3o Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού & Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 22.7.2020

Το 3ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου (σε συντομογραφία ως Φεστιβάλ Α.Ε.Ι.2020) θα πραγματοποιηθεί από τις 10 μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου.


Το Φεστιβάλ στηρίζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού μέσα από το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ, το ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, το ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΩΝ, η ΑΡΧΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ UNESCO ΚΥΠΡΟΥ, το Γραφείο της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ στην Κύπρο και το ΡΙΚ ως επίσημος χορηγός επικοινωνίας.


Το τετραήμερο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Α.Ε.Ι. 2020 περιλαμβάνει 24 αρχαιολογικά και εθνογραφικά ντοκιμαντέρ από την Κύπρο, Αυστραλία, Χιλή, Τσεχία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Πορτογαλία, Λίβανο, Τουρκία, Ιαπωνία και Ελλάδα. Φέτος θα έχουμε τη χαρά (και κορονοϊού επιτρέποντος) να φιλοξενήσουμε έξι ξένους σκηνοθέτες, των οποίων οι ταινίες θα προβληθούν στο Φεστιβάλ μας. Προέρχονται από τον Λίβανο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Γαλλία και την Τουρκία.


Το Φεστιβάλ ΑΕΙ 2020 επίσης παρουσιάζει μια καινοτομία. Θα αποτελέσει το πρώτο υβριδικό Φεστιβάλ κινηματογράφου στην Κύπρο. Δηλαδή, εκτός από την προβολή των ντοκιμαντέρ στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Αθαλάσσας, θα προβάλλονται παράλληλα και διαδικτυακά, μέσα από ειδική πλατφόρμα που έχουμε μισθώσει. Με αυτό το τρόπο το Φεστιβάλ ΑΕΙ 2020 αποκτά διεθνή διάσταση.


Το πρόγραμμα του ΦΕστιβάλ ΑΕΙ2020 περιλαμβάνει:


Κινηματογραφικές προβολές μεταξύ 6:00 και 11:00 μ.μ. στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης, που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από τον κυκλικό κόμβο του Πανεπιστημίου Κύπρου.


Για όσες προβολές θα παρευρίσκονται οι σκηνοθέτες, θα ακολουθεί σύντομη συζήτηση του σκηνοθέτη με το κοινό. Επίσης μετά την προβολή του 20λεπτου ντοκιμαντέρ ΠΗΓΑ, ΕΙΔΑ, ΑΚΟΥΣΑ της ελλαδίτισσας πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας Μαίρης Μπούλη, με θέμα την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) στα Μουσεία της Ελλάδας, θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: "Η προσβασιμότητα των ατόμων ΑμεΑ στα Μουσεία και εκθεσιακούς χώρους στην Κύπρο". Θα προσκληθούν εκπρόσωποι Συνδέσμων Αναπήρων και Έφοροι Μουσείων για να συμμετάσχουν στη συζήτηση. Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό.


Εκτός από τα πιο πάνω, κατά τις τέσσερεις ημέρες του Φεστιβάλ ΑΕΙ2020, θα έχουμε τις πιο κάτω πολιτιστικές δράσεις:


Δυο εκπαιδευτικές εκδρομές με την συνοδεία ξεναγών. Η πρώτη εκδρομή που θα γίνει Παρασκευή 11/9 περιλαμβάνει ξενάγηση σε σημαντικά γεωλογικά σημεία που ανήκουν στο Γεωπάρκο Τροόδους. Η δράση αυτή γίνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.


Η δεύτερη εκδρομή που θα γίνει την Κυριακή 13/9 περιλαμβάνει ξενάγηση σε τρεις αρχαιολογικούς χώρους που ανήκουν στην Πολιτιστική Διαδρομή Αφροδίτη του Υφυπουργείου Τουρισμού και γίνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων.


Επίσης δυο ενδιαφέρουσες φωτογραφικές εκθέσεις θα είναι ανοιχτές για το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Η πρώτη ανήκει στον Mustafa Ongun, Τ/Κύπριο καλλιτέχνη φωτογράφο και η δεύτερη στο Τμήμα Δασών με σπάνιες φωτογραφίες από το Αρχέιου του.


Κατά το Σ/Κ 12 και 13/9 θα έχουμε τέσσερα διαδραστικά εργαστήρια που απευθύνονται σε παιδιά μεταξύ 6 και 12 ετών και αφορούν την αρχαιολογία, το περιβάλλον, τις τέχνες και την μουσική παράδοση. Τα εργαστήρια στηρίζει το ΠΙΤΚ και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.


Το φετινό Φεστιβάλ δε θα μπορούσε βεβαίως να μην περιλαμβάνει και εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται στους επαγγελματίες του κινηματογράφου, όπως πράττει κάθε χρόνο.


