Βραβεία Έμμυ 2022

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 13.9.2022
Η σειρά «Succession» κέρδισε την καλύτερη δραματική σειρά στα καθὠς το HBO θριαμβεύει ξανά.

Το "Succession", το πορτρέτο του HBO μιαςδυσλειτουργικής δυναστείας των μέσων ενημέρωσης, κέρδισε το καλύτερο δράμα στα 74α Βραβεία Emmy το βράδυ της Δευτέρας, τη δεύτερη φορά που η σειρά παίρνει το βραβείο.

Ο Τζέσι Άρμστρονγκ, ο δημιουργός της σειράς, κέρδισε επίσης το Emmy για το καλύτερο σενάριο, την τρίτη φορά που κέρδισε σε αυτήν την κατηγορία. Και ο Μάθιου Μακφάντιεν κέρδισε για πρώτη φορά τον καλύτερο β' ανδρικό ρόλο σε δράμα για την ερμηνεία του στη σειρά.

Ήταν η έκτη φορά μέσα σε οκτώ χρόνια που το HBO κέρδισε το μεγαλύτερο βραβείο της τηλεοπτικής βιομηχανίας για μια συνεχιζόμενη σειρά, κάνοντάς την ακόμα μια θριαμβευτική βραδιά για το καλωδιακό δίκτυο. Το HBO, καθώς και η διαδικτυακή πλατφόρμα του, το HBO Max, κέρδισαν περισσότερα Emmy (38) από κάθε άλλο κανάλι, κερδίζοντας τον κύριο αντίπαλό του, το Netflix (26).

Το "The White Lotus", το αγαπημένο δράμα του καλωδιακού δικτύου που λαμβάνει χώρα σε ένα θέρετρο της Χαβάης, κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη σειρά περιορισμένης διάρκειας όπως και πολλές άλλες κατηγορίες. Το σόου κέρδισε συνολικά 10 Emmy, περισσότερα από κάθε άλλη σειρά. Ο Μάικ Γουάιτ, ο δημιουργός και σκηνοθέτης της σειράς, κέρδισε δύο Emmy για την καλύτερη σκηνοθεσία και το σενάριο. Και οι πρωταγωνιστές του, ο Μάρεϊ Μπάρτλετ και η Τζένιφερ Κούλιτζ, έλαβαν και οι δύο Έμμυ υποκριτικής.

"Μάικ Γουάιτ, Θεέ μου, σας ευχαριστώ που μου δώσατε μια από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου", είπε ο Μπάρτλετ, ο οποίος υποδύεται ένα διευθυντή ξενοδοχείου στη σειρά.

Αλλά τα χρονικά των πλουσίων του HBO δεν ήταν οι μόνοι νικητές το βράδυ της Δευτέρας.

Το «Ted Lasso», η αθλητική σειρά της Apple TV+, κέρδισε την καλύτερη κωμωδία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καθώς ο τεχνολογικός γίγαντας συνεχίζει να αποσπά βραβεία. Το Apple TV+, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του τον Νοέμβριο του 2019, κέρδισε την καλύτερη ταινία στα Όσκαρ ("CODA") νωρίτερα φέτος. Και ο Τζέισον Σουντέικις επανέλαβε ως καλύτερος ηθοποιός σε κωμωδία ως ο αντισυμβατικός προπονητής ποδοσφαίρου στο «Τεντ Λάσο».

Υπήρξαν και άλλες μεγάλες στιγμές στα βραβεία κωμωδίας. Η Κουίντα Μπράνσον, η δημιουργός της κωμωδίας του ABC, "Abbott Elementary", για μια ομάδα δασκάλων δημοτικού σχολείου σε ένα υποχρηματοδοτούμενο δημόσιο σχολείο της Φιλαδέλφειας, κέρδισε το Έμμυ για το καλύτερο σενάριο σε κωμωδία. Ήταν μόλις η δεύτερη φορά που μια μαύρη γυναίκα κέρδισε το βραβείο (η Lena Waithe ήταν η πρώτη, το 2017, για το "Master of None").

