LUX 2019: Οι προβολές των φιναλίστ ταινιών στη Λευκωσία

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 4.11.2019

Τις τρεις φιναλίστ ταινίες που διεκδικούν το φετινό Βραβείο LUX, που απονέμει ετήσια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προβάλλει από τις 19 μέχρι τις 21 Νοεμβρίου στη Λευκωσία το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.


Οι ταινίες που διεκδικούν το κινηματογραφικό βραβείο, το οποίο απονέμεται φέτος για 13η χρονιά, είναι:

  • Κλειστός φάκελος Χάμαρσκελντ (Cold Case Hammarskjöld)


Σκηνοθεσία Μαντς Μπρούγκερ (συμπαραγωγή Δανία/Νορβηγία/Σουηδία/Βέλγιο).


To 1961, ταξιδεύοντας προς το Κονγκό για να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Σουηδός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Νταγκ Χάμαρσκελντ βρίσκει τραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα, κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες. Ο Χάμαρσκελντ ήταν ένας προοδευτικός πολιτικός που θέλησε να αποτρέψει τις δυτικές χώρες όπως η Βρετανία και η Γαλλία, να αποκαταστήσουν την επιρροή τους στις πρώην αποικίες τους στην Αφρική. Το ντοκιμαντέρ του Μπρίγκερ φωτίζει το μυστήριο. Αυτή είναι η τρίτη φορά στην ιστορία του βραβείου LUX που ένα ντοκιμαντέρ είναι μεταξύ των τριών φιναλίστ.

  • Υπάρχει θεός, το όνομά της είναι Petrunya (God Exists, Her Name Is Petrunya)


Σκηνοθεσία Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέβσκα (Βόρεια Μακεδονία / Βέλγιο / Σλοβενία / Κροατία / Γαλλία).


Τι γίνεται όταν μια γυναίκα καταφέρνει να κερδίσει μια μάχη η οποία παραδοσιακά ανήκει στους άντρες; Η Petrunya καταφέρνει να πιάσει τον χρυσό σταυρό που ρίχνει σε ένα ποτάμι ο ορθόδοξος ιερέας και έτσι καταφέρνει να εξοργίσει τόσο τον ιερέα και τους υπόλοιπους άντρες όσο και την αστυνομία. Παρόλο που δεν είναι φεμινίστρια, τουλάχιστον όχι μέχρι εκείνη τη στιγμή, αρνείται να επιτρέψει το σταυρό και παλεύει για την ισότητα.

  • Ο Έκπτωτος (The Realm)


Σκηνοθεσία Ροντρίγκο Σορογκόγιεν (συμπαραγωγή Ισπανία / Γαλλία)


Πόσα μπορεί να κάνει κανείς για να παραμείνει στην εξουσία; Αυτή η ταινία πραγματεύεται τη διαφθορά στην πολιτική. Μας διηγείται την ιστορία ενός επιτυχημένου πολιτικού και της επιρροής που είχε μέχρι να ξεκινήσει η κατάρρευσή του. Ετοιμαστείτε για σκληρά επιχειρήματα, συγκρούσεις και ίντριγκες.

Οι προβολές

• Κλειστός φάκελος Χάμαρσκελντ - Τρίτη 19 Νοεμβρίου, ώρα 21:30
• Ο Έκπτωτος - Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, ώρα 21:30
• Υπάρχει θεός, το όνομά της είναι Petrunya- Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, ώρα 21:30

+ Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Σινεμά Πάνθεον σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλες τις προβολές. 

Οι ταινίες προβάλλονται υποτιτλισμένες σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η νικήτρια ταινία θα επιλεγεί από τους Ευρωβουλευτές και θα ανακοινωθεί στις 27 Νοεμβρίου 2019 στο Στρασβούργο.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Cyprus Film Festival» 2024 | Οι ταινίες που βραβεύτηκαν στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό

«Cyprus Film Festival» 2024 | Οι ταινίες που βραβεύτηκαν στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό

«Cyprus Film Festival» 2024 | Οι ταινίες που βραβεύτηκαν στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024