21ο Διεθνές Φεστιβάλ Αnimation Κύπρου Όψεις του Κόσμου|Σαλαμιού, 10-13 Αυγούστου 2022

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 13.7.2022
Το Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Κύπρου Όψεις του Κόσμου (Animafest Cyprus) εισέρχεται από φέτος στην τρίτη του δεκαετία.

Μια πολυδιάστατη, δυναμική και πρωτοπόρα διοργάνωση που ανανεώνεται συνεχώς, φέτος θα μας χαρίσει εξαιρετικής ποιότητας διαγωνιστικά προγράμματα σε πρώτη Παγκύπρια προβολή αλλά και αρκετές παγκόσμιες πρεμιέρες. Το κοινό που θα επισκεφθεί φέτος το Φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ταινίες που έχουν βραβευθεί στα σημαντικότερα φεστιβάλ του πλανήτη αλλά και υποψήφιες για τα βραβεία Όσκαρ. Οι παράλληλες δραστηριότητες φέτος περιλαμβάνουν εκθέσεις, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους και συναυλίες, με φόντο την πανέμορφη Σαλαμιού της επαρχίας Πάφου.

4269425243352408 AnimafestCyprus2022 SARINA

Το πρωτοπόρο φεστιβάλ Animation της Κύπρου έχει κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια τις καρδιές όχι μόνον των ντόπιων επισκεπτών αλλά και της διεθνούς κοινότητας, που το κατατάσσει ανάμεσα στα πιο σημαντικά Φεστιβάλ διεθνώς που προβάλλουν το ανεξάρτητο, καλλιτεχνικό σινεμά animation.

Επιστρέφουν και φέτος οι εκθεσιακοί χώροι στο χωριό, αλλά και τα εργαστήρια, παιδικά και για ενήλικες. Όπως κάθε χρόνο, καλούμε ένα καλλιτέχνη από τη διεθνή κοινότητα του animation να δημιουργήσει την αφίσα. Φέτος την αφίσα φιλοτέχνησε η διακεκριμένη σκηνοθέτιδα και εικονογράφος από την Ιαπωνία Sarina Nihei.

Οι επιμελητές του Φεστιβάλ Γιώργος Τσαγγάρης και Gerben Schermer (Ολλανδία) επέλεξαν 41 ταινίες στο Διεθνές διαγωνιστικό από 21 χώρες, ανάμεσα σε περισσότερες από 800 υποβολές από κάθε γωνιά του πλανήτη. Πυξίδα των επιμελητών ήταν η ισορροπία ανάμεσα στο πειραματικό αλλά και το αφηγηματικό animation. Επιτυγχάνεται έτσι και φέτος ο διαχρονικός μας διπλός στόχος της καλλιέργειας του κοινού στην Κύπρο αλλά και της επαφής με τη σύγχρονη διεθνή καλλιτεχνική πρωτοπορία. Στο Παιδικό διαγωνιστικό πρόγραμμα, που είναι αφιερωμένο στο ολοένα και αυξανόμενο παιδικό κοινό του φεστιβάλ, επιλέγηκαν από τους νεαρότερους επιμελητές του Φεστιβάλ Akos Zeleni (Ουγγαρία), Eλένη Χανδριώτου και Γιώργο Τσαγγάρη 11 διεθνείς ταινίες.

4269425403150778 cover phot 1

Ιδιαίτερη θέση, όπως και κάθε χρονιά, κατέχει το Κυπριακό διαγωνιστικό πρόγραμμα animation, που θα περιλαμβάνει 4 ταινίες Κυπρίων δημιουργών στο επαγγελματικό τμήμα και 15 ταινίες Κυπρίων φοιτητών στο φοιτητικό τμήμα. Μας δίνει ιδιαίτερη χαρά η προβολή ενός μεγάλου δείγματος της φετινής σοδειάς των φοιτητικών ταινιών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Cyprus Academy of the Arts. Έχουμε επίσης ταινίες που δημιούργησαν Κύπριοι φοιτητές από το National Film and Television School, το University of Reading και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της προβολής των Κύπριων δημιουργών θα έχουμε και την παρουσίαση μιας καινούργιας δουλειάς της νεαρής φοιτήτριας καλών τεχνών, Δάφνης Αρβανίτη, που μαζί με τους συμφοιτητές της Ana Cristiana Anghel, Francis Belte, Sten Heilster και Ekko εργάζονται σε ένα έργο με τίτλο “Parasitic draft”, που επικεντρώνεται στην ψηφιακή τέχνη και το animation.

Εδώ μπορείτε να δείτε την επίσημη επιλογή ταινιών και στα τρία διαγωνιστικό προγράμματα του φεστιβάλ www.animafest.com.cy

Παράλληλα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στους δρόμους της Σαλαμιούς δουλειά του Κύπριου street artist Βασίλη Βασιλείου, ο οποίος με αφορμή το φεστιβάλ δημιουργεί μια τοιχογραφία στο χωριό.

Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή

Το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης, την καλύτερη ταινία στο Κυπριακό Διαγωνιστικό καθώς και τις ειδικές μνείες σε όλα τα διαγωνιστικά προγράμματα θα κληθούν να απονείμουν τα τρία μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής. Φέτος έχουμε την μεγάλη τιμή να φιλοξενούμε στην Κύπρο τρεις διακεκριμένες γυναίκες από τον χώρο του σινεμά Animation: Tην Clémence Bragard από την Γαλλία, ανεξάρτητη επιμελήτρια προγραμμάτων animation αλλά και βασικό συνεργάτη στο μεγάλο φεστιβάλ του Annecy, την Lucija Mrzljak, πολυβραβευμένη σκηνοθέτιδα και εικονογράφο από την Κροατία και καλλιτέχνη της αφίσας του φεστιβάλ μας στην Κύπρο του 2020, και την πολυβραβευμένη σκηνοθέτιδα πειραματικών ταινιών Lizzy Hobbs από την Μεγάλη Βρετανία, καλλιτέχνη της περσινής αφίσας του Κυπριακού μας Φεστιβάλ.

Εκθέσεις και εργαστήρια

Στο φετινό αφιέρωμα εκθέσεων το φεστιβάλ εστιάζει στην τέχνη της εικονογράφησης και φιλοξενεί μια εξαιρετική έκθεση της κροατικής καταγωγής εικονογράφου Lucija Mrzljak, μέλους της φετινής διεθνούς κριτικής επιτροπής. Η Lucija Mrzljak θα πραγματοποιήσει επίσης ένα εξειδικευμένο εργαστήρι με θέμα «πειραματισμοί με ήχο και σχέδιο». Περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήρι θα ανακοινωθούν σύντομα. Τις ημέρες του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί επίσης και ένα παιδικό εργαστήρι κινουμένων σχεδίων από την ομάδα του φεστιβάλ με τη συμμετοχή και των ξένων καλεσμένων καλλιτεχνών. Στο φεστιβάλ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν ακόμη μια όμορφη έκθεση και να ακούσουν ένα άγνωστο Κυπριακό παραμύθι: Είναι η άγνωστη ιστορία της Νεράιδας Μελουζίνης και του Πρίγκιπα Ραϋμόνδου στο Ρηγάτο των Κεδάρων. Ένα παραμύθι σε κείμενο της Μυρτώς Παπαχριστοφόρου και ζωγραφική της Κατερίνας Ατταλίδου, που δημιουργήθηκε μετά από πρόσκληση του The Island Club.

Πλούσιο πρόγραμμα με μουσικές του κόσμου

Το φετινό μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες από τους Monsieur Doumani, το Μιχάλη Ττερλικκά με την μουσική του παρέα «Μούσα», τους Vlamis and the Suns, και την world music Τουρκοκυπριακή Μπάντα «The Circle & The Boat».

To αναλυτικό πρόγραμμα θα αναρτηθεί σύντομα στη σελίδα μας στο Facebook και στην ιστοσελίδα www.animafest.com.cy. Το Φεστιβάλ στηρίζουν διαχρονικά οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες ΥΠΠΑΝ, τώρα Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Ραντεβού στη Σαλαμιού της Πάφου από τις 10 έως τις 13 Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Το κράτος δολοφονεί μετανάστες/τριες»: Με φωνές διαμαρτυρίας σημαδεύτηκε η έναρξη του «Cyprus Film Days 2024»

«Το κράτος δολοφονεί μετανάστες/τριες»: Με φωνές διαμαρτυρίας σημαδεύτηκε η έναρξη του «Cyprus Film Days 2024»

«Το κράτος δολοφονεί μετανάστες/τριες»: Με φωνές διαμαρτυρίας σημαδεύτηκε η έναρξη του «Cyprus Film Days 2024»

Με Λία Χαράκη η έναρξη του φεστιβάλ «Cyprus Film Days» στο Ριάλτο

Με Λία Χαράκη η έναρξη του φεστιβάλ «Cyprus Film Days» στο Ριάλτο

Με Λία Χαράκη η έναρξη του φεστιβάλ «Cyprus Film Days» στο Ριάλτο

Όσκαρ 2025: Πότε θα γίνει η τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων

Όσκαρ 2025: Πότε θα γίνει η τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων

Όσκαρ 2025: Πότε θα γίνει η τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων

Cyprus Film Days 2024 | Το όραμα των καλλιτεχνικών διευθυντών για το σινεμά

Cyprus Film Days 2024 | Το όραμα των καλλιτεχνικών διευθυντών για το σινεμά

Cyprus Film Days 2024 | Το όραμα των καλλιτεχνικών διευθυντών για το σινεμά