Faneromeni 18: όλες οι εκδηλώσεις

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 5.6.2018
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με το σύνθημα «Πολιτιστική μας στέγη ο ουρανός», το καλοκαιρινό Φεστιβάλ του Πολιτιστικού Ιδρύματος Κύπρος, σηκώνει αυλαία σε λίγες μέρες με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που θα διαρκέσει τέσσερις μήνες. Μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, κάθε Πέμπτη στις 21:00, το υπαίθριο αμφιθέατρο θα φιλοξενήσει κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες και μουσικοθεατρικές παραστάσεις, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων.




Τι θα δούμε στο Faneromeni 18;

Ιούνιος ‘18



  • Πέμπτη, 7 Ιουνίου στις 21:00


Συναυλία / «Μια θάλασσα τραγούδια»

Η συναυλία αφορά μουσικές παραδόσεις χωρών της Μεσογείου, τραγούδια που πέρασαν από γενιά σε γενιά, που στιγμάτισαν, που πια σπάνια ακούγονται αλλά μας είναι οικεία και άλλα που είναι κομμάτι των αναμνήσεών μας.

Η Ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο κυπριακό κοινό ένα αμάλγαμα των μουσικών αλλά και των τραγουδιών των Ελλήνων, συνδέοντάς τα με αυτά των υπολοίπων λαών της Μεσογείου, αποδεικνύοντας πως η μουσική είναι η κοινή γλώσσα των λαών. Το πρόγραμμα της Ορχήστρας περιλαμβάνει μουσικές από την Ανατολή και τα Βαλκάνια μέχρι τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας και τα φάδος της Πορτογαλίας.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Κώστας Μακεδόνας, Ασπασία Στρατηγού, Απόστολος Μόσιος.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ανδρέας Κατσιγιάννης



Διαβάστε επίσης: Faneromeni 18: Εναρξη με Μακεδόνα και Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας



  • Πέμπτη, 14 Ιουνίου στις 21:00


Συναυλία / «Τραγούδια και μουσικές του κόσμου που αγαπήσαμε»

Η Βάκια Σταύρου, πλαισιωμένη από τον ταλαντούχο πιανίστα και ενορχηστρωτή Μάριο Τακούσιη και τον μπασίστα Γαβριήλ Καραπατάκη ερμηνεύουν τραγούδια και μουσικές του κόσμου που όλοι αγαπήσαμε. Κυρίαρχα στοιχεία θα είναι η δημιουργική φαντασία, ο αυτοσχεδιασμός, μια νέα οπτική ματιά και μια νέα προσέγγιση σε αγαπημένα τραγούδια από πολλές γωνιές του κόσμου στα γαλλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, αγγλικά, ιταλικά, ελληνικά.

Σε παράλληλη συνδημιουργία, το τρίο, με έντονο το συναισθηματικό στοιχείο στις ερμηνείες του, αγγίζοντας με φρεσκάδα και πηγαίο ταλέντο, ερμηνεύουν μελωδίες και τραγούδια του κόσμου, όπως Edith Piaf, Astor Piazzola, Μάνος Χατζιδάκης, Αττίκ, Antonio Carlos Jobim κ.ά.

Η υπερβατικότητα και η αισθαντικότητα της μουσικής της Βάκιας Σταύρου, θα δώσουν πνοή στο φεστιβάλ, κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερης συναυλίας, όπου θα ερμηνεύσει και συνθέσεις από τον πρόσφατο δίσκο της “ALASIA” που ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε στη Γαλλία αρχές του 2017.



  • Πέμπτη, 21 Ιουνίου στις 21:00


Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου, ετοίμασαν ένα ενδιαφέρον κινηματογραφικό πρόγραμμα, μετατρέποντας την αυλή σε ένα υπαίθριο Κινηματογράφο, στο κέντρο της πόλης.

Σινεμά /  «The Intern»

Οι βραβευμένοι με Οσκαρ Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Αν Χάθαγουεϊ συμπρωταγωνιστούν στην ταινία «Ο Αρχάριος»  σε σενάριο και σκηνοθεσία της πολυβραβευμένης Νάνσι Μάγιερς.

Ο Μπεν Γουίτακερ, ένας 70χρονος χήρος, ανακαλύπτει ότι η συνταξιοδότηση δεν είναι αυτό που περίμενε. Δράττοντας την ευκαιρία να ξαναμπεί στο παιχνίδι, βρίσκει δουλειά ως εκπαιδευόμενος σε μια ιστοσελίδα μόδας, την οποία έχει ιδρύσει και διευθύνει, η Τζουλς Οστιν.

