«Κυπριακός Κινηματογράφος και Σκηνοθέτες» είναι ο τίτλος του αφιερώματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017 στο σύγχρονο κυπριακό σινεμά. Το αφιέρωμα ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, με την πολυβραβευμένη ταινία του Πέτρου Χαραλάμπους «Το αγόρι στη γέφυρα» και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου με την πρόσφατα βραβευμένη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ταινία του Άδωνι Φλωρίδη «Rosemarie». Ενδιαμέσως θα προβληθούν οι πιο πρόσφατες ταινίες των Ανδρέα Πάντζη, Μαρίνου Καρτίκκη, Πανίκου Χρυσάνθου και Κύρου Παπαβασιλείου, που σαν σύνολο εκφράζουν τις διάφορες αισθητικές γραμμές και τη θεματολογία με την οποία καταπιάνονται οι κυριότεροι εκπρόσωποι του κινηματογράφου στην Κύπρο.
Το τριήμερο προβολών θα περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις με τους σκηνοθέτες και συζητήσεις για τη σύγχρονη κυπριακή παραγωγή ταινιών.
Οι ταινίες
Το αγόρι στη γέφυρα, του Πέτρου Χαραλάμπους: Η ταινία, με πρωταγωνιστές τους νεαρούς Κωνσταντίνο Φαρμακά και Γιώργο Δημητρίου, είναι τοποθετημένη στο 1988 και εστιάζει στον 12χρονο Σωκράτη που ονειρεύεται να γίνει ήρωας πολέμου. Την άνοιξη στο χωριό [η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στο χωριό Καλοπαναγιώτης] έχει την ευκαιρία να επιδοθεί σε όποια ζαβολιά μπορεί κανείς να σκεφτεί: φτιάχνει στο σπίτι πυροτεχνήματα, τρομάζει τους παππούδες του χωριού, γυρίζει το χωριό με το ποδήλατό του. Μια σειρά από γεγονότα τον αναγκάζουν να βρεθεί με σκληρό τρόπο στον κόσμο των μεγάλων. Το ξύπνημα της άνοιξης είναι βίαιο. Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο της Αγγλοκύπριας Eve Makis με τίτλο The Land of the Golden Apple και το σενάριο υπογράφουν η Eve Makis και ο Σταύρος Παμπαλλής.
Η χαρά και η θλίψη του σώματος, του Ανδρέα Πάντζη: Ο πολυβραβευμένος Κύπριος σκηνοθέτης Ανδρέας Πάντζης στη νέα του ταινία –στην οποία συμμετέχει και πάλι ο διεθνώς καταξιωμένος Γιώργος Χωραφάς- παρουσιάζει ένα σύγχρονο κοινωνικό δράμα με θέμα την προδοσία και τη φιλία. Η ταινία περιστρέφεται γύρω από τον Ευαγόρα, ο οποίος βγαίνει από τη φυλακή, όπου έμεινε 5 χρόνια με την κατηγορία της παραχάραξης δολαρίων. Μοναχικός χαρακτήρας, η μοίρα και η αφοσίωσή του σε μια φιλία που επέλεξε να μην προδώσει, τον οδήγησε στη φυλακή. Τώρα είναι ένας 35άρης που ψάχνει να ξαναβρεί το νήμα της ζωής του. Δεν μπορεί όμως να αφήσει πίσω του το παρελθόν και αναζητεί απεγνωσμένα να βρει τον εξαφανισμένο του φίλο.
Μέλος Οικογένειας, του Μαρίνου Καρτίκκη: Εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα, η ταινία του Μαρίνου Καρτίκκη είναι προσαρμοσμένη στην κυπριακή πραγματικότητα την περίοδο της οικονομικής κρίσης και έχει ως πρωταγωνιστές τον Γιώργο [Κρίστοφερ Γκρέκο] και τη Σοφία [Γιόλα Κλείτου], ιδιοκτήτες ενός μικρού μπακάλικου που προσπαθούν με δυσκολία να αντεπεξέλθουν οικονομικά και να μεγαλώσουν τα δυο παιδιά τους. Ο παππούς τους βοηθά με τη σύνταξή του, όταν όμως πεθαίνει αποφασίζουν να αποκρύψουν το γεγονός για να εξαργυρώνουν την επιταγή του από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.
