πολίτες του κόσμου δεν έχουν γνώση του τι είναι ιθαγένεια. Μέσα από τον φακό μιας απλής κόρης, συζύγου και μητέρας (της Ελένης Παυλή) βλέπουμε την καθημερινή πάλη για να διατηρηθούν οι απλές ισορροπίες της καθημερινής ζωής, την αγάπη και φροντίδα για τους γονείς, την κρίση ταυτότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς και την αποξένωση της τρίτης γενεάς.

Κόκκινη Μύτη, Ανδρέα Κυριάκου

Μετά από μια ανεπιθύμητη επίσκεψη, ένας Παλαιστίνιος μετανάστης έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν του.

Τα παράλληλα προγράμματα

 • Παρουσίαση Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων για ταινίες μικρού μήκους


(Κυριακή 15/10 - 18:00 Σκηνή Θέατρου Ριάλτο)

Το ISFFC παρουσιάζει τα χρηματοδοτικά προγράμματα για ταινίες μικρού μήκους του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Μικροφίλμ (ΕΡΤ) από την Ελλάδα, καθώς και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Ο Μένος Δελιοτζάκης – Υπεύθυνος του προγράμματος Μικροφίλμ της ΕΡΤ και η Σταυρούλα Γερωνυμάκη – Eλληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, καθώς και εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου θα παρουσιάσουν τα χρηματοδοτικά τους προγράμματα. Οι Κύπριοι δημιουργοί θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε λεπτομέρεια καθώς και να ρωτήσουν περισσότερες πληροφορίες.

Η παρουσίαση θα γίνει στην Ελληνική γλώσσα και αποτελεί συνδιοργάνωση με το Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Κύπρου.

 • Μικρού μήκους αριστουργήματα από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας


(Κυριακή 15/10 - 23:00 Πλατεία Ηρώων)

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, ή αλλιώς η Διεθνής Έκθεση Κινηματογραφικής Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας, ιδρύθηκε το 1932 και αποτελεί το παλαιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο. Το τμήμα «Ορίζοντες» (Orizzonti) είναι ένα από τα διαγωνιστικά τμήματά του που ξεχωρίζει για τις νέες κινηματογραφικές φόρμες των ταινιών που επιλέγει, και το οποίο διατηρεί «ανοικτούς τους ορίζοντές του» σε νέες τάσεις εκφραστικών ιδιωμάτων στον κινηματογράφο. Το Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Κύπρου φιλοξενεί στην οθόνη του μια συλλογή από ταινίες μικρού μήκους του Orizzonti - αντιπροσωπευτικά δείγματα των νέων αισθητικών και εκφραστικών τάσεων στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

 • Η ταινία μικρού μήκους στην εικονική πραγματικότητα (VR): Η τάση του μέλλοντος στην κινηματογραφική εμπειρία


(Εγκαίνια Δευτέρα 16/10 - 22:30 Πλατεία Ηρώων)

Οι ταινίες εικονικής πραγματικότητας αποτελούν το επόμενο βήμα στην κινηματογραφική εμπειρία, βυθίζοντας τον θεατή σε μια νέα συνολική εμπειρία. Για πρώτη φορά φέτος, το Φεστιβάλ φιλοξενεί ένα πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους Εικονικής Πραγματικότητας (VR) με στόχο να αναδείξει έργα που αγγίζουν την καινοτομία του μέλλοντος και διευρύνουν τις δημιουργικές δυναμικές του κινηματογραφικού μέσου. Σε μια ειδικά σχεδιασμένη αίθουσα προβολών, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από το σινεμά του μέλλοντος. Το πρόγραμμα αποτελείται από επιλογή ταινιών μικρού μήκους 360 μοιρών από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Pearl, της πρώτης ταινίας εικονικής πραγματικότητας που προτάθηκε για βραβείο Όσκαρ!

Φορέστε λοιπόν τα VR γυαλιά σας και απολαύστε το θέαμα!