Σκηνοθεσία: Νάνσι Μέγιερ

Πρωταγωνιστούν: Αν Χάθαγουεϊ, Ρόμπερντ Ντε Νίρο, Ρενέ Ρούσο



  • Πέμπτη, 28 Ιουνίου στις 21:00


Μουσικές αφηγήσεις / «Στις χώρες των γιγάντων»

Πόση δύναμη κρύβει μέσα του ένα παραμύθι; Η Μαρίνα Κατσάρη, μας αφηγείται αριστουργηματικά, παραμύθια της Ιρλανδίας και της Σκωτίας”, ενώ οι μουσικοί David Faure Brac (ιρλανδικές φλογέρες, μπάντζο, κιθάρα), Loïc Bléjean (ιρλανδική γκάιντα) και Βαγγέλης Γέττος (ακορντεόν, κρουστά, φυσικά ηχητικά εφέ), ντύνουν τον λόγο της με μελωδίες.

Με λαϊκά παραμύθια της Ιρλανδίας και της Σκωτίας, η αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, φιλοξενεί μια μακρινή αλλά τόσο οικεία μουσική παράσταση σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Κύπρο.

«Οι τρεις συμβουλές», ιρλανδικό παραμύθι περιπέτειας, «Η γέφυρα του γίγαντα» παραμύθι που απαντάται στη Βόρεια Ιρλανδία, «Ο μικρός ψαράς και το δακτυλίδι της γοργόνας», παραμύθι της Σκωτίας, είναι τα τρία παραμύθια που θα ταξιδέψει το κοινό.

Υπό τον ήχο της φλογέρας, τη γκάιντα αλλά και του ακορντεόν, άλλοτε ατμοσφαιρικά κι άλλοτε διεισδυτικά, η μουσική ταξιδεύει, ξεναγεί και διδάσκει. Παραδοσιακά ιρλανδικά μοτίβα (jigs και reels) και σκοποί της Βρετάνης που αποδίδονται συχνά με έναν προσαρμοσμένο τρόπο, άλλοτε groovy και άλλοτε πιο ατμοσφαιρικά ώστε να συντροφεύσουν αρμονικά και συμβατά την κυρίως αφήγηση.



Ιούλιος ‘18



  • Πέμπτη, 5 Ιουλίου στις 21:00


Μουσικοθεατρική παράσταση / «Πέρασα…» βασισμένη στην ποίηση της Κικής Δημουλά

Με κύριο «σώμα» τον λόγο της Κικής Δημουλά και όχημα τη μουσική, η συνθέτρια Σοφία Καμαγιάννη χτίζει μια παράσταση η οποία επιχειρεί να αγγίξει πολύπλευρα τον θεατή, με χαρισματικές ερμηνείες και έντονες εναλλαγές.

Έχοντας ακριβό δώρο τη φωνή της ποιήτριας (εκτός από τις απαγγελίες της Κικής Δημουλά, ακούγεται σε απρόσμενες ηχογραφήσεις στίχων της που αποτελούν έναν μη συνηθισμένο τρόπο ακρόασης της ποίησης), η παράσταση σε συνδυασμό με έναν μουσικό – ηχητικό κόσμο, προσκαλεί σε ένα κολλάζ αισθήσεων.

Τρία πρόσωπα πρωταγωνιστούν στο έργο, πρόσωπα που εμπεριέχουν το ένα το άλλο, είναι σε διαρκή αλληλεπίδραση και σύνδεση και συναποτελούν το πρόσωπο της κεντρικής ηρωίδας. Επικοινωνούν πέρα από τον χρόνο, «απ΄τον μέσα ουρανό μιας μνήμης…», αλλά εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο.

Η «ανάγκη για χειροπιαστά πράγματα…» αποτυπώνεται, μέσω της πρόζας, σε ένα πρόσωπο, την α' ηθοποιό, (Γιώτα Φέστα) που βιώνει τη ρεαλιστική πραγματικότητα, με ανοιχτούς πάντα αισθητήρες.

Η β' ηθοποιός (Θεοδοσία Σαββάκη) και ερμηνεύτρια των τραγουδιών κινείται σε ένα πιο φαντασιακό κόσμο όπου το τραγούδι και οι μουσικές μετασχηματίζουν το νόημα του ποιητικού λόγου.

