Επίσημη έναρξη για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 25.7.2018

Το αγαπημένο καλοκαιρινό Φεστιβάλ μετράει αντίστροφα για την επίσημη έναρξή του, την Τετάρτη 1η του Αυγούστου, επιστρέφοντας για 13η συνεχή χρονιά με ιστορίες από το σινεμά του πραγματικού που θα σας καθηλώσουν.


  • Η Μαγνητική Βίβλος, του Σωφρόνη Σωφρονίου [20:30]


Με το μικρού μήκους βίντεο Μαγνητική Βίβλος, του Σωφρόνη Σωφρονίου θα κάνει αρχή το Φεστιβάλ την Τετάρτη, 1η Αυγούστου και ώρα 20:30, στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη. Μετά από ένα ταξίδι στην Ινδονησία στις αρχές του 2018, ο Σωφρονίου ανακάλυψε ότι περίπου το μισό υλικό που είχε καταγράψει καταστράφηκε από ένα ελαττωματικό USB. Στο μικρού μήκους βίντεο Μαγνητική Βίβλος* χρησιμοποιούνται τεχνικές ανασύνθεσης της μνήμης σε μια προσπάθεια ανασκόπησης ενός από τα βασικά ερωτήματα του Chris Marker: «Απορώ πώς θυμούνται τα πράγματα αυτοί που δεν βιντεοσκοπούν, που δεν φωτογραφίζουν, που δεν ηχογραφούν.»

* Η προβολή διοργανώνεται σε συνεργασία με τον εκθεσιακό χώρο The Island Club και προεκτείνεται με την παράλληλη ομώνυμη έκθεση «Μαγνητική Βίβλος».

  • Πρόσωπα και Ιστορίες  (Faces Places) [21:00]


 Τα ντοκιμαντέρ αποτελούν ένα εναλλακτικό και αφοπλιστικά γοητευτικό κομμάτι του κινηματογράφου, και αυτό είναι που τιμάει κάθε χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού. Φέτος κάνει αρχή με την ταινία Faces Places, της φημισμένης Γαλλίδας σκηνοθέτιδας Agnès Varda.

FACES-PLACES-KEY-IMAGE


 H Agnès Varda γεννημένη το 1928, στο Βέλγιο, θεωρείται μητέρα της γαλλικής νουβέλ βαγκ, μια δημιουργός που άνοιξε τον δρόμο για το αντισυμβατικό ρεύμα της μεγάλης οθόνης, ενώ ήταν και η πρώτη γυναίκα εκπρόσωπός του. Μαζί με τον νεαρό φωτογράφο και εικαστικό JR διασχίζουν τη γαλλική ύπαιθρο, μοιράζονται μια απροσδόκητη φιλία και αποθεώνουν τους απλούς ανθρώπους που συναντούν καθ' οδόν, μετατρέποντας τα φωτογραφικά τους πορτρέτα σε τεράστιες τοιχογραφίες. Το ντοκιμαντέρ ήταν υποψήφιο για Όσκαρ, ενώ απέσπασε τα βραβεία Golden Eye και Palme de Whiskers, στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

  • Όγκο-Όγκο, μια ξεχωριστή «τελετουργική» αναπαράσταση  [22:30]


Ogoh-Ogoh


Μετά τις προβολές θα ακολουθήσει η εκδήλωση Όγκο-Όγκο με τους Άντη Σκορδή, στη μουσική και αφήγηση και τον Σωφρόνη Σωφρονίου στη μουσική. Η εκδήλωση αποτελεί αναπαράσταση μιας τελετουργίας που γίνεται την παραμονή της Μπαλινέζικης πρωτοχρονιάς από τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι περιφέρουν σε διάφορα σημεία τα Όγκο-Όγκο, μυθολογικές αναπαραστάσεις με δαιμονικές μορφές. Οι περιφορές των κατασκευών συνοδεύονται με τελετουργικά που περιλαμβάνουν μουσική και λόγο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ: http://filmfestival.com.cy/screenings-2018

 Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού διοργανώνεται από την Brave New Culture και στηρίζεται και χρηματοδοτείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση μπορείτε να αποτείνεστε στο τηλέφωνο 99 517 910, στην ηλεκτρονική διεύθυνση lemesosdocs@gmail.com και στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.filmfestival.com.cy, στο προφίλ του φεστιβάλ στο instagram "@lemesosdocfest", και στο  Facebook: “Lemesos International Documentary Festival”.

 Eίσοδος: €2 ανά ταινία, €25 (Κάρτα Φεστιβάλ για όλες τις ταινίες)

Υπότιτλοι: Eλληνικοί + Αγγλικοί σε όλες τις ταινίες

 



 

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»

«Cyprus Film Festival» 2024 | Οι ταινίες που βραβεύτηκαν στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό

«Cyprus Film Festival» 2024 | Οι ταινίες που βραβεύτηκαν στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό

«Cyprus Film Festival» 2024 | Οι ταινίες που βραβεύτηκαν στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024