Η αίθουσα θα παραμείνει ανοιχτή όλες τις ώρες του Φεστιβάλ, 20:30 - 00:00, από τις 16/10 μέχρι και τις 21/10. Το παράλληλο πρόγραμμα SHORTS IN VIRTUAL REALITY είναι μια συνεργασία με τα PUBLIC Κύπρου.

 • Όψεις του Φανταστικού: Τα βραβευμένα του Countryside Animafest Cyprus


(Τετάρτη 18/10 - 23:00 Πλατεία Ηρώων)

Το πρόγραμμα Όψεις του Φανταστικού παρουσιάζει τις βραβευμένες ταινίες που προβλήθηκαν στην 16η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου 2017. Επιμέλεια: Γιώργος Τσαγγάρης

 • Κινηματογραφικές Επιλογές από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Regensburg


(Παρασκευή 20/10 - 23:00 Πλατεία Ηρώων)

Η Εβδομάδα Ταινιών Μικρού Μήκους Regensburg, που ξεκίνησε το 1994, διαθέτει πλέον τέσσερις κινηματογραφικές αίθουσες, και δεν αποτελεί απλώς θεσμό της πολιτιστικής ζωής του Ρέγκενσμπουργκ, αλλά και ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα ολόκληρης της περιοχής. Το ISFFC παρουσιάζει μια επιλογή από βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το σημαντικό αυτό φεστιβάλ της Γερμανίας.

 • Amaze Me


(Σάββατο 21/10 - 22:00 Πλατεία Ηρώων)

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, παρουσιάζεται ένα διαγωνιστικό πρόγραμμα με κορυφαία μουσικά βίντεο από όλο τον κόσμο, με κριτές τους φοιτητές της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα μουσικά βίντεο θα προβληθούν επίσης και στο πάρτυ λήξης του Φεστιβάλ.

Το Πρόγραμμα Παράλληλων Προβολών περιλαμβάνει επίσης ταινίες για Μαθητές Δημοτικής Εκπαίδευσης, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν ιστορίες από ολόκληρο τον κόσμο και να αγαπήσουν τη μικρού μήκους ταινία.

+ Το Φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπ.Π.Π. και του Θεάτρου Ριάλτο.

Το αναλυτικό και πλήρες πρόγραμμα θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.isffc.com.cy

Υπότιτλοι: Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
Είσοδος ελεύθερη (Απαραίτητη η εξασφάλιση θέσεων από το ταμείο του θεάτρου)

Πληροφορίες: Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ 77777745, www.isffc.com.cy / www.rialto.com.cy

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ο Μάρτιν Σκορσέζε ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τα αρχαία ναυάγια στη Μεσόγειο

Ο Μάρτιν Σκορσέζε ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τα αρχαία ναυάγια στη Μεσόγειο

Ο Μάρτιν Σκορσέζε ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τα αρχαία ναυάγια στη Μεσόγειο

Πέθανε η Γαλλίδα ηθοποιός Ανούκ Εμέ, μούσα της νουβέλ βαγκ, σταρ της «Ντόλτσε Βίτα»

Πέθανε η Γαλλίδα ηθοποιός Ανούκ Εμέ, μούσα της νουβέλ βαγκ, σταρ της «Ντόλτσε Βίτα»

Πέθανε η Γαλλίδα ηθοποιός Ανούκ Εμέ, μούσα της νουβέλ βαγκ, σταρ της «Ντόλτσε Βίτα»

Δωρεάν εργαστήρια κινηματογραφικής δημιουργίας

Δωρεάν εργαστήρια κινηματογραφικής δημιουργίας

Δωρεάν εργαστήρια κινηματογραφικής δημιουργίας

Άδωνις Φλωρίδης | Ιστορίες της κυπριακής ψυχής

Άδωνις Φλωρίδης | Ιστορίες της κυπριακής ψυχής

Άδωνις Φλωρίδης | Ιστορίες της κυπριακής ψυχής