Daniela Poggi: «Ο ιταλικός κινηματογράφος επικεντρώνεται στην ποιότητα»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 18.9.2018

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου


Με την ταινία L’Esodo του αναδυόμενου ιταλού σκηνοθέτη Ciro Formisano, σηκώνει αυλαία απόψε το Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου στο Θέατρο Ριάλτο στις 19:00, όπου το παρόν τους θα δώσουν σκηνοθέτης και πρωταγωνίστρια. Με αφορμή την αποψινή προβολή η διάσημη ιταλίδα ηθοποιός Daniela Poggi μας μίλησε για τη συγκεκριμένη ταινία.

Τι κερδίσατε από το ρόλο σας στην ταινία L’esodo; Τι σας «δίδαξε» ο συγκεκριμένος ρόλος;

Με την ταινία L’Esodo έλαβα πολλά βραβεία και αναγνώριση, την εκτίμηση του κοινού και του τύπου. Η ταινία έφτασε στη σωστή στιγμή της καριέρας μου, στη σωστή ηλικία. Αυτός ο ρόλος με έχει διδάξει να εμπιστεύομαι απόλυτα ένα νέο σκηνοθέτη και μαζί του να χτίζω βήμα προς βήμα την αίσθηση της σκηνής, να αντιμετωπιζόμαστε χωρίς εκφοβισμούς.

Ποιες προκλήσεις είχατε να αντιμετωπίσετε κατά την προετοιμασία αυτού του ρόλου;

Περισσότερο ήταν μια πρόκληση με τον εαυτό μου: να μην ανησυχώ για τα φώτα ή το προφίλ ή το μακιγιάζ ή τα μαλλιά... να ζω μόνο τον χαρακτήρα, να ψάχνω στην ψυχή του και να χαρίζω όλο μου τον εαυτό, εις σεβασμό μιας πραγματικής ζωής και όχι μιας μυθοπλασίας.
Η επιλογή της ταινίας L'Esodo σημαίνει την επιλογή του πραγματικού κινηματογράφου, εκείνου που ξεκινά από την καρδιά.

Τι σας έσπρωξε στο να απαντήσετε θετικά σε αυτή την συνεργασία;

Βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία. Μια ιστορία που αφορά περίπου 400 χιλιάδες Ιταλούς. Ένα σημαντικό κοινωνικό-πολιτικό θέμα για την ιστορία της Ιταλίας. Να βλάπτουν τα δικαιώματα του άλλου για να σωθεί μια χώρα; Παράλογο! Φέρνει στη μεγάλη οθόνη τον πόνο, τον φόβο, τον θυμό και την ελπίδα εκείνων που έμειναν χωρίς τίποτα χωρίς να φταίνε... Είναι ένας όμορφος ρόλος για μια ηθοποιό που εμφανίζεται από την πρώτη στιγμή μέχρι την τελευταία, με μια συνεχόμενη κορύφωση. Είναι μια τεράστια ευθύνη, μια σημαντική πρόκληση. Είναι ένας ρόλος που δύσκολα τον γράφει κανείς στην Ιταλία αφού ο ιταλικός κινηματογράφος έχει ως επίκεντρο γυναίκες μεταξύ 20 και 40 ετών. Έχω δώσει φωνή σε όλους όσους έχουν βιώσει το «πολιτικό σφάλμα» μέσα τους. Έπειτα πρόκειται για ένα νέο σκηνοθέτη που είναι τόσο προσεκτικός σε ένα θέμα τόσο άβολο και αποφασίζει να κάνει το ντεμπούτο του με αυτή την ταινία και όχι με την κωμωδία! Έπρεπε να την δεκτώ αμέσως!

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μήνυμα που παίρνει ένας θεατής από την ταινία L’esodo;

Υπάρχει μια αξιοπρέπεια που κανείς δεν μπορεί να ακυρώσει, το θάρρος και η αποφασιστικότητα σε συνδυασμό με την ταπεινοφροσύνη είναι χαρακτηριστικά που κερδίζουν, το να αγαπάς πάντα και σε κάθε περίπτωση χωρίς φόβο και ποτέ να μην παύεις να ελπίζεις.

Πώς αισθάνεστε που η συγκεκριμένη ταινία ανοίγει το Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου στην Κύπρο;

Είμαι πολύ χαρούμενη, περήφανη και γεμάτη ευγνωμοσύνη. Η επιλογή της ταινίας L'Esodo σημαίνει την επιλογή του πραγματικού κινηματογράφου, εκείνου που ξεκινά από την καρδιά, τον ανεξάρτητο κινηματογράφο που τυγχάνει καλομεταχείρισης, τον ίδιο κινηματογράφο που καταγγέλλει την πολιτική και την κοινωνία κι έχει κάνει τον κινηματογράφο μας σπουδαίο. Χαίρομαι για το θάρρος σας!

Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας καθιστά τόσο ξεχωριστό τον ιταλικό κινηματογράφο;

Ο ιταλικός κινηματογράφος δεν είναι μια κινηματογραφική βιομηχανία, αλλά ένας κινηματογράφος που επικεντρώνεται στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Παραμένει ένας κινηματογράφος του συγγραφέα, αρκετά ελεύθερος αλλά ικανός να πει μεταξύ των γραμμών και αυτό που είναι ενοχλητικό. Είναι παιδί των μεγάλων πατέρων και οι νέοι σκηνοθέτες θέλουν να διαφοροποιηθούν από τον αμερικανικό κινηματογράφο διατηρώντας ταυτόχρονα μια ταυτότητα.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Πάνθεον(Λευκωσία) και στο Θέατρο Ριάλτο (Λεμεσός). Περισσότερες πληροφορίες: ambnicosia.esteri.it



















Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Cyprus Film Festival» 2024 | Οι ταινίες που βραβεύτηκαν στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό

«Cyprus Film Festival» 2024 | Οι ταινίες που βραβεύτηκαν στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό

«Cyprus Film Festival» 2024 | Οι ταινίες που βραβεύτηκαν στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

«Το κράτος δολοφονεί μετανάστες/τριες»: Με φωνές διαμαρτυρίας σημαδεύτηκε η έναρξη του «Cyprus Film Days 2024»

«Το κράτος δολοφονεί μετανάστες/τριες»: Με φωνές διαμαρτυρίας σημαδεύτηκε η έναρξη του «Cyprus Film Days 2024»

«Το κράτος δολοφονεί μετανάστες/τριες»: Με φωνές διαμαρτυρίας σημαδεύτηκε η έναρξη του «Cyprus Film Days 2024»