6o Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού & Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.7.2023
17-23 Ιουλίου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου

Για έκτη χρονιά, ο μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός AEI Audiovisual Forum διοργανώνει, με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου, μέσω του προγράμματος «Πολιτισμός», το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου (AEI Film Festival). Το φετινό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, από τις 17 έως τις 23 Ιουλίου, με παράλληλη διαδικτυακή προβολή μέσα από την πλατφόρμα www.eventive.com, στοχεύοντας στην ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου της Κύπρου και των άλλων συμμετεχουσών χωρών, μέσω της τέχνης του ντοκιμαντέρ, με θεματολογία που εμπίπτει στο τρίπτυχο αρχαιολογία-εθνογραφία-ιστορία.

«Τα τελευταία 6 χρόνια έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά το κομμάτι της αναγνώρισης του AEI Film Festival, το οποίο πλέον θεωρείται ισότιμο και ανταγωνιστικό των υπολοίπων διεθνών κινηματογραφικών φεστιβάλ αρχαιολογικού, ιστορικού και εθνογραφικού ενδιαφέροντος», αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Σταύρος Παπαγεωργίου, διευκρινίζοντας ότι «ήδη συγκαταλέγεται ανάμεσα στα διεθνώς αναγνωρισμένα φεστιβάλ από τον Οργανισμό European Festivals Association καθώς έχει λάβει την πιστοποίηση (EFFΕ Label 2021-23) για την ανάδειξη του κυπριακού πολιτισμού. Μάλιστα, το ΑΕΙ Φεστιβάλ περιλαμβάνεται στον ιστότοπο των διεθνώς αναγνωρισμένων κινηματογραφικών φεστιβάλ που εμπίπτουν στη συγκεκριμένη θεματολογία (www.archaeologychannel.org/events-guide/film-festivals-worldwide). Από φέτος καθίσταται διεθνές και διαγωνιστικό, προνοεί δηλαδή χρηματικά έπαθλα στα διαγωνιζόμενα ντοκιμαντέρ έπειτα από αξιολόγηση των μελών της διεθνούς κριτικής επιτροπής».

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, θα προβληθούν 37 ταινίες από 14 χώρες. Συγκεκριμένα, θα προβληθούν 10 ταινίες από την Κύπρο (ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές παραγωγές), εννέα από την Ελλάδα και τέσσερις από τη Βρετανία, ενώ με δύο ταινίες συμμετέχουν η Τουρκία, η Ιταλία και η Χιλή και με μία ταινία η Ουκρανία, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Ρουμανία, ο Καναδάς και η Βουλγαρία. Επίσης, παράλληλα με τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ σε φυσικό χώρο, θα υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης διαδικτυακής προβολής των ντοκιμαντέρ ώστε να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στους ενδιαφερομένους εντός κι εκτός των συνόρων της Κύπρου, να παρακολουθήσουν τις ταινίες και να συμμετέχουν στις συζητήσεις μέσω της εφαρμογής live streaming.

Διαγωνιστικό μέρος

«Κάθε χρόνο επιδιώκουμε να αναβαθμίζουμε τις δράσεις μας, να εμπλουτίζουμε το υλικό μας, να διασφαλίζουμε την ποιότητα των έργων μας και να συνάπτουμε νέες συνεργασίες εντός και εκτός των ορίων της Κύπρου», τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου, συμπληρώνοντας ότι για το φετινό AEI Film Festival έχει συσταθεί διεθνής κριτική επιτροπή -με πρόεδρο τον διάσημο συγγραφέα, καθηγητή ιστορίας και σκηνοθέτη Δρ. Pedro Olalla. Μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής είναι επίσης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανιών Ματθαίος Φραντζεσκάκης, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αρχαιολογικού Ντοκιμαντέρ Φώκαιας Deborah Semel Demirtaş, ο σκηνοθέτης και καθηγητής κινηματογράφου David Hands και η Κύπρια σκηνοθέτις και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών Πάφου, Σύλβια Νικολαΐδου. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής θα αξιολογήσουν τα διαγωνιζόμενα ντοκιμαντέρ και στη συνέχεια θα απονέμουν τα εξής χρηματικά έπαθλα: Το Βραβείο ΡΙΚ ύψους €1000, για την Καλύτερη Ταινία. Το Ειδικό Βραβείο AEI ύψους €300 για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού ή Ιστορικού περιεχομένου. Επιπλέον, προνοείται η απονομή βραβείων για τις εξής κατηγορίες: Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας, Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, Βραβείο Μνήμης – Κύπρος 1974. Το τελευταίο βραβείο θα απονεμηθεί σε ντοκιμαντέρ κυπριακής παραγωγής που θα καταφέρει να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο την ειρηνική συμβίωση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και να προάγει την ειρηνική επανένωση της Κύπρου. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί η τελετή τιμητικής βράβευσης του σκηνοθέτη Πανίκου Χρυσάνθου για το συνολικό του έργο, τη συμβολή του στην καταγραφή της ιστορίας της Κύπρου.

