Επιστρέφει για 17η χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 8.11.2022
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου επιστρέφει για 17η συνεχή χρονιά με προβολές, σεμινάρια και το Κινηματογραφικό Εργαστήριο Πήγασος, στις 12-18 Νοεμβρίου, στο Cine Studio και στην Παλαιά Αγορά Παλουριώτισσας, στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Τελετή Λήξης και Απονομής Βραβείων Χρυσή Αφροδίτη θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στις 19 Νοεμβρίου με παρουσιάστρια την Άννα Ηρακλέους.

Tο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου, προστίθεται, έχει τη πιστοποίηση EFFE (EFFE Label) και αποτελεί την ευρωπαϊκή σφραγίδα ποιότητας, που απονέμεται στα αξιόλογα καλλιτεχνικά Φεστιβάλ για την εργασία τους στον τομέα της τέχνης, τη συμμετοχή στην κοινότητα και το άνοιγμα ενός διεθνούς διαλόγου.

Όπως αναφέρεται, το CΥIFF είναι οργανισμός μη κερδοσκοπικός, βασίζεται κυρίως σε εθελοντική εργασία και είναι εκπόνημα ομάδας Κυπρίων και Ελλαδιτών επαγγελματιών στον χώρο του πολιτισμού και των τεχνών, παραγωγών ταινιών και διεθνών συμβούλων του κινηματογράφου.

Το Φεστιβάλ λειτουργεί από το 2006 και φέτος συνεργάζεται με το ίδρυμα Γυναίκες στο Κινηματογράφο και στη Τηλεόραση Κύπρου και την Εταιρεία Πολιτισμού Cine@Art.

Στους καλεσμένους συμπεριλαμβάνονται η ηθοποιός Μαρία Κορινθίου, η Ινδή βραβευμένη αθλήτρια αγώνων ταχύτητας αυτοκινήτων influencer Garima Avtar, η Μαριέλλα Σαββίδου, ο νικητής του 1oυ Survivor, Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος), o ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας και αρκετοί άλλοι διάσημοι καλλιτέχνες από το εξωτερικό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, που έρχονται έρχεται κατευθείαν από το Φεστιβάλ Καννών, το Dodo (προβολή 14/11, 19:30 Rio Premier Cinema, Nicosia Mall) του Πάνου Κούτρα με τους Σμαράγδα Καρύδη, Άκη Σακελλαρίου, Μαριέλλα Σαββίδου και το Dadalove (προβολή 13/11, 16:30 CINE STUDIO), ταινία τεκμηρίωσης της Chiara Agnello για την θεατρική ομάδα από το Παλέρμο Teatri Alchemici DaDaDaùn, των Luigi Di Gangi και Ugo Giacomazzi, όπου όλοι οι ηθοποιοί έχουν Down's syndrome κ.ά.

Θα διαγωνιστούν επίσης οι ιταλικές ταινίες Bocche Inutili του Claudio Uberti σχετική με το ολοκαύτωμα και Perdutamente (προβολή 16/11, 20:00 CINE STUDIO) του διάσημου Paolo Ruffini που υποστηρίζει ότι η ανάρρωση από το Αλτσχάιμερ είναι πραγματικά αδύνατη, η μόνη θεραπεία είναι να περιβάλλεσαι από αγάπη και η Σερβική ταινία Spring Poem της Natalija Avramovic (προβολή 16/11, 21:30 CINE STUDIO).

Από τις 25 ελληνικές και κυπριακές συμμετοχές ξεχωρίζουν επίσης οι πρωτοεμφανιζόμενοι σκηνοθέτες Γιάννης Αϊβάζης με την ταινία του Άβυσσος (προβολή 13/11, 20:30 Rio Premier Cinema, Nicosia Mall) και Κωνσταντίνος Μουρατίδης με το Κλαδί στη Φωτιά (προβολή 16/11, 18:00 CINE STUDIO) με τον Σπύρο Μπιμπίλα και τη Γενοβέφα Κτενίδου.

Επιπρόσθετα ο Οργανισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων θα παρουσιάσει προγράμματα χρηματοδότησης και συνεργασίας για συμπαραγωγές ταινιών κι άλλων οπτικοακουστικών έργων.

Στην ανακοίνωση, σημειώνεται πως η δράση περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας σε συνεργασία με την Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου, Τμήμα Λευκωσίας με συμμετοχή φωτογράφων από τις δύο κοινότητες, την ελεύθερη και την κατεχόμενη Κύπρο, και Στρογγυλό τραπέζι “Η Ειρήνη μέσα από την Έβδομη Τέχνη” με ομιλητές την Πέτρα Τερζή, Πρόεδρο WIFTCY, την Ινδή βραβευμένη αθλήτρια αγώνων ταχύτητας αυτοκινήτων influencer Garima Avtar, την σκηνοθέτρια από την Ιταλία Lia Beltrami (Women of Faith for Peace), την νομικός από την Παλαιστίνη Nuha Farran (Women of Faith for Peace), την Nadya Gorshkova – παραγωγό από Ρωσία/Κύπρο, και την Julia Vertova, κινηματογραφίστρια από Ουκρανία/Κύπρο.

Στο CINE STUDIO 15/11, 19:00 θα τιμηθούν η ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη και η αείμνηστη Λένα Μελανίδου, μαέστρος της Δικοινοτικής χορωδίας για την Ειρήνη,

Επισημαίνεται πως τo Φεστιβάλ τιμά τον πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή του, τον Σχεδιαστή Παραγωγής των ταινιών του John Cassavetes, Φαίδων Παπαμιχαήλ και τον γιο του, Διευθυντή Φωτογραφίας, Φαίδων Παπαμιχαήλ Jr., πολλαπλώς υποψήφιο για βραβείο Oscar.

Από φέτος το Φεστιβάλ θεσπίζει το τεχνικό βραβείο Phedon Papamichael για την καλύτερη παραγωγή ή/ και φωτογραφία σε ταινία που συμμετέχει στο Φεστιβάλ,

Το Βραβείο “Χρυσή Αφροδίτη” αναδεικνύεται από μια διακεκριμένη διεθνή κριτική επιτροπή, μεταξύ άλλων τη Δανέζα σκηνοθέτρια Sofie Vibeke Muasya, τον ηθοποιό και παραγωγό Valentin Nonyela (Casino Royale), τον Ινδό παραγωγό Vivek Singhania, τον Αμερικανό παραγωγό George F. Roberson (Venice Festival Queer Lion for Jose), την παραγωγό Nadya Gorshkova, τη δημοσιογράφο Bejay Browne κ.ά.

Επιπρόσθετα τo 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου φιλοξενεί σε όλες τις δράσεις του το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα για εθελοντική δειγματοληψία δωρητών μυελού των οστών.

ΠΗΓΗ:(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΑΓΚ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Πέθανε ο Κύπριος συγγραφέας και σκηνοθέτης Άντης Ροδίτης - Λίγα λόγια για την πορεία και το έργο του

Πέθανε ο Κύπριος συγγραφέας και σκηνοθέτης Άντης Ροδίτης - Λίγα λόγια για την πορεία και το έργο του

Πέθανε ο Κύπριος συγγραφέας και σκηνοθέτης Άντης Ροδίτης - Λίγα λόγια για την πορεία και το έργο του