Έναρξη 18oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 26.7.2023
docs_23_100723
Έναρξη φεστιβάλ, την Τρίτη 1 Αυγούστου 2023, στον Χαρουπόμυλο Λανίτη, στη Λεμεσό.

Έναρξη προβολών για το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού την Τρίτη, 1η Αυγούστου 2023, στις 8:30 μ.μ. με το ντοκιμαντέρ Apolonia, Apolonia, της Lea Glob, - μια συμπαραγωγή Δανίας, Πολωνίας και Γαλλίας.

8:30 μ.μ. Apolonia, Apolonia

Στο Apolonia, Apolonia, η Lea Glob συνθέτει ένα συναρπαστικό πορτρέτο της νεαρής εικαστικού Αpolonia Sokol, στη διάρκεια 13 ετών, με θέμα την τέχνη, την αγάπη, τη μητρότητα, τη σεξουαλικότητα, την αναπαράσταση και τους τρόπους με τους οποίους κατακτά κανείς την επιτυχία σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από την πατριαρχία, τον καπιταλισμό, και τον πόλεμο, χωρίς να χάνει τον εαυτό του.

Την προβολή στηρίζουν η CARDET, το Γαλλικό Ινστιτούτο και ο Σύνδεσμος Εικαστικών Καλλιτεχνών και Θεωρητικών Τέχνης, Φυτώριο.

Το ντοκιμαντέρ απέσπασε πληθώρα διεθνών βραβείων ανάμεσα στα οποία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Άμστερνταμ (IDFA), Καλύτερου Σκανδιναβικού Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Göteborg, POLITIKEN: DOX Award στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Κοπεγχάγης CPH:DOX, το Βραβείο Chopin's Nose και το Βραβείο Bank Millenium στο Φεστιβάλ Millennium Docs Against Gravity στην Πολωνία, το Μεγάλο Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας και άλλα.

4596056133505191 1 Apolonia, Apolonia
Apolonia, Apolonia

10:30 μ.μ. Εκδήλωση Έναρξης με την Έρικα Σωτήρη και το συγκρότημά της

Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει live με την Έρικα Σωτήρη και τους μουσικούς Σωτήρη Γιατρού (Κρουστά), Max Daniels (Μπάσο), Παύλο Δανιήλ Λουκαΐδης (Πλήκτρα).

1 - 8 Αυγούστου

19:00 – 23:00 @ Queen Eleanor Suite, Χαρουπόμυλος Λανίτη.

Προβολή σε λούπα: The Broken Pitcher, των Νατάσα Σαντρ Χαγκιγκιάν, Μαρίνα Χριστοδουλίδου, Πήτερ Εραμιάν.

Διάρκεια: 69’ / Είσοδος Ελεύθερη

Η ταινία ξεκινά στις ακόλουθες ώρες: 19:00 - 20:10, 20:15 - 21:25, 21:30 - 22:40.

Μετά την πρώτη προβολή (1/8, 19:00) θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία των σκηνοθετών.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δωρεάν την ταινία The Broken Pitcher, των Νατάσα Σαντρ Χαγκιγκιάν, Μαρίνα Χριστοδουλίδου, Πήτερ Εραμιάν. Ανιχνεύοντας τις επιπτώσεις της χρηματιστικοποίησης και της λιτότητας, το The Broken Pitcher αφορά μια προσωπική υπόθεση: μια κρίσιμη συνάντηση σε μια τράπεζα, όπου γίνονται διαπραγματεύσεις για την εκποίηση μιας οικογενειακής κατοικίας στη Λάρνακα, το 2019. Οι εκποιήσεις είναι ένα από τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην κυπριακή κυβέρνηση από την Τρόικα (την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) μετά την οικονομική κρίση του 2012.

Εμπνευσμένη από την ταινία του Abbas Kiarostami First Case - Second Case (1979, Ιράν), η κινηματογραφημένη αναπαράσταση της συνάντησης στην τράπεζα προβάλλεται σε άτομα, τα οποία καλούνται να απαντήσουν στην ερώτηση: «Κατά την άποψη σας, τι πρέπει να κάνουν οι υπάλληλοι της τράπεζας;». Οι απαντήσεις που παρουσιάζονται συνοψίζουν οπτικές ατόμων από ομάδες διαφορετικών υποβάθρων στην Κύπρο και αλλού, συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστών για το δικαίωμα στη στέγαση, ατόμων με αντίστοιχες εμπειρίες, πολιτικών προσώπων, δικηγόρων, οικονομολόγων και καλλιτεχνών.

Το The Broken Pitcher προβάλλεται με αφορμή των πέρα των 700 εκποιήσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην Κύπρο το καλοκαίρι του 2023, ενώ παράλληλα τοποθετεί τη συγκεκριμένη υπόθεση σε σχέση με την αποικιακή ιστορία της οικονομίας, του χρέους και της ιδιοκτησίας. Αναζητώντας δυνατότητες αλλαγής του σεναρίου μέσα από την αλληλεπίδραση με αυτό, παρουσιάζεται εκτεταμένο ερευνητικό υλικό εντός του χώρου προβολής, ο οποίος ενεργοποιείται καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.

4596056889901556 TheBrokenPitcher
The Broken Pitcher

Πληροφορίες

To φεστιβάλ διεξάγεται μεταξύ 1 και 8 Αυγούστου, με καθημερινές προβολές ταινιών ντοκιμαντέρ.

Εισιτήρια: €5 ανά ταινία, €35 κάρτα φεστιβάλ (για όλες τις προβολές)

Προπώληση: https://www.soldoutticketbox.com/18th-lemesos-international- documentary-film-festival/?lang=el

Εισιτήρια θα διατίθενται και στην είσοδο. Ώρες ταμείου: 6:00 μ.μ. - 10:30 μ.μ.

Πρόγραμμα προβολών: www.filmfestival.com.cy

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού διοργανώνεται από τη Brave New Culture.

Μέγας Χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού (Χορηγικό Πρόγραμμα «ΚΥΠΡΙΑ»)

Χορηγοί Επικοινωνίας: Avant Garde, Δίεση 101,1.

Χορηγός: CARDET

Tεχνική Υποστήριξη: Event Pro, SMP.

Yποστηρικτές: Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη, Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου, Ύπατη Αρμοστεία της Ινδίας, Φίλοι της Γης, Κέντρο Φωτογραφίας 6x6, The Island Club, Queer Wave Festival, Accept, Φυτώριο, Visual Voices, Soundscape.

Υπότιτλοι: Ελληνικά, Αγγλικά.

Όλες οι προβολές είναι για άτομα άνω των 18 ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες: Tηλέφωνο: 99 517 910 / Ε-mail: lemesosdocs@gmail.com / Website: www.filmfestival.com.cy / Instagram | Facebook @lemesosdocfest

docs_23_100723

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
H παράξενη ιστορία της μοναδικής ταινίας που διαρκεί 87 ώρες

H παράξενη ιστορία της μοναδικής ταινίας που διαρκεί 87 ώρες

H παράξενη ιστορία της μοναδικής ταινίας που διαρκεί 87 ώρες

Hollywood: Συμφωνία συγχώνευσης της Paramount Global με τη Skydance Media

Hollywood: Συμφωνία συγχώνευσης της Paramount Global με τη Skydance Media

Hollywood: Συμφωνία συγχώνευσης της Paramount Global με τη Skydance Media