Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.6.2023
19 - 25 Ιουνίου 2023, Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, Λευκωσία.

Το Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου», ο αγαπημένος θεσμός που εστιάζει στην παρουσίαση ερευνητικών, καινοτόμων, εναλλακτικών όψεων του διεθνούς κινηματογράφου, επιστρέφει και φέτος το καλοκαίρι, μεταξύ 19 και 25 Ιουνίου 2023, στη φιλόξενη, εσωτερική αυλή του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή στην παλιά Λευκωσία (παρά την Πύλη Αμμοχώστου).

Πέρα από τις μορφολογικές αναζητήσεις, το Φεστιβάλ στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό της κινηματογραφοφιλίας στην πιο πολυδιάστατη μορφή της, αφού προτείνει και φέτος ένα μοναδικό πρόγραμμα που έχει σαν βάση τη μύηση του θεατή σε ένα κόσμο που γεννιέται μέσα από την ανατροπή και τον πειραματισμό.

Το Φεστιβάλ είναι μια πρωτοβουλία του Τμήματος Νεότερου & Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Brave New Culture.

Το Φεστιβάλ είναι φέτος αφιερωμένο σε έναν κορυφαίο δημιουργό του κινηματογράφου και πρωτοπόρο της «νουβέλ βαγκ», τον Ζαν Λικ Γκοντάρ, ο οποίος απεβίωσε τη χρονιά που μας πέρασε σε ηλικία 91 ετών. Με ταινίες ορόσημα που αποσταθεροποίησαν το παγκόσμιο κινηματογραφικό κατεστημένο, ένα μεγάλο μέρος του φετινού προγράμματος αποτίνει φόρο τιμής στον σπουδαίο αυτό δημιουργό.

Αναλυτικά, το Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου» 2023 αποτελείται από τα ακόλουθα προγράμματα:

Oh! (Re)voir Jean-Luc / Ξανά (βλέποντας) Γκοντάρ

Ρηξικέλευθος επαναστάτης, ανήσυχος αμφισβητίας, ανανεωτής φιλόσοφος του σινεμά ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν Λικ Γκοντάρ έφυγε από τη ζωή στις 12 Σεπτεμβρίου του 2022, σε ηλικία 91 ετών. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς στην ιστορία του σινεμά. Ωστόσο, είναι ακόμα πολύ νωρίς και πολύ δύσκολο για να εκτιμηθεί το εύρος και το μέγεθος της γιγαντιαίας επιρροής του στην 7η Τέχνη.

Ως υπόμνηση αυτής της επιρροής, αλλά και ως ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του, στο φεστιβάλ παρουσιάζονται τέσσερις από πιο εμβληματικές ταινίες της πρώτης του περιόδου, από τη δεκαετία του ’60, ταινίες που σημάδεψαν με τρόπο ανεξίτηλο γενιές σινεφίλ: À Bout de Souffle, Alphaville: Une Étrange Aventure de Lemmy Caution, Masculin Féminin, Le Mépris. Παράλληλα επίσης, προβάλλονται - σε έξι μέρη – ένα κομβικό έργο της ύστερης περιόδου του: το επικό και στοχαστικό Histoire(s) du cinéma, μια ταινία που ολοκληρώθηκε το 1998 και η οποία παρουσιάζει μ’ ένα ιδιαίτερο τρόπο την προσωπική θεώρηση του Γκοντάρ για την Ιστορία, για τον κινηματογράφο και τις αφηγήσεις του.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, πέραν των εισαγωγών στο έργο του σκηνοθέτη θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τη σκηνοθέτρια Tatjana Kononenko, με τίτλο Sauve qui peut (la vie): The Political Power of Godard’s Cinema.

[Επιμελητές προγράμματος: Δώρος Δημητρίου, Δημήτρης Μπάμπας]

4552894348778725 Godard Masculin Feminin

4552894564382076 Godard a-bout-de-souffle

4552894796696264 Godard Histoire du cinema 2

Cinema (Re)Load: Κινηματογραφικές Mινιατούρες Ι

Η μικρή, η ελάχιστη χρονική διάρκεια, είναι στον κινηματογράφο προνόμιο της διαφήμισης, είτε αυτή είναι κινηματογραφική (trailer) είτε όχι. Όταν όμως ο σκοπός δεν είναι η διαφήμιση, ο χρονικός περιορισμός είναι μια ενδιαφέρουσα πρόκληση για τους δημιουργούς, καθώς καλούνται στο διάστημα του 1-2 λεπτών να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα μια μικρή ιστορία ή να εικονοποιήσουν μια ιδέα. Το 2013, γιορτάζοντας τα 70 του χρόνια, το Φεστιβάλ Βενετίας έθεσε ένα τέτοιο περιορισμό σε 70 σκηνοθέτες απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι κλήθηκαν να παρουσιάσουν μια ταινία διάρκειας μεταξύ 60 και 90 δευτερολέπτων, με ελεύθερο θέμα. Οι ταινίες που γυρίστηκαν προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και αργότερα «ανέβηκαν» στο κανάλι του στο YouTube. Στη διοργάνωση παρουσιάζεται μια επιλογή αυτών των ταινιών, με κεντρική ιδέα την κατάσταση του κινηματογράφου σήμερα. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται και ταινίες των Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Γιώργου Λάνθιμου, Claire Denis, Abbas Kiarostami, Apichatpong Weerasethakul, Shirin Neshat, Hong Sang-soo, Kim Ki-duk, Jia Zhangke, Lav Diaz, Jean-Marie Straub, Karim Aïnouz.

