Με Τζόνι Ντεπ και Μάικλ Ντάγκλας η έναρξη του 76ου Φεστιβάλ Καννών

κυπε Δημοσιεύθηκε 17.5.2023
epa10633623 US actor Johnny Depp (C) attends the photocall for 'Jeanne du Barry' during the 76th annual Cannes Film Festival, in Cannes, France, 17 May 2023. The festival runs from 16 to 27 May. EPA/SEBASTIEN NOGIER

Γράφει ο Νίνο Φένεκ Μικελλίδης

Την παλιά του αίγλη και την επιστροφή του κοινού στην αίθουσα τονίζει με το φετινό του πρόγραμμα το 76ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, με τον Τζόνι Ντεπ και τον Μάικλ Ντάγκλας να προστίθενται στο μεγάλα ονόματα των σταρ που έχουν διασχίσει το κόκκινο χαλί στην επίσημη εναρκτήρια προβολή του, μετά από σταρ όπως οι Μάρλον Μπράντον, Τζέιμς Στιούαρτ, Φέι Ντάναγουεϊ, Τζακ Νίκολσον, Γκρέις Κέλι, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, και αρκετούς άλλους που τόνισαν με την παρουσία τους παλαιότερα φεστιβάλ.

Με το γκλάμουρ του φεστιβάλ να συνεχίζεται τις επόμενες μέρες με την παρουσία του Χάρισον Φορντ, που με τη νέα του ταινία, Indiana Jones and the Dial of Destiny, αποχαιρετά το ρόλο που τον έκανε διάσημο, καθώς και με τον διάσημο σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορσέζε που, μαζί με τους πρωταγωνιστές του, Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Λεονάρντο Ντι Κάπριο, θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία, “Killers of the Flower Moon”. Δυστυχώς όμως δεν θα έχουμε φέτος εδώ τον Γούντι Άλεν, έναν από τους πιο τακτικούς στο παρελθόν επισκέπτες των Καννών, επειδή ο διευθυντής του φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, αρνήθηκε να προβάλει τη νέα του, γυρισμένη στο Παρίσι, ταινία, Coup de chance.

Στη σημερινή επίσημη πρεμιέρα του 76ου φεστιβάλ, εκτός από τα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής, με πρόεδρο τον Σουηδό σκηνοθέτη Ρούμπεν Όστλουντ, το χαλί θα διασχίσει και ο Τζόνι Ντεπ, μαζί με την Μαϊβέν, πρωταγωνίστριά του και σκηνοθέτιδα της αποψινής, εκτός συναγωνισμού, ταινίας, «Ζαν Ντιμπαρί». Στο χαλί απόψε και ο βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανός ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας, στον οποίο θα απονεμηθεί ο Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας, βραβείο με το οποίο στο παρελθόν είχαν τιμηθεί προσωπικότητες του χώρου, όπως οι Ανιές Βαρντά, Φόρεστ Γουίτακερ, Ζαν-Πιέρ Λεό, Τζόντι Φόστερ και Μανοέλ ντε Ολιβέιρα.

Η ταινία της Μαϊβέν (που η ταινία της Polisse είχε κερδίσει το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες το 2011) στρέφεται γύρω από τη ζωή της περιβόητης Μαντάμ Ντιπαρί, μετρέσα και μεγάλος έρωτας του Γάλλου Βασιλιά Λουδοβίκου του Δέκατου Πέμπτου, έρωτας που προκάλεσε σκάνδαλο στη Γαλλία.

Την ιδέα για την ταινία την πήρε, όπως ανάφερε η Μαϊβάν, όταν είδε την ταινία «Μαρία Αντουανέτα» της Σοφίας Κόπολα. «Μόλις είδα την Άζια Αρζέντο στο ρόλο της Μαντάμ Ντιπαρί, ένιωσα μια συνενοχή μ’ αυτήν. Όσο περισσότερο διάβαζα γι’ αυτήν, τόσο περισσότερο το επιβεβαίωνε αυτό και δεν έχει σταματήσει». Με αποτέλεσμα να αναζητήσει ό,τι γράφτηκε γι’ αυτήν και να εργαστεί και με συγκεκριμένο ιστορικό που είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη ζωή της Ντιπαρί, πριν τελικά αρχίσει να γράφει το σενάριο και να προετοιμάζει την ταινία από το 2016, αποφασίζοντας εκτός από τη σκηνοθεσία να ερμηνεύσει η ίδια (για πρώτη φορά σε ταινία της) το ρόλο της Ντιπαρί.

Όσο για τον Τζόνι Ντεπ, παρόλο που δεν ήταν η πρώτη της επιλογή, η Μαϊβαν εκμυστηρεύεται πως πάντα ήθελε να συνεργαστεί μαζί του σε ταινία του, αν και πίστευε πως αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο αν όχι απίθανο. Και όμως, ο Ντεπ μόλις πληροφορήθηκε από τη σκηνοθέτρια πως τον ήθελε για τον ρόλο, δέχτηκε σχεδόν αμέσως. Όπως ανάφερε ο ίδιος στο περιοδικό Screen International, «ως Αμερικανός δεν πίστευα πως θα μου ζητούσαν να ερμηνεύσω τον βασιλιά της Γαλλίας. Η Μαϊβάν με επιβεβαίωσε πως με φανταζόταν σ’ αυτό το ρόλο για αρκετό καιρό. Με μια τέτοια επιβεβαίωση από ένα σκηνοθέτη, που σου δείχνουν ότι πιστεύουν ανεπιφύλακτα σε σένα, εξαφανίζουν οποιεσδήποτε αμφιβολίες». Προσθέτοντας πως για το ρόλο του «εμπνεύστηκα από τους ήρωές μου - σταρ του βωβού κινηματογράφου, όπως ο Λόν Τσάνεϊ, ο Μπάστερ Κίτον και ο Τσάρλι Τσάπλιν».

Στο μεταξύ τα εργατικά σωματεία δεν έχουν πάψει να διαδηλώνουν ενάντια στην πολιτική του Προέδρου Μακρόν. Διαδήλωση που θα συνεχιστεί και στις Κάννες στη διάρκεια του φεστιβάλ, παρόλο που ο δήμαρχος των Καννών έχει απαγορεύσει τις διαδηλώσεις εδώ. Το μεγαλύτερο εργατικό σωματείο της Γαλλίας, το CGT, ετοιμάζει μεγάλη διαδήλωση για τις 21 Μαΐου, ακριβώς εκεί που λήγουν τα όρια της απόφασης, 30 λεπτά από το Μέγαρο του Φεστιβάλ, στο Rond Point του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία, ενώ στις 19 Μαΐου, ετοιμάζουν μικρότερη διαδήλωση στην αυλή του ξενοδοχείου Κάρλτον, που μόλις πρόσφατα ανακαινίστηκε, και στην οποία καλούν να συμμετάσχουν και εργαζόμενοι στον τοπικό τομέα φιλοξενίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Πέθανε ο Κύπριος συγγραφέας και σκηνοθέτης Άντης Ροδίτης - Λίγα λόγια για την πορεία και το έργο του

Πέθανε ο Κύπριος συγγραφέας και σκηνοθέτης Άντης Ροδίτης - Λίγα λόγια για την πορεία και το έργο του

Πέθανε ο Κύπριος συγγραφέας και σκηνοθέτης Άντης Ροδίτης - Λίγα λόγια για την πορεία και το έργο του