Το μη Διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ

Στο μη διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ θα προβληθούν αξιόλογα ντοκιμαντέρ ξένων και Κύπριων δημιουργών καθώς επίσης τέσσερα ειδικά αφιερώματα η προβολή των οποίων θα ακολουθείται από συζήτηση. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει ειδικό αφιέρωμα για την Χοροεσπερίδα του κινηματογράφου «ΕΛΛΑΣ» Στροβόλου, που έγινε τον Οκτώβριο του 1959. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί από τον συγγραφέα - ιστορικό ερευνητή Δρ. Χρύσανθο Χρυσάνθου. Το ειδικό αφιέρωμα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανιών, για το οποίο θα μιλήσει, μετά την προβολή, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανιών, Ματθαίος Φραντζεσκάκης. Το BCEFF, ένα σημαντικό περιβαλλοντικό κινηματογραφικό φεστιβάλ από τον Καναδά, συστήνεται στο κοινό του ΑΕΙ μέσα από μια ειδική παρουσίαση διάρκειας 15 λεπτών. H παρουσίαση θα παρέχει μια επισκόπηση της αποστολής, της προσέγγισης και της δυνατότητας συνεργασίας μεταξύ των δύο Φεστιβάλ, του BCEFF και του ΑΕΙ. Στα πλαίσια της παρουσίασης, θα παρουσιάσει μια περιβαλλοντική ταινία μικρού μήκους που συμπυκνώνει την αφοσίωσή μας στα περιβαλλοντικά θέματα και την επιστημονική ακρίβεια στον κινηματογράφο. Πιστεύουμε ότι αυτή η συμβιωτική σχέση θα μπορούσε να ενισχύσει την ποικιλομορφία του προγραμματισμού μας και να προσελκύσει ένα ευρύτερο κοινό, διευκολύνοντας τις εκδηλώσεις του AEI στον Καναδά και διευρύνοντας το παγκόσμιο αποτύπωμα του φεστιβάλ. Τέλος ένα αφιέρωμα στο κυπριακό κίνημα «ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ». Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με την αντιμετώπιση του κινήματος από την κυπριακή κοινωνία.

Οι παράλληλες πολιτιστικές Δράσεις του Φεστιβάλ

Κατά τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ, στους χώρους του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, θα διαδραματίζονται παράλληλες δράσεις που θα απευθύνονται σε διάφορες ομάδες ανθρώπων με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα.

Θα πραγματοποιηθεί φωτογραφική έκθεση που θα προβάλει στιγμιότυπα από τα φετινά εργαστήρια κινηματογραφικής/ οπτικοακουστικής παιδείας που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος «ΣΥΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», και βεβαίως τα πολύ δημοφιλή βιωματικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 6 μέχρι 12 χρονών με θεματολογία γεωλογικού, αρχαιολογικού και αστρονομικού περιεχομένου.

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 23 Ιουλίου, με την απονομή των βραβείων και με ένα μουσικό πρόγραμμα που θα διεξαχθεί από το κυπριακό χορωδιακό σχήμα AMALGAMATION Choir.

Το AEI Film Festival πέρα από τα σύνορα της Κύπρου

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πληροφορία, σύμφωνα με τον κ. Σταύρο Παπαγεωργίου, είναι ότι: «Δουλεύουμε συνεχώς για να εμπλουτίσουμε τις δράσεις του Διεθνούς Α.Ε.Ι. Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύπρου, ώστε να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα στη διεθνή φεστιβαλική σκηνή. Η προσπάθεια μας αυτή πιστεύουμε ότι θα ενισχύσει την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό καθώς συμβάλει στη μετατροπή της Κύπρου σε πόλο έλξης καλλιτεχνικού και κινηματογραφικού τουρισμού. Φέτος, το ΑΕΙ Φεστιβάλ ταξιδεύει στο Καστελλόριζα. Θα συμμετάσχουμε στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου “Beyond Borders”, με τον υποφαινόμενο ως μέλος της διεθνούς κριτικής επιτροπής, την προβολή του αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ: ΚΙΝΥΡΑΣ: ΙΕΡΕΥΣ ΚΤΗΛΟΝ ΑΦΟΡΔΙΤΑΣ" και με μια παρουσίαση προς Ελλαδιτες και ξένους επαγγελματίες του κινηματογράφου που θα παρευρίσκονται στο Καστελλόριζο με θέμα: Η Κύπρος ως ελκυστικός κινηματογραφικός προορισμός και ευκαιρίες για διενθείς συμπαραγωγές».