Τέλος, η ηχογραφημένη και ηλεκτρονικά επεξεργασμένη φωνή της ποιήτριας, ως ένα άλλο κομμάτι του εαυτού της ηρωίδας, μας μεταφέρει σε έναν κόσμο πιο εξωλογικό, ονειρικό, ασυνείδητο.

Σκηνοθεσία: Σοφία Καμαγιάννη

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδος



  • Πέμπτη, 12 Ιουλίου στις 21:00


Συναυλία / «On the wings of Love» 

Για να χορέψεις τανγκό, πρέπει να αισθάνεσαι ζωντανός και ελεύθερος. Δυνατός ή όχι δεν έχει σημασία. Η ουσία βρίσκεται στην ένταση. Πρέπει να αφουγκράζεσαι, να ακούς και να δέχεσαι. Να αγαπάς με όλη σου την ύπαρξη και η καρδιά σου να είναι κομμάτι του χορού σου.

Αυτό το πάθος, η ένταση και η ελευθερία, τα αναμφισβήτητα χαρακτηριστικά των χωρών της Λατινικής Αμερικής αλλά και της Μεσογείου, τα φτερά του έρωτα, είναι που ένωσαν το καλλιτεχνικό δίδυμο της κυπριακής καταγωγής υψιφώνου Βιβιάννας Γιαννάκη και του αργεντινοϊταλού μουσικού Mariano Gil.

Με κοινό πάθος τη μουσική και κίνητρο τη μουσική παράδοση των χωρών τους, δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για βραδιά γεμάτη πάθος, ένταση και υπέροχο ρυθμό.

Η ένωση των δυο ταλαντούχων καλλιτεχνών μας, έχουν ως αποτέλεσμα την παρουσίαση μεσαιωνικών Kυπριακών τραγουδιών, τραγουδιών του Ελληνικού κόσμου και φυσικά Αργεντίνικο Tango, ενώ ταυτόχρονα η σύγχρονη μουσική εξέλιξη, παρουσιάζεται μέσω των νεώτερων συνθετών C. Domeniconi, A. Piazzolla, R. Dyens και M. Gil κ.ά.

> Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αργεντινής

Vivianna Giannaki και Mariano Gil

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αργεντινής



  • Πέμπτη, 19 Ιουλίου στις 21:00


Συναυλία / «Γυναίκες της Μεσογείου»

Σε παγκύπρια πρώτη παρουσίαση, η Βασιλική Αναστασίου φέρνει μαζί το Amalgamation Project και την ακαπέλλα γυναικεία χορωδία που δημιούργησε, σε μία σύμπραξη με φρέσκο ρεπερτόριο που μυρίζει θάλασσα.

Ιστορίες γυναικών της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, δείχνουν την ευαισθησία, τη δύναμη, την ένταση, τις θυσίες, τον ερωτισμό και το πείσμα τους. Μέσα από τραγούδια που εκφράζουν τη λύπη, τη χαρά, την αγωνία, το αίσθημα, το νανούρισμα, τον μύθο και την πίστη τους, οι γυναικείες φωνές με χαρακτηριστικό την ευαισθησία, τη γλυκύτητα και την αισθαντικότητα, σμίγουν με τα τα κρουστά, το νέυ, το τσέλλο και την κιθάρα.

Τραγούδια παραδοσιακά ή παραδοσιακότροπα ιδωμένα από το πρίσμα και τον “ήχο” της σύγχρονης εποχής. Βυζαντινοί ήχοι, λαρυγγισμοί, διαλέκτοι μειονοτήτων σε συνδυασμό με μοντέρνα αρμονία και body percussion.

Amalgamation Project-Βασιλική Αναστασίου



  • Πέμπτη, 26 Ιουλίου στις 21:00


Σινεμά / «Coco» (2017)

Σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου

Η παραγωγή της Pixar, η οποία βραβεύτηκε με το Όσκαρ κινουμένων σχεδίων, είναι εμπνευσμένη από τη μεξικάνικη αργία «Día de los muertos» (Ημέρα των νεκρών), κατά τη διάρκεια της οποίας, φίλοι και οικογένειες προσεύχονται και θυμούνται αναπαυμένες ψυχές και βοηθούν το πνευματικό τους ταξίδι.

Παρά τη μυστηριώδη οικογενειακή απαγόρευση της μουσικής, η οποία κρατάει ολόκληρες γενιές, ο Miguel ονειρεύεται να γίνει ένας επιδέξιος μουσικός σαν το είδωλό του, τον Ernesto de la Cruz.