[Επιμέλεια: Δημήτρης Μπάμπας]

4552895081470363 Cinema Reload 24 Frames Per Century

4552895707348500 Cinema Reload Shirin Neshat

Andrea Arnold: Το Τέρας της Φτώχειας στον Νεροχύτη της Κουζίνας

Μια από τις πιο επιδραστικές και τολμηρές σκηνοθέτριες εν ζωή, η Andrea Arnold δημιουργεί ωμές, βίαιες και παρακμιακές ιστορίες που εστιάζουν σε περιθωριοποιημένες ζωές, συνεισφέροντας με ορμή στον σύγχρονο βρετανικό κοινωνικό ρεαλισμό. Θα προβληθούν οι ταινίες: Fish Tank (2009) - 126’, Red Road (2006) 113’, Wasp (2003) - 26’, Dog (2001) - 10’ και Milk (1998) - 10’

[Επιμέλεια: Χριστιάνα Ιωάννου]

4552895981659149 Andrea Arnold Fish Tank 1

Επιτελεστική διάλεξη (60’) από τον Χριστόδουλο Παναγιώτου και προβολή της ταινίας Poussières d’Amour (130’, 1996) του Werner Schroeter

Από την εν εξελίξει σειρά των περφόρμανς με τίτλο Dying on Stage (Πεθαίνοντας επί Σκηνής) που πραγματεύεται το ζήτημα της αναπαράστασης του θανάτου στο θέατρο, μέχρι επιμελώς στημένες εγκαταστάσεις που αμφισβητούν ηγεμονικά αφηγήματα και φαινομενικά αψεγάδιαστα συστήματα αξιών, ο Χριστόδουλος Παναγιώτου προτείνει πολυεπίπεδες χειρονομίες που επιτελούν έναν νέο, λεπταίσθητο τρόπο εμπλοκής και ενασχόλησης με τον κόσμο.

Στην επιτελεστική του διάλεξη, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου», ο Παναγιώτου συνδυάζει μία σειρά αναφορών για να διαπραγματευτεί, μεταξύ άλλων, τη γοητεία και την έκσταση των κινηματογραφικών κόσμων, την ταυτόχρονη εκπροσώπηση των ανόμοιων χρόνων που το μέσο μπορεί να διαθέσει, και τη συνύφανση πραγματικότητας και μυθοπλασίας όπως αυτά τρέφονται από την προσωπική εμμονή και τη -συχνά ανομολόγητη- εγγύτητα μεταξύ ζωής και οθόνης.

Με την ολοκλήρωση της διάλεξης θα ακολουθήσει η προβολή του Poussières d’Amour (Η Σκόνη του Έρωτα), μία ταινία ιδιαίτερα οικεία και αγαπητή στον Χριστόδουλο Παναγιώτου, η οποία χαρακτηρίζεται από την έλλειψη σεναρίου και συνέχειας, παρότι υπάρχει η παρουσία διακριτών περιορισμών που θεσπίζουν τους ίδιους τους κανόνες του παιχνιδιού: το σκηνικό (το αβαείο του Ρογιομόν) και οι τραγουδίστριες της όπερας που φθάνουν στο αβαείο με τον συνοδό της αρεσκείας τους, για να ερμηνεύσουν μία άρια που έχει επιλέξει ο σκηνοθέτης.

[Επιμέλεια: Ευαγόρας Βανέζης]

4552896484832654 IVAC2023 Poster

4552896834018137 IVAC2023 Programme Flyer

Γενικές Πληροφορίες

Ώρα έναρξης προβολών: 20.00

Χώρος: Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, Λευκωσία.

Διεύνθυνση: Αμμοχώστου 55 - 59, Λευκωσία.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Όλες οι προβολές είναι για άτομα άνω των 18 ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ μπορείτε να αποτείνεστε στο τηλέφωνο 99 407856 ή στο Facebook, στη σελίδα "Images & Views of Alternative Cinema Film Festival" και στην νεοσύστατη ιστοσελίδα του φεστιβάλ http://ivacfestival.com/

Το Φεστιβάλ στηρίζεται από το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή και το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου.

Χορηγός επικοινωνίας: ΡΙΚ

Σχεδιασμός αφίσας προγράμματος του Φεστιβάλ: Αντρέας Παναγή

4552897307546172 IVAC2023 Programme Flyer2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ο αποχαιρετισμός της Σάνεν Ντόχερτι από τους συμπρωταγωνιστές της στη σειρά «Beverly Hills»

Ο αποχαιρετισμός της Σάνεν Ντόχερτι από τους συμπρωταγωνιστές της στη σειρά «Beverly Hills»

Ο αποχαιρετισμός της Σάνεν Ντόχερτι από τους συμπρωταγωνιστές της στη σειρά «Beverly Hills»

H παράξενη ιστορία της μοναδικής ταινίας που διαρκεί 87 ώρες

H παράξενη ιστορία της μοναδικής ταινίας που διαρκεί 87 ώρες

H παράξενη ιστορία της μοναδικής ταινίας που διαρκεί 87 ώρες