Βραβείο Κοινού LUX 2023 : Οι υποψήφιες ταινίες

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 12.12.2022
Οι ταινίες Alcarràs, Burning Days, Close, Triangle of Sadness και Will-o'-the-Wisp θα διεκδικήσουν το Βραβείο Κοινού LUX 2023

4400685114108443 20221209PHT64412 original

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Evelyn Regner (AT, S&D) δήλωσε:

"Για την έκδοση 2023 του Βραβείου Κοινού LUX, πέντε εξαιρετικές ταινίες περιμένουν τα κριτικά σας μάτια. Οι ταινίες που επιλέχθηκαν για τον φετινό διαγωνισμό ευαισθητοποιούν και πάλι και αντιμετωπίζουν θέματα σχετικά με τις κύριες κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις μας - όλες με τον δικό τους μοναδικό, αστείο, λυπηρό, καλλιτεχνικό τρόπο. Σας προσκαλώ όλους να παρακολουθήσουμε και να συζητήσουμε μαζί τους!"

Η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Sabine Verheyen (ΕΛΚ,DE) δήλωσε:

"Φέτος, για πρώτη φορά, το Βραβείο Κοινού LUX πραγματοποιείται πλήρως στη νέα του μορφή με πέντε επιλεγμένες ταινίες. Το φετινό LUX έχει ως θέμα την αγάπη. Την αγάπη μας για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, τον πολιτισμό μας και τους άλλους. Μετά το COVID-19, τον πόλεμο και τον πληθωρισμό, οι κινηματογράφοι χρειάζονται τη στήριξή μας και αξίζουμε και εμείς κάτι ωραίο. Ας δείξουμε λοιπόν την αγάπη μας για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο παρακολουθώντας τις ταινίες LUX και μην ξεχάσετε να τις αξιολογήσετε μετά".

Οι Ροδακινιές του Αλκαράς

© Elastica Films

Ισπανία, Ιταλία | 120 | 2022

Περίληψη:

Όλη τους τη ζωή, τα μέλη της οικογένειας Σολέ περνούν τα καλοκαίρια μαζεύοντας ροδάκινα στο κτήμα τους στο Αλκαράς, ένα μικρό χωριό της Καταλονίας στην Ισπανία. Η φετινή συγκομιδή μπορεί όμως να είναι η τελευταία, καθώς απειλούνται με έξωση. Τα νέα σχέδια για τη γη τους, που προβλέπουν ότι οι ροδακινιές θα κοπούν και στη θέση τους θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά, φέρνουν τη ρήξη σε αυτή τη μεγάλη και σφιχτοδεμένη οικογένεια. Για πρώτη φορά το μέλλον φαντάζει αβέβαιο και κινδυνεύουν να χάσουν πολλά περισσότερα από το κτήμα τους.

ΜΕΡΕΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ

© Ay Yapim, Liman Film

Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Κάτω Χώρες, Ελλάδα, Κροατία | 130 | 2022

Περίληψη:

Ο Εμρέ, ένας νέος και αφοσιωμένος εισαγγελέας, διορίζεται σε μια μικρή πόλη που μαστίζεται από τη λειψυδρία και τα πολιτικά σκάνδαλα. Αν και στην αρχή νιώθει ευπρόσδεκτος, στην πορεία οι σχέσεις του με τους ντόπιους γίνονται όλο και πιο τεταμένες και άθελά του εμπλέκεται στην τοπική πολιτική σκηνή. Όταν ο Εμρέ έρχεται πιο κοντά με τον ιδιοκτήτη της τοπικής εφημερίδας, οι φήμες οργιάζουν και η ένταση κορυφώνεται.

Close

© Menuet

Βέλγιο, Γαλλία, Κάτω Χώρες | 105 | 2022

Περίληψη:

Η δυνατή φιλία μεταξύ δύο δεκατριάχρονων αγοριών, του Λεό και του Ρεμί, διαταράσσεται ξαφνικά. Προσπαθώντας να καταλάβει τι έχει συμβεί, ο Λεό προσεγγίζει τη Σοφί, τη μητέρα του Ρεμί. Το «Close» είναι μια ταινία για τη φιλία και την ευθύνη.

Το Τρίγωνο της Θλίψης

© Plattform Produktion AB, Essential Films GmbH, Société Parisienne de Production, Triangle of Sadness Ltd.

