Σινεμά-πρεμιέρα: Σμύρνη αγαπημένη σε summer edition

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 28.7.2022
Μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες της χειμερινής σεζόν επιστρέφει στο σινεμά, με νέο μοντάζ και διάρκεια 120 λεπτών, για να τη δουν όλοι όσοι δεν είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τις χειμερινές αίθουσες λόγω των περιορισμών, αλλά και να την ξαναδούν όσοι συγκλονίστηκαν, συγκινήθηκαν και δάκρυσαν με ένα υπερθέαμα 

Η κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη» ήταν ένα όνειρο για τη Μιμή Ντενίση, που έχει αφιερώσει χρόνια στην έρευνα του πολιτισμού της Σμύρνης και στις ιστορικές συγκυρίες που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή. Η συγγραφέας και πρωταγωνίστρια κλήθηκε να μεταφέρει την ιστορία της οικογένειας Μπαλτατζή -και μαζί μιας ολόκληρης πόλης που κάηκε- στο σενάριο της μεγαλύτερης ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με τον σεναριογράφο Martin Sherman (Bent, Callas Forever). Το συγγραφικό δίδυμο πέρασε ατελείωτες ώρες μιλώντας για το πώς θα μπορούσε η ιστορία του θεατρικού να παρουσιαστεί στην ταινία. Ήταν σημαντικό, επίσης, να ειπωθεί η ιστορία της Μικράς Ασίας, αλλά και να μεταδοθεί το μήνυμα ότι κάθε λαός έχει μια δική του Σμύρνη. Ένα ακόμα ζητούμενο των δύο σεναριογράφων ήταν να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στα ιστορικά στοιχεία που έπρεπε να συμπεριληφθούν στην ταινία για να είναι οικεία, όχι μόνο στο ελληνικό, αλλά και σε ένα διεθνές κοινό. Η ταινία κάνιε πρεμιέρα σήμερα στους κινηματογράφους και θα προβάλλεται στις 20.00.

Από το θέατρο

Το μεγάλο θεατρικό στοίχημα της Μιμής Ντενίση μπορούμε να πούμε ότι κερδίθηκε και στο κινηματογραφικό πεδίο: 12 υποψηφιότητες στα Βραβεία ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (τα οποία θα απονεμηθούν τον επόμενο μήνα), μια θριαμβευτική περιοδεία επιλεγμένων προβολών σε Ευρώπη και Αμερική και πάνω από όλα, η αγάπη και ο ενθουσιασμός των χιλιάδων θεατών που την παρακολούθησαν, είναι το διαβατήριο της ταινίας που σκηνοθέτησε με μεγαλοπρέπεια και νεύρο ο Γρηγόρης Καραντινάκης. Έχοντας μάλιστα παρακολουθήσει την επερχόμενη summer cut βερσιόν, μπορούμε να μιλάμε για ένα ακόμη πιο συγκροτημένο αφηγηματικά και συναισθηματικά έντονο θέαμα. Μια λαμπρή συμβολή στα 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης.

Η υπόθεση

H Φιλιώ Μπαλτατζή, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα. «Μία ταινία εποχής στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη για πολλούς λόγους. Πρώτα από όλα, για λόγους προϋπολογισμού, δεύτερον, για τους χώρους και τρίτον, γιατί δεν υπάρχουν υποδομές για ένα τέτοιο εγχείρημα. Παρ’ όλα αυτά, βρέθηκαν όλα όσα χρειάζονται για να υλοποιηθεί αυτό το όραμα», λέει σήμερα ο σκηνοθέτης της ταινίας Γρηγόρης Καραντινάκης. «Δημιουργήθηκαν υπέροχα ντεκόρ, πήγαμε σε διάφορα μέρη, μοιράσαμε τα location. Έτσι, αυτό που θα δει στο τέλος ο θεατής είναι το σύνολο ενός σύμπαντος που λέγεται Σμύρνη και πιστεύω ότι θα πειστεί».

INFO

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης

Παίζουν: Μιμή Ντενίση, Λεωνίδας Κακούρης, Μπουράκ Χακί, Κρατερός Κατσούλης, Ταμίλλα Κουλίεβα, Κατερίνα Γερονικολού, Ντίνα Μιχαηλίδου, Αναστασία Παντούση, Οζντεμίρ Τζιφτζίογκλου, Νέδη Αντωνιάδη, Γιάννης Εγγλέζος, Έφη Γούση, Νέιθαν Τόμας, Ντάνιελ Κρόσλεϊ, Γιάννης Βογιατζής, Τζέιν Λαποτέρ, Σούζαν Χάμσαϊρ, Ρούπερτ Γκρέιβς.

Δείτε το τρέιλερ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Cyprus Film Festival» 2024 | Οι ταινίες που βραβεύτηκαν στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό

«Cyprus Film Festival» 2024 | Οι ταινίες που βραβεύτηκαν στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό

«Cyprus Film Festival» 2024 | Οι ταινίες που βραβεύτηκαν στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024