Η ιστορία της Πράσινης Γραμμής, του Πανίκου Χρυσάνθου: Η ταινία που διένυσε εξαιρετική πορεία στους κινηματογράφους όταν προβλήθηκε, φτάνει στην Πάφο για το κοινό που δεν είχε την ευκαιρία να την παρακολουθήσει. Ο Πανίκος Χρυσάνθου καταπιάνεται με το θέμα που γνωρίζει καλά και που τον παρακινεί ως σκηνοθέτη να συνεχίζει την παραγωγή ταινιών: τοποθετώντας την κάμερά του στην Πράσινη Γραμμή τη δεκαετία '80, παρουσιάζει την ιστορία ενός Ελληνοκύπριου φαντάρου που ανακαλύπτει κάποια στιγμή πως ο Τουρκοκύπριος στρατιώτης απέναντί του ζει στο πατρικό του σπίτι. Οι δυο τους αποφασίζουν να μεταφέρει ο ένας τον άλλο στο σπίτι του, στην άλλη πλευρά.
Εντυπώσεις ενός πνιγμένου, του Κύρου Παπαβασιλείου: Η αλληγορική ταινία του Κύρου Παπαβασιλείου δανείζεται τον τίτλο της από την επιστολή που άφησε ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης στην τσέπη του παλτού του, προτού αυτοκτονήσει το 1928. Στην ιστορία της πρώτης μεγάλου μήκους ταινία του, ο σκηνοθέτης τοποθετεί έναν άντρα στα χέρια του οποίου πέφτει ένα DVD με μια ανολοκλήρωτη ταινία με τίτλο «Οι εντυπώσεις ενός πνιγμένου». Ο άντρας αυτός συναντά μια γυναίκα που του αποκαλύπτει πως στην πραγματικότητα είναι ο Καρυωτάκης και ότι ξαναζεί τις τελευταίες μέρες του, κάθε χρόνο λίγο πριν την ημερομηνία του θανάτου του.
Rosemarie, του Άδωνι Φλωρίδη: Η ταινία του Άδωνι Φλωρίδη επέστρεψε προ ημερών από τη Θεσσαλονίκη όπου απέσπασε το Βραβείο της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Ελλάδας. Η ταινία παρακολουθεί τον Κώστα [Γιάννης Κόκκινος], συγγραφέα μιας τηλεοπτικής σαπουνόπερας που δέχεται πιέσεις από τον παραγωγό του να παραδώσει νέα επεισόδια, ο ίδιος όμως έχει ξεμείνει από ιδέες. Έχοντας μόλις μετακομίσει σε νέα γειτονιά, παρακολουθεί τους γείτονές του και εμπνέεται από τη δραματική καθημερινότητά τους. Συνοπτικά το πρόγραμμα 6/1219:00 | Το Αγόρι στη Γέφυρα (85’, 2016), σκηνοθεσία Πέτρος Χαραλάμπους
21:00 | Η Χαρά και η Θλίψη του Σώματος (149’, 2013), σκηνοθεσία Ανδρέας Πάντζης
7/12
19:00 | Μέλος Οικογένειας (104’, 2015), σκηνοθεσία Μαρίνος Καρτίκκης
21:00 | Η Ιστορία της Πράσινης Γραμμής (115’, 2017), σκηνοθεσία Πανίκος Χρυσάνθου
8/12
19:00 | Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου (82’, 2015), σκηνοθεσία Κύρος Παπαβασιλείου
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή
υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που
παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους.
Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του
περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες
μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε
οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η «Σμαράγδα», του Αιμίλιου Αβραάμ, κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ταλίν
Η «Σμαράγδα», του Αιμίλιου Αβραάμ, κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ταλίν
Οι προβολές της Κυπριακής Ταινιοθήκης μέχρι την Κυριακή
Οι προβολές της Κυπριακής Ταινιοθήκης μέχρι την Κυριακή
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Στο πηγάδι της μνήμης μιας τραγικής περιόδου της ελληνικής ιστορίας
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Στο πηγάδι της μνήμης μιας τραγικής περιόδου της ελληνικής ιστορίας
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.