Σουηδία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο | 142 | 2022

Περίληψη:

Μια ανελέητη σάτιρα, στην οποία αντιστρέφονται οι ρόλοι και οι τάξεις και αποκαλύπτεται η ανήθικη οικονομική αξία της ομορφιάς. Δυο μοντέλα, ο Καρλ και η Γιάγια, εξερευνούν τον κόσμο της μόδας, ενώ παράλληλα ανακαλύπτουν τα όρια της σχέσης τους. Το ζευγάρι προσκαλείται να πάρει μέρος σε μια πολυτελή κρουαζιέρα μαζί με μια ομάδα ζάμπλουτων επιβατών, έναν Ρώσο ολιγάρχη, Βρετανούς εμπόρους όπλων και έναν περίεργο αλκοολικό καπετάνιο που λέει τσιτάτα του Μαρξ. Στην αρχή όλα μοιάζουν φτιαγμένα για φωτογραφία στο Instagram. Ώσπου χτυπά μια καταιγίδα και οι επιβάτες τρεκλίζουν από τη ναυτία στο μεγαλοπρεπές δείπνο που τους παρέθετε ο καπετάνιος. Η κρουαζιέρα φτάνει σε άδοξο τέλος. Ο Καρλ και η Γιάγια ναυαγούν σε ένα ερημονήσι με μια ομάδα δισεκατομμυριούχων και μία από τις καθαρίστριες του πλοίου. Η ιεραρχία ξαφνικά ανατρέπεται, καθώς η καθαρίστρια είναι η μόνη που ξέρει να ψαρεύει.

Will-o’-the-Wisp (Fogo-Fátuo)

© House on Fire, Terratreme Filmes, Filmes Fantasma

Πορτογαλία, Γαλλία | 67 | 2022

Περίληψη:

Ένας ετοιμοθάνατος βασιλιάς χωρίς στέμμα, η υψηλότητά του ο Αλφρέντο, αναπολεί μακρινές μνήμες της νιότης και τον καιρό που ονειρευόταν να γίνει πυροσβέστης. Η συνάντησή του με τον Αφόνσο, τον εκπαιδευτή του στην πυροσβεστική, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή των δύο νέων, οι οποίοι ερωτεύονται με πάθος και επιθυμούν να ανατρέψουν το κατεστημένο.

Οι πέντε υποψήφιες ταινίες θα υποτιτλιστούν στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ και θα προβληθούν σε όλους τους κινηματογράφους της ΕΕ. Τα γραφεία πληροφόρησης του ΕΚ θα οργανώσουν επίσης δωρεάν προβολές στα κράτη μέλη για την προώθηση των υποψήφιων ταινιών σε τοπικό επίπεδο.

Οι πολίτες της ΕΕ που θα παρακολουθήσουν τις προβολές θα μπορούν να βαθμολογήσουν τις ταινίες με πέντε αστέρια, αρχής γενομένης από τις 11 Δεκεμβρίου. Ο νικητής θα επιλεγεί από κοινού από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις αξιολογήσεις του κοινού, οι οποίες αντιστοιχούν στο 50% του τελικού αποτελέσματος.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 12 Ιουνίου 2023 και η νικήτρια ταινία θα ανακοινωθεί στις 14 Ιουνίου 2023 σε συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Από το 2020, το βραβείο LUX - Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου Κοινού απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το δίκτυο Europa Cinemas.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθιέρωσε το Βραβείο LUX το 2007 για να συμβάλει στη διανομή ευρωπαϊκών ταινιών υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας που αντικατοπτρίζουν την πολιτιστική ποικιλομορφία στην Ευρώπη και πέραν αυτής και που αγγίζουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ισότητα, η μη διάκριση, η ένταξη, η ανεκτικότητα, η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Πέθανε ο Κύπριος συγγραφέας και σκηνοθέτης Άντης Ροδίτης - Λίγα λόγια για την πορεία και το έργο του

Πέθανε ο Κύπριος συγγραφέας και σκηνοθέτης Άντης Ροδίτης - Λίγα λόγια για την πορεία και το έργο του

Πέθανε ο Κύπριος συγγραφέας και σκηνοθέτης Άντης Ροδίτης - Λίγα λόγια για την πορεία και το έργο του