Η ταινία "Close" κερδίζει το βραβείο κοινού LUX 2023

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 27.6.2023
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  ανακοίνωσε τον νικητή του Βραβείου Κοινού 2023 LUX κατά τη διάρκεια μιας τελετής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Το σπαρακτικό δράμα ενηλικίωσης του Λούκας Ντοντ αναδείχθηκε νικητής του ευρωπαϊκού βραβείου κοινού, το οποίο καθορίζεται από τη βαθμολογία του κοινού και των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε τον νικητή του Βραβείου Κοινού 2023 LUX κατά τη διάρκεια μιας τελετής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με συντονιστές τους δημοσιογράφους κινηματογράφου Stanislas Ide e Elli Mastorou. Το Close [+], η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Lukas Dhont, αναδείχθηκε ως ο τρίτος νικητής του πανευρωπαϊκού βραβείου, ένα κοινό εγχείρημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Europa Cinemas. Το νέο βραβείο, το οποίο εγκαινιάστηκε εν μέσω της πανδημίας COVID-19, είχε ως στόχο να ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ της πολιτικής και του ευρωπαϊκού κοινού, εμπλέκοντας το κοινό σε πιεστικές συζητήσεις μέσω εμπνευσμένων ταινιών. Μόλις τρία χρόνια αργότερα, το Βραβείο Κοινού LUX έχει τοποθετηθεί ως το μεγαλύτερο βραβείο κοινού στον κόσμο, και ως καινοτομία σε αυτή τη διοργάνωση, ο αριθμός των υποψήφιων ταινιών αυξήθηκε από τρεις σε πέντε.

Το συγκινητικό δράμα του Dhont θριάμβευσε έναντι των άλλων τεσσάρων φιναλίστ: Alcarràs [+] της Carla Simón, Burning Days [+] του Emin Alper, Triangle of Sadness [+] του Ruben Östlund και Will-o'-the-Wisp [+] του João Pedro Rodrigues, όλοι τους αναγνωρισμένοι τίτλοι που αναδεικνύουν την ποιότητα και την ποικιλομορφία του πρόσφατου ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Η ταινία εξερευνά μια φιλία μεταξύ δύο δεκατριάχρονων αγοριών, του Leo και του Remi, η οποία διακόπτεται ξαφνικά. Παλεύοντας να καταλάβει τι έχει συμβεί, ο Leo πλησιάζει τη Sophie, τη μητέρα του Remi. Το "Close" είναι μια ταινία για τη φιλία και την υπευθυνότητα.

Από τις 11 Δεκεμβρίου, μετά την επίσημη ανακοίνωση των πέντε υποψήφιων ταινιών κατά τη διάρκεια των 35ων Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου στο Ρέικιαβικ, το ευρωπαϊκό κοινό και οι ευρωβουλευτές κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τις ταινίες μέσω διαδικτύου, με κάθε ομάδα να έχει βαρύτητα 50% για τον καθορισμό του τελικού αποτελέσματος. Η περίοδος αξιολόγησης ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουνίου με πάνω από 45.000 εγγεγραμμένες ψήφους και περισσότερες από 500 δωρεάν προβολές που διοργανώθηκαν σε όλη την Ευρώπη, σημειώνοντας νέο ρεκόρ συμμετοχής σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις, ενώ το Close αναδείχθηκε ως ο τίτλος με την υψηλότερη συνολική βαθμολογία από το κοινό και τους ευρωβουλευτές.

Το βραβείο παρέλαβε ο σκηνοθέτης Lukas Dhont, συνοδευόμενος από τον συν-σεναριογράφο Angelo Tijssens. "Αισθάνομαι απίστευτα τυχερός που βρίσκομαι εδώ, ανάμεσα σε πέντε ταινίες που η καθεμία, με τον τρόπο της, μιλάει για εμάς τους ανθρώπους, τα παράδοξα και τις συνέπειές μας. Τη λαχτάρα μας για οικειότητα, για μαγεία, για ένα παλάτι που μοιάζει σαν να μπορούμε να επινοήσουμε τους εαυτούς μας, ένα μέρος όπου μπορούμε να χωρέσουμε τα πλήθη. Ευχαριστώ όλους τους Ευρωπαίους που βγήκαν να δουν αυτές τις ταινίες. Η προσπάθεια να συνδεθούμε με κάθε μεμονωμένο μέλος του κοινού είναι η αληθινή μας επιθυμία", δήλωσε ο Dhont, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην ανησυχητική αύξηση των αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ στάσεων και πολιτικών στην Ευρώπη. "Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οικουμενικά, αναφαίρετα, αδιαίρετα, αλληλοεξαρτώμενα και αλληλένδετα. Σε όλο το κοινό μας, σε όλα τα παιδιά που αξίζουν να βλέπουν ιστορίες που τα αντιπροσωπεύουν, είμαστε δίπλα σας. Γιατί εσείς, όπως κάθε άνθρωπος, έχετε το δικαίωμα να ανακαλύψετε ποιοι είστε και ποιοι θέλετε να γίνετε. Οποιοσδήποτε. Οπουδήποτε. Σας σκεφτόμαστε και είμαστε αισιόδοξοι και περήφανοι", τόνισε ο Βέλγος σκηνοθέτης.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Πέθανε ο Κύπριος συγγραφέας και σκηνοθέτης Άντης Ροδίτης - Λίγα λόγια για την πορεία και το έργο του

Πέθανε ο Κύπριος συγγραφέας και σκηνοθέτης Άντης Ροδίτης - Λίγα λόγια για την πορεία και το έργο του

Πέθανε ο Κύπριος συγγραφέας και σκηνοθέτης Άντης Ροδίτης - Λίγα λόγια για την πορεία και το έργο του