Αξίζει δε να τονιστεί ότι το ΑΕΙ Film Festival, ως φεστιβαλικός θεσμός αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα του κάθε πολιτισμού και σέβεται την ιστορία όλων, προσφέροντας τις υποδομές που θα επιτρέψουν τη διεύρυνση της δραστηριότητας όλων των καλλιτεχνών (εγχώριων και ξένων). Υποδομές, οι οποίες ενισχύουν τον πλουραλισμό και την ανταλλαγή ιδεών και πληροφοριών, μέσα από εικόνες, ήχους και προσωπικές σχέσεις, και διευρύνουν το φάσμα των δραστηριοτήτων των συμμετεχόντων. Πρόθεση των διοργανωτών, είναι επίσης η περαιτέρω επέκταση των συνεργειών του ΑΕΙ Film Festival με φεστιβάλ από χώρες που βρίσκονται γεωγραφικά κοντά στην Κύπρο και ανήκουν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική όπως ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και η Αίγυπτος, ενώ εδραιώνεται παράλληλα και η συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με τον παιδικό/ νεανικό κινηματογράφο, καθώς και με την κινηματογραφική παιδεία, όπως οι CIFEJ και ECFA.

Το μέλλον

Αναφερόμενος στους μελλοντικούς στόχους του ΑΕΙ Film Festival, ο κ. Παπαγεωργίου ευελπιστεί στην επέκταση της χρονικής διάρκειας του φεστιβάλ, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε νέους ενδιαφερομένους να έρθουν σε επαφή με το αντικείμενο αλλά και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για νέους επαγγελματίες του χώρου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στους προσεχείς στόχους περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη δράσεων που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού και θα το καταστήσουν ενεργό συν-δημιουργό και συνοδοιπόρο στο όραμα των διοργανωτών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι προτάσεις για συνέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης, με ιδρύματα και φορείς διάχυσης πολιτισμικής και κινηματογραφικής παιδείας σε ορεινές και απομακρυσμένες κοινότητες της Κύπρου, όπως και η δημιουργία παιδικών κατασκηνώσεων κινηματογράφου σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, στις οποίες θα πραγματοποιούνται βιωματικά εργαστήρια και βραδιές προβολής ντοκιμαντέρ που έχουν δημιουργήσει οι νεαροί κατασκηνωτές. «Ο στόχος μας είναι διπλός: Αφενός, να ενθαρρύνουμε τον κινηματογραφικό γραμματισμό και να συμβάλουμε στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης και της κινηματογραφικής παιδείας των νέων της Κύπρου. Αφετέρου, να διευρύνουμε τις δραστηριότητες και τις συνεργασίες μας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και να εισάγουμε την Κύπρο στον κατάλογο των χωρών που αποτελούν πρότυπο κινηματογραφικό προορισμό», αναφέρει, εν κατακλείδι, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΑΕΙ Film Festival, Σταύρος Παπαγεωργίου, υπενθυμίζοντας ότι οι φίλοι του Φεστιβάλ μπορούν να ενημερώνονται για το πρόγραμμα από την επίσημη ιστοσελίδα του https://aei-filmfestival.org/ και τις σελίδες του στο Facebook και το Instagram.

4578711962612628 AEI2023 A4 poster

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
77ο Φεστιβάλ Καννών: Στην αμερικανική ταινία «Ανόρα» του Σον Μπέικερ ο Χρυσός Φοίνικας

77ο Φεστιβάλ Καννών: Στην αμερικανική ταινία «Ανόρα» του Σον Μπέικερ ο Χρυσός Φοίνικας

77ο Φεστιβάλ Καννών: Στην αμερικανική ταινία «Ανόρα» του Σον Μπέικερ ο Χρυσός Φοίνικας

Πέθανε ο πολυβραβευμένος συνθέτης Ρίτσαρντ Σέρμαν

Πέθανε ο πολυβραβευμένος συνθέτης Ρίτσαρντ Σέρμαν

Πέθανε ο πολυβραβευμένος συνθέτης Ρίτσαρντ Σέρμαν

Μάθιου Πέρι: Νέες έρευνες για το θάνατο του «Τσάντλερ» - Από πού προμηθεύτηκε την κεταμίνη;

Μάθιου Πέρι: Νέες έρευνες για το θάνατο του «Τσάντλερ» - Από πού προμηθεύτηκε την κεταμίνη;

Μάθιου Πέρι: Νέες έρευνες για το θάνατο του «Τσάντλερ» - Από πού προμηθεύτηκε την κεταμίνη;

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Κέιτ Μπλάνσετ στο κόκκινο χαλί και το μήνυμα για την Παλαιστίνη

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Κέιτ Μπλάνσετ στο κόκκινο χαλί και το μήνυμα για την Παλαιστίνη

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Κέιτ Μπλάνσετ στο κόκκινο χαλί και το μήνυμα για την Παλαιστίνη