Μετά από μερικά αλλόκοτα γεγονότα, και λαχταρώντας να αποδείξει το ταλέντο του, ο Miguel θα βρεθεί στην εκθαμβωτική και πολύχρωμη Χώρα τον Προγόνων. Στην πορεία θα συναντήσει τον Hector, έναν γοητευτικό απατεώνα, και μαζί θα κάνουν ένα απίθανο ταξίδι, προσπαθώντας να ανακαλύψουν την αλήθεια της οικογενειακής ιστορίας του Miguel.

Σκηνοθεσία: Λι Άνκριτς, Έιντριαν Μολίνα



Αύγουστος ‘18



  • Πέμπτη, 2 Αυγούστου στις 21:00


Σινεμά / «Florence Foster Jenkins» (2016)

Σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου

Η τρεις φορές βραβευμένη με Οσκαρ Μέριλ Στριπ, ενσαρκώνει τη Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς, μια τουλάχιστον κακόφωνη, καλτ τραγουδίστρια όπερας που «μεσουράνησε» στη Νέα Υόρκη τις δεκαετίες του ’30 και του ’40. Η ξεκαρδιστική, αλλά και συγκινητική αυτή ταινία βασίζεται σε πραγματική ιστορία.

Η κοσμική Νεοϋορκέζα Μαντάμ Φλόρενς πιστεύει πως είναι το αηδόνι της όπερας ενώ στην πραγματικότητα είναι εντελώς φάλτσα. Ο σύζυγος και ατζέντης της, Σεντ Κλερ Μπέιφιλντ, ένας Αγγλος αριστοκράτης και αποτυχημένος ηθοποιός, συντηρεί αυτή της την ψευδαίσθηση. Οταν η Φλόρενς αποφασίζει να δώσει κονσέρτο στο θρυλικό Κάρνεγκι Χολ το 1944, ο Σεντ Κλερ ξέρει ότι καλείται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του.


Σκηνοθεσία: Στίβεν Φρίαρς

Πρωταγωνιστούν: Μέριλ Στριπ, Χιου Γκράντ, Σάιμον Χέλμπεργκ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον



  • Πέμπτη, 23 Αυγούστου στις 21:00


Σινεμά / «Beauty and the Beast» (2017)

Σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου

Η Πεντάμορφη Και Το Τέρας ακολουθεί το υπέροχο ταξίδι της Μπελ, μιας πανέμορφης και ανεξάρτητης νεαρής κοπέλας, που φυλακίζεται από ένα Τέρας στο κάστρο του. Παρά τους φόβους της, γίνεται φίλη με τα μαγεμένα πράγματα που ζουν στο κάστρο και μαθαίνει πώς να κοιτά πίσω από την απόκοσμη παρουσία του Τέρατος, ανακαλύπτοντας την ευγενική καρδιά του Πρίγκιπα που κρύβεται μέσα του.

Σκηνοθεσία: Μπιλ Κόντον

Πρωταγωνιστούν: Έμμα Γουάτσον, Νταν Στίβενς, Λουκ Έβανς, Κέβιν Κλάιν



  • Πέμπτη, 30 Αυγούστου στις 21:00


Σινεμά / «Tomorrowland» (2015)

Σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου

Η μοίρα φέρνει κοντά μια έξυπνη, αισιόδοξη έφηβη με έντονες επιστημονικές αναζητήσεις με ένα πρώην παιδί θαύμα και νυν απογοητευμένο, γκριζομάλλη εφευρέτη. Οι δυο τους θα αναλάβουν μια επικίνδυνη αποστολή, καθώς θα αποκαλύψουν τα μυστικά ενός αινιγματικού χωροχρόνου που ανήκει στη συλλογική μνήμη και ονομάζεται Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ.

Σκηνοθεσία: Μπραντ Μπερντ

Πρωταγωνιστούν: Τζορτζ Κλούνεϊ, Χιου Λώρι, Μπριτ Ρόμπερτσον



Σεπτέμβριος ‘18



  • Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου στις 21:00


Συναυλία / «Ταξίδι στους Μύθους και Θρύλους»

Μαρίζα Αναστασιάδη, Έλλη Αλωνέυτου, Μάριος Ανδρέου, Augusto Garcia, Zbynek Maruska



  • Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου στις 21:00


Μουσικοθεατρική παράσταση / «Exodus»

Asphalt Theater

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ



  • Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου στις 21:00


Συναυλία / «A Philharmonic Seduction»

The Koncz Ensemble Vienna

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αυστρίας



*Είσοδος ελεύθερη για όλες τις εδκηλώσεις/ Πληροφορίες τηλ.  22128157.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»