Σε μια από τις πιο ηλεκτρικές στιγμές της βραδιάς, η Σέριλ Λι Ράλφ κέρδισε το βραβείο β' γυναικείου ρόλου σε κωμωδία για τον ρόλο της στο "Abbott Elementary" ως βετεράνος δασκάλα στο σχολείο. Η Ράλφ ξεκίνησε την ομιλία της για τα Emmy τραγουδώντας το "Endagered Species" της Dianne Reeves και έλαβε χειροκροτήματα από την αίθουσα γεμάτη με υποψηφίους. Η νίκη της ήταν επίσης ιστορική: Ήταν μόλις η δεύτερη φορά που μια μαύρη γυναίκα κέρδισε το βραβείο. Η τελευταία φορά ήταν το 1987, όταν η Jackée Harry κέρδισε για τον ρόλο της στην κωμική σειρά του NBC "227".

Αυτή ήταν η πιο ανταγωνιστική σεζόν Emmy ποτέ: Οι υποβολές για όλες τις κατηγορίες αυξήθηκαν και το 2022 είναι πολύ πιθανό να σημειώσει ένα ακόμη ρεκόρ για τον υψηλότερο αριθμό τηλεοπτικών σεναρίων.

Αλλά υπήρχε επίσης μια αίσθηση ανησυχίας μεταξύ των στελεχών, των παραγωγών και των ατζέντηδων που παρευρέθηκαν στα βραβεία Emmy τη Δευτέρα το βράδυ, ότι το 2022 αντιπροσωπεύει την κορυφή της λεγόμενης εποχής Peak TV, η οποία έχει παράγει τον μεγαλύτερο αριθμό τηλεοπτικών σεναρίων, σχεδόν κάθε έτος, για περισσότερο από μια δεκαετία.

Το Netflix, το οποίο έχασε συνδρομητές φέτος για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, έχει απολύσει εκατοντάδες υπαλλήλους και περιορίζει τις δαπάνες του. Η μητρική εταιρεία του HBO, Warner Bros. Discovery, έχει εγκαταλείψει πρότζεκτ και πρόκειται να απολύσει σημαντικό αριθμό εργαζομένων. Τα στελέχη του NBC εξετάζουν το ενδεχόμενο να τερματίσουν τις σειρές στο prime-time στις 10 μ.μ. και να παραδώσουν την ώρα στους τοπικούς σταθμούς.

Εκτός από τις επαγγελματικές προκλήσεις, η βραδιά ήταν ως επί το πλείστον μια ευχάριστη γιορτή. Η Ζεντάγια κέρδισε το δεύτερο Emmy της βραβεύοντας την καλύτερη ηθοποιό σε δράμα για τον ρόλο της ως προβληματικής έφηβης στο «Euphoria» του HBO. Η Τζιν Σμάρτ επαναλήφθηκε ως η καλύτερη ηθοποιός σε κωμωδία για τον ρόλο της ως κωμικός όπως η Joan Rivers στο "Hacks" του HBO Max.

Το "Squid Game" , η αιματοβαμμένη, νοτιοκορεάτικη σειρά του Netflix, κέρδισε δύο βραβεία: o Lee Jung-jae καλύτερου ηθοποιού σε δράμα και o Hwang Dong-hyuk για τη σκηνοθεσία. Αυτές οι νίκες αντιπροσώπευαν μια σημαντική εξέλιξη για μια ξενόγλωσση εκπομπή καθώς η τηλεόραση γίνεται πιο παγκόσμια και καθώς το αμερικανικό κοινό είναι όλο και πιο δεκτικό σε σειρές με υπότιτλους.

Ο Μάικλ Κίτον, ο οποίος έπαιξε έναν γιατρό της μικρής πόλης στο "Dopesick", πήρε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού σε σειρά περιορισμένης διάρκειας. Και η Αμάντα Σίφριντ κέρδισε την καλύτερη ηθοποιό σε σειρά περιορισμένης διἀρκειας για την ερμηνεία της ως Elizabeth Holmes στο "The Dropout".

ΠΗΓΗ: The New York Times

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Πέθανε ο Κύπριος συγγραφέας και σκηνοθέτης Άντης Ροδίτης - Λίγα λόγια για την πορεία και το έργο του

Πέθανε ο Κύπριος συγγραφέας και σκηνοθέτης Άντης Ροδίτης - Λίγα λόγια για την πορεία και το έργο του

Πέθανε ο Κύπριος συγγραφέας και σκηνοθέτης Άντης Ροδίτης - Λίγα λόγια για την πορεία και το έργο του