Mε κονσέρτο σήκωσε αυλαία το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation ANIMATTIKON

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 28.10.2019

Γράφει ο Παύλος Νεοφύτου


«Η Πάφος, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, μια πόλη με μακρά πολιτιστική παράδοση, δεν θα μπορούσε να μην συμμετέχει ενεργά σε όλες τις εκφάνσεις των τεχνών», ανέφερε εγκαινιάζοντας το Διεθνές Φεστιβάλ Animation ANIMATTIKON o δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου.

Ο κ. Φαίδωνος τόνισε τη σημασία πραγματοποίησης τέτοιων φεστιβάλ, με διεθνή χαρακτήρα, για να τονίσει ότι το animation είναι μια μορφή τέχνης  που πυροδοτεί τη φαντασία και μια τεχνική στην οποία τα πάντα είναι δυνατά μέσω νέων ψηφιακών εργαλείων που παρέχουν σήμερα οι νέες τεχνολογίες.

Ντβόρζακ – Σοστακόβιτς με animation

Όσον αφορά το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, το οπτικοασκουστικό κονσέρτο κουαρτέτου εγχόρδων "ARK II" με τη στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου,  τέσσερις μουσικοί από Κύπρο και Γαλλία, επέλεξαν να ερμηνεύσουν δύο ακρογωνιαίους λίθους του ρεπερτορίου μουσικής δωματίου, το «Αμερικανικό» κουαρτέτο του Αντονίν Ντβόρζακ και το Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 8 του Ντίμτρι Σοστακόβιτς.  Υπό τους ήχους των μουσικών Thibaud Verbe (τσέλο), Marie-Odile Spinga (βιολί), Χρυσόστομου Νεοφύτου (βιολί), Marc-Antoine Chomet (βιόλα) και με προβολή animation (Χαράλαμπος Μαργαρίτης), το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει μία οπτικοακουστική παρουσίαση εμπνευσμένη από το μνημειώδες ποίημα του Σαρλ Μπωντλαίρ «Φάροι».

egkainia-konserto2 (2)


«Η ομορφιά το μόνο που αξίζει…»

Σύμφωνα με σημείωμα των διοργανωτών, εικόνα και ήχος καλούν τον θεατή σε όλα τα στοιχεία που δικαιολογούν την ανθρωπότητα, «δείχνοντας την ευπρέπεια και το φως, πραγματικές αποδείξεις της ανθρώπινης ομορφιάς, εναντίον όσων προσπαθούν να επισημάνουν το αντίθετο. Βρίσκοντας έμπνευση από το ποίημα του Charles Baudelaire "The Beacons", η συναυλία ARK II, όπως υποδεικνύει το όνομα, θέλει να είναι ένα ARK υπό μορφή επιδόσεων, που χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι η ομορφιά είναι το μόνο πράγμα που αξίζει να επικεντρωθούμε. Στην άβυσσο του σκοταδιού του θανάτου, η ηχώ που επιμένουμε να ακούσουμε είναι αυτή του τραγουδιού της ζωής».

egkainia-ekthesi2


Μέχρι τις 3 Νοεμβρίου

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ συνεχίζονται μέχρι και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου σε έξι διαφορετικούς χώρους στην Πάφο, με περισσότερες από εκατόν προβολές ταινιών, με δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, παρουσιάσεις και διαλέξεις σχετικά με την τέχνη του animation.  Το φετινό Animattikon Project έχει και διαγωνιστικό χαρακτήρα, θεσμοθετώντας τα βραβεία «Χρυσά Καπέλα» για κάθε κατηγορία ταινιών που φιλοξενεί.

DSC04977


Συντελεστές εμβέλειας

Ιδιαίτερη τιμή για το φεστιβάλ συνιστά η υποδοχή και φιλοξενία της Αμερικανίδας δημοσιογράφου (Animation World Network) με εξειδίκευση στο animation και ιστορικού της τέχνης αυτής Nancy Denney-Phelps. Στη διοργάνωση συμμετέχει μεγάλος αριθμός συντελεστών διεθνούς εμβέλειας, όπως ο υποψήφιος για Ευρωπαϊκό Βραβείο Animation 2018 Γιώργος Νικόπουλος, σκηνοθέτης της ταινίας «The Ox» (ξεχωρίζει η διάλεξή του «Θέατρο σκιών και Animation / Δύο τέχνες συγγενείς», σε χώρο του φετινού σημαντικού συνεργάτη του φεστιβάλ, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου), ο Ιταλός σκηνοθέτης Thomas Kunstler, ο Αμερικανός μουσικοσυνθέτης Nik Phelps, ο ειδικός στην κατασκευή κούκλας για stop motion animation Ανδρέας Αριστοδήμου, η animator και σχεδιάστρια χαρακτήρων Παναγιώτα Μιχαήλ και ο animator Μάριος Ματθαίου.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται υπό την αιγίδα της ASIFA Κύπρου και του Κυπριακού Συνδέσμου Animation (CAA).



Μπωντλαίρ, Οι Φάροι (απόσπασμα)

Οι κατάρες αυτές, οι βλαστήμιες, τα παράπονα, οι μομφές,

οι εκστάσεις, οι κραυγές, οι λυγμοί, οι προσευχές,

αχός κι αντιλαλεί μεσ’ από χίλιες στοές,

όπιο θεϊκό για τις θνητές είναι καρδιές.

Κραυγή από στόματα χίλια φρουρών ξαναβγαλμένη,

προσταγή από χίλια μέσα χωνιά φωναγμένη,

φρυκτωρία ψηλά σε κάστρα χίλια αναμμένη,

κόρνο ν’ ακούσουν οι κυνηγοὶ στα μεγάλα δάση οι χαμένοι...

Κύριε, είν’ αλήθεια ο μάρτυς ο πιο ισχυρός,

ικανός για την αξία μας να συνηγορήσει

ο ολολυγμός αυτός που από αιώνα σ’ αιώνα κυλά φλογερός

και φτάνει στης Αιωνιότητας σου τον όχτο να σβήσει...

+ Πάφος, Animattikon Project 2019, 26 Οκτωβρίου – 3 Νοεμβρίου. Λεπτομέρειες και αναλυτικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα animattikon.com και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του φεστιβάλ και του Κέντρου Τεχνών Κίμωνος.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Garrick Club | Στινγκ, Στίβεν Φράι και άλλοι καλλιτέχνες ζητούν να δεχτεί γυναίκες

Garrick Club | Στινγκ, Στίβεν Φράι και άλλοι καλλιτέχνες ζητούν να δεχτεί γυναίκες

Garrick Club | Στινγκ, Στίβεν Φράι και άλλοι καλλιτέχνες ζητούν να δεχτεί γυναίκες