Συγκεκριμένα το Σάββατο 12/9 θα έχουμε ένα master class με τον βετεράνο Ελλαδίτη σκηνοθέτη Δήμητρη Τράγγαλο με θέμα " Το μοντάζ στο ντοκιμαντέρ", παρουσίαση από τον Δρ. Στέλιο Στυλιανού, επικεφαλής του γραφείου της Δημιουργικής Ευρώπης στην Κύπρο, των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του υποπρογράμματος MEDIA του προγράμματος της Ε.Ε. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ, και ένα εργαστήριο με θέμα την τεχνική του pitching με τη διακεκριμένη Σλοβάκα σεναριογράφο και παραγωγό, Michaela Sabo. Στα πλαίσια του εργαστηρίου, η κα Sabo, εκτός από την παρουσίαση της, θα έχει ημίωρες συναντήσεις με έξι σκηνοθέτες παραγωγούς που έχουν κάποιο έργο σε ανάπτυξη και το οποίο ανήκει στην κατηγορία ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικών σειρών ή και μυθοπλασίας, και που ενδιαφέρονται να την συμβουλευτούν. Επισυνάπτεται σχετική πρόσκληση.


Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μας τιμήσουν με την παρουσία τους, τόσο στις προβολές όσον και στα κινηματογραφικά εργαστήρια. Η συμμετοχή στις προβολές και στα εργαστήρια είναι δωρεάν.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΚΙΝ/ΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ PITCHING


Ο ΜΚΟ Οργανισμός Α.Ε.Ι ΑUDIOVISUAL FORUM σε συνεργασία με το Φεστιβάλ AΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ, ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ & ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΥΠΡΟΥ, την ΕΝΩΣΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ και το γραφείο της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ στην Κύπρο, προσφέρουν σε ξένους και Κύπριους σκηνοθέτες/παραγωγούς μια μοναδική ευκαιρία να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στη τεχνική της δημόσιας παρουσίασης (pitching) των οπτικοακουστικών τους έργων στην κατηγορία μυθοπλασίας, τηλεοπτικών σειρών και ντοκιμαντέρ.


Το Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα προβολών του Φεστιβάλ ΑΕΙ 2020 στην Αθαλάσσα, η καταξιωμένη Σλοβάκα σεναριογράφος/παραγωγός MICHAELA SABO, θα προφέρει ένα ολοήμερο κινηματογραφικό εργαστήριο στους επαγγελματίες του χώρου με θέμα: "How to make your pitch Custom Made".


Στα πλαίσια του κινηματογραφικού εργαστηρίου, η κα M. Sabo θα έχει ομαδική συνάντηση με έξι σκηνοθέτες/παραγωγούς που έχουν κάποιο οπτικοακουστικό έργο σε στάδιο ανάπτυξης στην κατηγορία μυθοπλασίας, τηλεοπτικών σειρών και ντοκιμαντέρ για παροχή χρήσιμων συμβουλών.


Η συμμετοχή στο κινηματογραφικό εργαστήριο είναι δωρεάν Η γλώσσα της εκδήλωσης θα είναι η Αγγλική.


Πρόγραμμα Κινηματογραφικού Εργαστηρίου Σάββατο 12/9/2020


10:30 - 11:30 Παρουσίαση/masterclass (ανοικτή εκδήλωση)


11:30 -12:30 Παρουσίαστη των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του MEDIA / Creative Europe


12:30- 14:00 Προσφορά γεύματος στο χώρο του εργαστηρίου


14:00 - 17:00 Ομαδική συνάντηση με έξι επαγγελματίες (κλειστή εκδήλωση)


Όσοι σκηνοθέτες/παραγωγοί, μέλη της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου επιθυμούν να συζητήσουν το έργο τους με την κα. Mikaela Sabo στην ομαδική συνάντηση πρέπει να στείλουν μέχρι τις 20 Αυγούστου το αργότερο, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο aei.filmfestival@cytanet.com.cy μία σελίδα Α4 στην οποία θα περιλαμβάνεται σύντομη περιγραφή του οπτικοακουστικού τους έργου και τα στοιχεία επικοινωνίας το δημιουργού/γων που θα συμμετέχουν στο εργαστήριο.


Τα άτομα που θα επιλεχθούν για την ομαδική συνάντηση για να συζητήσουν τα έργα τους, θα ενημερωθούν το αργότερο μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου.


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείστε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ ΑΕΙ 2020 Σταύρο Παπαγεωργίου στο τηλέφωνο 99694407.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Το κράτος δολοφονεί μετανάστες/τριες»: Με φωνές διαμαρτυρίας σημαδεύτηκε η έναρξη του «Cyprus Film Days 2024»

«Το κράτος δολοφονεί μετανάστες/τριες»: Με φωνές διαμαρτυρίας σημαδεύτηκε η έναρξη του «Cyprus Film Days 2024»

«Το κράτος δολοφονεί μετανάστες/τριες»: Με φωνές διαμαρτυρίας σημαδεύτηκε η έναρξη του «Cyprus Film Days 2024»

Με Λία Χαράκη η έναρξη του φεστιβάλ «Cyprus Film Days» στο Ριάλτο

Με Λία Χαράκη η έναρξη του φεστιβάλ «Cyprus Film Days» στο Ριάλτο

Με Λία Χαράκη η έναρξη του φεστιβάλ «Cyprus Film Days» στο Ριάλτο

Όσκαρ 2025: Πότε θα γίνει η τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων

Όσκαρ 2025: Πότε θα γίνει η τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων

Όσκαρ 2025: Πότε θα γίνει η τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων

Cyprus Film Days 2024 | Το όραμα των καλλιτεχνικών διευθυντών για το σινεμά

Cyprus Film Days 2024 | Το όραμα των καλλιτεχνικών διευθυντών για το σινεμά

Cyprus Film Days 2024 | Το όραμα των καλλιτεχνικών διευθυντών για το σινεμά